Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJA GLAS 20 MILIJUNA STUDENATA

Hrvatica postala potpredsjednica Europske studentske unije: 'Lobiramo i sudjelujemo u kreiranju politika'

Rijeka: Lana Par, potpredsjednica Europske studentske unije
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
26.06.2024.
u 14:00

Europska studentska unija (ESU) krovna je predstavnička organizacija studenata u Europi s 44 nacionalne unije studenata (NUS) kao članice iz 40 zemalja predstavljajući tako gotovo 20 milijuna studenata. A potpredsjednica te organizacije u srpnju ove godine postat će Hrvatica, Lana Par.

– ESU baš kao i naše članice vode studenti, autonomni smo, reprezentativni i djelujemo prema demokratskim načelima. Zastupamo sve studente u Europi vodeći pritom naravno brigu o razumijevanju svih naših različitosti i poštujući načela inkluzije i solidarnosti unutar studentskog pokreta – govori studentica Odjela za biotehnologiju na Fakultetu biotehnologije i razvoja lijekova Sveučilišta u Rijeci. Ističe i kako se odluke koje se tiču visokog obrazovanja sve više donose na europskoj razini, a time uloga ove organizacije raste.

Osim što ova organizacija zastupa i promiče obrazovne, društvene, ekonomske i kulturne interese studenata na europskoj razini pred svim relevantnim tijelima i institucijama poput Vijeća Europe, UNESCO-a ili pak Europske komisije, također obučavaju i informiraju studentske predstavnike na nacionalnim razinama o razvoju politika vezanih za visoko obrazovanje na europskoj razini.

– Organiziramo razne treninge, seminare, kampanje i konferencije relevantne za studente. Provodimo i brojna europska istraživanja i partnerske projekte, lobiramo i sudjelujemo u kreiranju visokoobrazovnih politika na europskoj razini – nabraja nam studentica kojoj ovakav angažman nije stran s obzirom na to da je u dva mandata izabrana i kao predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Dodaje i kako je u sferi djelovanja ESU-a i izdavanje brojnih publikacija kao što je Bologna Process Implementation Report.

Glavno tijelo koje donosi odluke je skupština koju čine predstavnici svih članica. Ona odlučuje o ciljevima i prioritetima na koje će se fokusirati, a izvršni odbor i sekretarijat zaduženi su za provedbu, dok se pak predsjedništvo Europske studentske unije sastoji od predsjednika odnosno u novom mandatu predsjednice i dvoje potpredsjednika i operativno je tijelo odgovorno za svakodnevni rad, koordinaciju i upravljanje organizacijom i svim tijelima unutar ESU-a.

VEZANI ČLANCI:

– Biti dio predsjedništva za mene je ponajprije velika odgovornost, uzevši u obzir da smo organizacija koja predstavlja glas 20 milijuna studenata iz Europe. Isto tako velika je čast dobiti povjerenje za obnašanje ove funkcije s obzirom na kompetitivnost i predanost svih članova iz 44 organizacije članice ESU-a – ponosna je ova mlada Hrvatica, čiji će primarni rad u ovom tijelu biti usmjeren na pitanja vezana za nadzor i razvoj Europskih sveučilišnih alijansi i sva pitanja vezana za kvalitetu obrazovanja, Bolonjski proces i njegovu implementaciju te razvoj mikrokvalifikacija.

– No, naravno bitno je voditi brigu i o pružanju podrške svim članovima, ali i praćenje svih političkih zbivanja vezanih za visoko obrazovanje, a posvetit ću se i temama vezanima za kvalitetu obrazovanja, komunikacije, učenje i poučavanje, digitalizaciju visokog obrazovanja i slično – govori Lana, koja će od 1. srpnja, kada joj mandat službeno počinje, pohoditi česte sastanke i konzultacije s brojnim tijelima i institucijama poput Europske komisije.

Premda je tek u tijeku proces organizacije timova i raspodjela portfelja, Lana već razmišlja o projektima koji slijede, kao što je revizija Student Rights' Chartera, sudjelovanje u inicijalnoj fazi Higher Education Observatory i mnogim drugim. – Bitan je i rad na praćenju regulacija korištenja umjetne inteligencije u obrazovanju, ali i automatskom prepoznavanju kvalifikacija. Tu je još mnogo drugih bitnih tema poput razvoja sustava osiguravanja kvalitete unutar europskih sveučilišnih alijansi – napominje Lana koja će se u svom mandatu uloviti u koštac s mnogim studentskim problemima.

– Aktualnih studentskih problema je mnogo i na razini Hrvatske, ali jednako tako i na razini Europe. Studentska populacija i dalje osjeća posljedice pandemije koje su imale utjecaj na kvalitetu njihova obrazovanja, društveni život, socioekonomsku situaciju, ali i na mentalno zdravlje – ističe ova studentica. No, osim toga uz ovakav rad dolaze i brojna putovanja, poznanstva i prijateljstva pa u takvim trenucima sve obveze lakše padnu.

FOTO: 10 razloga zašto bi napredne vanzemaljske civilizacije mogle biti umjetna inteligencija
Rijeka: Lana Par, potpredsjednica Europske studentske unije
1/5

– Uvijek se rado družimo sa susjedima, odnosno predstavnicima Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Stranci nas uvijek pitaju koji to jezik pričamo, kako znamo iste pjesme. A pjesma koja je najpopularnija u ESU i čije riječi znaju baš svi iz svih 40 zemalja je "Bolje biti pijan nego star". Ta je pjesma prije nekoliko godina postala svojevrsna himna pa sada svaki puta kad sastanak skupštine završi prije ponoći svi je uglas pjevamo – govori Lana koja ne želi zapustiti ni studentske obveze pa joj je trenutno glavni fokus učenje za ljetne ispitne rokove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije