Zahlađenje odnosa

Hrvatska će pomoći Srbiji, ali tek kada započne pregovore s EU

mesic-tadic
reuters
30.11.2009.
u 12:07

Neimenovani izvor iz srbijanske vlade tvrdi da je Hrvatska opet "nasanjkala" Srbiju odbivši joj dati obećane prijevode pravne stečevine Europske unije.

Hrvatska je spremna pomoći svim zemljama u regiji u pristupanju Europskoj uniji, pa i Srbiji, ali u trenutku kada ona započne pristupne pregovore s Bruxellesom, odgovor je šefa hrvatske diplomacije Gordana Jandrokovića na napise u srbijanskom listu Press u kojem piše da je Hrvatska opet izigrala Srbiju odbivši dati prijevode pravne stečevine Europske unije.

To je, tvrdi neimenovani izvor Pressa iz srbijanske vlade, “čista zloba” te dodaje da je bivši premijer Sanader prošloga proljeća obećao da će Srbiji isporučiti svih 250 tisuća stranica prijevoda. Naglašava da će zbog ovakvog ponašanja Hrvatske Srbija morati sama prevesti dokumente i na to potrošiti 10 milijuna eura.  

No Jandroković napominje kako Hrvatska i Srbija kontinuirano surađuju na planu europskih integracija te da postoji Protokol o suradnji u procesu europskih integracija između dviju vlada te da je u Zagrebu prošloga mjeseca bila ravnateljica Ureda za europske integracije srbijanske vlade Milica Delević.

Nategnuti odnosi između Hrvatske i Srbije, i to na najvišem nivou, vidljivi su već neko vrijeme. Srbijanski predsjednik Boris Tadić oštro je reagirao na Mesićev intervju srbijanskom dnevnom listu Blic, u kojem je hrvatski predsjednik kazao da Milorad Dodik "razbija" BiH i da nastavlja voditi Miloševićevu politiku. Tadić je odvratio da je Dodik odgovoran čovjek koji povlači poteze koji su u interesu njegova naroda. Reagirao je i sam Dodik kazavši u intervjuu Kuriru da je Mesić ustaša.

Tadić je već u nekoliko navrata odgodio Mesićev oproštajni posjet Beogradu. Kako hrvatski predsjednik 7. siječnja odlazi u službeni posjet Kosovu, Tadić će na susret pristati tek kada na dužnost stupi novi predsjednik.

Ključne riječi

Komentara 32

NS
nek_se_zna
16:55 30.11.2009.

Sta kome pomoci zar vukovar nije isto trebao pomoc,

DO
downunder
16:56 30.11.2009.

Jurisic -- Četnici su fašisti isto kao i ustaše. Pa sjeti se kako je Draža završio karijeru. I molim te malo se informiraj o Neretvi i četničkoj suradnji s Švabama. Ma što vi tamo učite u Srbiji. Što se tiče tih Engleza samo jedna stvar. Nedavno je baš u Večernjem izašao članak da su Engleske tajne službe u slučaju potrebe čuvale Pavelića u slučaju potrebe tj. ako bi se Yuga raspala da njega instaliraju na vlast koju bi naravno oni kontrolirali.

WE
webber17
18:17 30.11.2009.

Mesiću,daj više nestani iz političkog života.... Stravaaa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije