Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNOLOŠKI SKOKOVI

Hrvatska je imala najstariji TV studio u Jugoslaviji i prvi TV odašiljač u jugoistočnoj Europi

najstariji TV studio
Foto: Arhiva Večernjeg lista
1/2
06.01.2024.
u 14:04

Pred televizijom je bila blistava budućnost, uz stereo zvuk i kako bilježi naša arhiva, trodimenzionalnu sliku te satelitski prijenos

„Iz TV Zagreb sve u boji“ - u siječnju 1979., s tadašnje Zagrebačke televizije stigle je ova važna vijest, koja je, prije više od četiri desetljeća, dobila svoje mjesto i na naslovnici 44 godine starog Večernjaka. Program u boji bio je prvi put emitiran još 15. svibnja 1966., na Dan Radija i Televizije, novopostavljenim UHF odašiljačem na Sljemenu, ali i desetljeće nakon toga većina je gledatelja još uvijek imala crno-bijele televizore. No, nabavka nove opreme trebala je omogućiti da se, umjesto dotadašnjih 65 posto, gotovo čitav TV program počne proizvoditi i emitirati u boji. Probleme i poteškoće pri snimanju drama i ostalih igranih programa u boji trebala je riješiti gradnja novog RTV Doma u Miramarskoj ulici, čiji je dovršetak bio predviđen za kraj 1980. godine.

Te su se 1979. godine obilježavale pune 22 godine od kako je, po prvi put, krenuo program Zagrebačke televizije - najstarijeg TV studija u tadašnjoj Jugoslaviji. Naime, prvi televizijski odašiljač u bivšoj državi, koji je bio i prvi u čitavoj jugoistočnoj Europi, proradio je 15. svibnja 1956., u Tomislavovom domu na Sljemenu. Uslijedio je period u kom su odašiljači nicali kao gljive poslije kiše te je 1979. u bivšoj Jugoslaviji već bilo oko stotinu odašiljača, među kojima su bili Belje, Sljeme, Učka, Ćelavac, Biokovo i Srđ te Psunj, koji su signalima napajali oko 400 pretvarača.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Vremenski stroj još nismo izumili, ali zato vrlo sličnu funkciju ima naša digitalna arhiva. Povijest Hrvatske i svijeta na jednom mjestu. U našoj bogatoj arhivi sva su novinska izdanja. Pogledajte što se dogodilo na vaš rođendan, kako je Zagreb izgledao prije...zabavite se i educirajte klikom ovdje: https://arhiva.vecernji.hr/

 

U tadašnjoj SR Hrvatskoj prijem prvog programa bio je tako osiguran za 80 posto stanovnika, dok je drugim programom bilo pokriveno tek nešto više od polovine, oko 55 posto stanovništva. No, pred televizijom je bila blistava budućnost, uz stereo zvuk i kako bilježi naša arhiva, trodimenzionalnu sliku te satelitski prijenos, a o tim je krupnim, futurističkim koracima, prije više od četiri desetljeća, pisala Večernjakova novinarka, Anči Tomić.

Televizija u retrovizoru

„Halo, halo, ovdje Radio Zagreb“ – tom je rečenicom Božene Begović i hrvatskom himnom, 15. svibnja 1926., točno u 20 sati i 30 minuta, počelo emitiranja programa Radio stanice Zagreb. Iako je, u to vrijeme, na području tadašnje Zagrebačke direkcije pošta i telegrafa bilo prijavljeno tek pedesetak radio-prijamnika, program je, od tog dana, bio kontinuiran. Točno na 30. godišnjicu odašiljanja programa Radija Zagreb, 15. svibnja 1956., u Tomislavovom domu na Sljemenu, proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, koji je bio i prvi u čitavoj jugoistočnoj Europi.

Foto: Arhiva Večernjeg lista

Nepuna četiri mjeseca nakon toga, izravnim prijenosom svečanoga otvorenja Zagrebačkoga velesajma, 7. rujna 1956., s emitiranjem je počela Televizija Zagreb. U studenom, iste te godine, iz Jurišićeve 4 krenulo je i redovito prikazivanje pokusnog programa Zagrebačke televizije, a šest mjeseci kasnije emitiran je i prvi, izravni televizijski prijenos nogometne utakmice, sa stadiona u Maksimiru. Kako bi se sportski događaju što kvalitetnije pratili i prenosili, od sredine srpnja na televiziji su 'zaposlena' i prva reportažna kola. Inozemni se program prvi put preuzeo satelitom Telstar, 23. srpnja 1962., a deset godina kasnije, u kolovozu 1972. počelo je eksperimentalno emitiranje drugog programa Televizije Zagreb. Zakonom, koji je 29. lipnja 1990. izglasao Hrvatski sabor, Radiotelevizija Zagreb preimenovana je u Hrvatsku radioteleviziju.

Za čitavog radnog vijeka, odašiljanje TV programa bilo je prekinuto samo jednom, na 15 minuta, nakon bombardiranja odašiljača Sljeme, 4. listopada 1991. Hrvatska radiotelevizija je te godine službeno istupila iz JRT-a, a u kolovozu iste godine počelo je analogno prikazivanje, koje je potrajalo sve do 2010., kada u Hrvatskoj započinje prijelaz s analognog na digitalni TV signal, što je dovršeno 2011. S dotadašnjeg DVB-T signala, na novi, poboljšani DVB-T2 zemaljski TV signal, Hrvatska je prešla 12. studenoga 2020., čime je započelo novo doba digitalne, HD zemaljske televizije.

VIDEO Na cesti kod Sv. Ivana Zeline jurio bik: 'Nije upalio dnevna svjetla!'

Komentara 2

DU
Deleted user
14:28 06.01.2024.

Prvi na: ovim prostorima, u regiji, jugoistočnoj Europi, bivšoj Jugoslaviji. Neš ti dostignuća.

ČU
Čubi
14:21 06.01.2024.

Sad če se Srbi javiti da to nije istina nego su oni imali .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije