TOPLINSKI VAL

Hrvatska u crvenom! Već sutra najozbiljnije upozorenje za tri regije, a onda pakao u gotovo cijeloj zemlji

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL, DHMZ
1/5
Autori: vecernji.hr, Hina
09.07.2024.
u 07:30

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi", upozoravaju iz DHMZ-a.

Pretežno sunčano i vruće bit će u Hrvatskoj u utorak, no ne i posve stabilno, pa su poslijepodne uz umjeren, lokalno i jak razvoj oblaka, vrlo vjerojatni pljuskovi s grmljavinom, posebice u unutrašnjosti Dalmacije i u Gorskoj Hrvatskoj moguće i izraženiji. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, dodaje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u prognozi, a na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, koja će sredinom dana oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom će biti između 31 i 36 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je proglasio žuti meteoalarm, što znači da vrijeme može biti potencijalno opasno za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca, Velebitskog kanala i Gospića te Knina zbog toplinskog vala. Narančasti meteoalarm, što znači da je vrijeme opasno, proglašeno je za područje Rijeke, Splita i Dubrovnika. "Toplinski val! Maksimalna temperatura > 33 °C; Minimalna temperatura > 23 °C. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od nadležnih službi", upozoravaju iz DHMZ-a.

U srijedu se očekuje da će prevladavati sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. "U unutrašnjosti poslijepodne uz dnevni razvoj oblaka, a samo rijetko može pasti poneki pljusak s grmljavinom. Vjetar slab, lokalno i umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu burin, od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 17 i 22, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna većinom između 32 i 37 °C", navodi DHMZ na svojim stranicama.

Na stranicama DHMZ-a vidi se upozorenje na toplinski val. Već u srijedu dio Hrvatske je u crvenom, i to riječko, splitsko i dubrovačko područje. Isto vrijedi i za četvrtak, dok nam je petak crven veći dio zemlje. Sve osim gospićke regije je u crvenom, označavajući vrlo veliku opasnost. 

Foto: DHMZ

Kako se zaštititi od toplinskog vala, čitajte OVDJE.  

Mir i spokoj: Ovo su najljepše skrivene plaže Jadrana!

1/7

Komentara 2

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
09:57 09.07.2024.

Pa kad na Balkanu nema reda, rada, poštenja i perspektive neka uz domoljubne bajke i plemenske jauke bude bar vručine i pokoja avio karta viška za spas u Irskoj.

PU
Pulchrum
12:14 09.07.2024.

Ne znam o kojem Balkanu se piše. Hrvatska je mediteranska zemlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije