čuvajte se

Čekaju nas paklene vrućine! Policija savjetuje kako se zaštititi, evo ključnih preporuka

Foto: Pixsell
1/20
08.07.2024.
u 14:54

Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine, koji je izradila radna skupina Ministarstva zdravstva, sadrži korisne savjete i preporuke kojima se štetni učinci vrućina na zdravlje mogu spriječiti ili barem ublažiti.

Hrvatsku naredni tjedan očekuju ogromne vrućine. Toplinski val dostignuti će najvišu, crvenu razinu upozorenja za srijedu i četvrtak na području Jadrana. Vruće će biti i na kopnu, a vrućina se već počinje akumulirati. Maksimum će doseći u drugoj polovici tjedna. Iz tog razloga su na snazi su upozorenja od DHMZ-a. Policija se također oglasila s upozorenjem građanima i apelira da pripaze na sebe i pridržavaju se pravila u ovim ekstremnim uvjetima. 

Tijekom velikih vrućina, policija apelira građanima da se pridržavaju savjeta zdravstvenih ustanova. Visoke temperature mogu uzrokovati iscrpljenost i toplinski udar te pogoršati postojeće zdravstvene probleme, kao što su kardiovaskularne, respiratorne, bubrežne ili mentalne bolesti.  Preporučuje se rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, budući da znojenjem gubimo više tekućine, što može dovesti do dehidracije. Najbolje je piti negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Također, izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, osobito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i osobe s kroničnim bolestima.

Osobe koje rade na otvorenom trebale bi se češće odmarati, skloniti se u hlad i piti tekućinu svakih 30 minuta. Nosite laganu, svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštitite glavu od direktnog sunca. Rashladite prostor u kojem boravite koristeći hladniji noćni zrak, a tijekom dana zatvorite prozore i spustite rolete, posebno one koje su okrenute prema suncu. Isključite što je moguće više električnih uređaja u domu. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljajte u najhladnije doba dana, obično u ranim jutarnjim satima. Nikada ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu. Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom protiv štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetite novorođenčadi i maloj djeci – za njih koristite zaštitna sredstva s najvećim faktorom i obucite ih u laganu odjeću koja također štiti od UV zračenja. Ako imate zdravstvene probleme, potražite savjet liječnika.

VEZANI ČLANCI: 

Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine, koji je izradila radna skupina Ministarstva zdravstva, sadrži korisne savjete i preporuke kojima se štetni učinci vrućina na zdravlje mogu spriječiti ili barem ublažiti. Osim toga, protokol definira postupke potrebne za pripravnost i djelovanje na nacionalnoj i lokalnoj razini u slučaju opasnosti od toplinskog vala.

>>> FOTO Vruće vam je? Amerikanci se prže na 47 °C, a kod njih je izmjerena i najviša temperatura ikad zabilježena

1/20

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije