RH SE PRIDRUŽILA STAVU EU

Hrvatska osudila napad Izraela na Libanon, povlači se hrvatski vojnik na misiji

Aftermath of an Israeli air strike in Aitou
Foto: WALID SALEH/REUTERS
1/5
15.10.2024.
u 14:31

Ovaj potez označava veliki odmak od prethodnih neuspjelih pokušaja EU da zauzme jedinstveni stav o izraelskim vojnim akcijama, s obzirom na radikalne razlike između kritičnijih zemalja i zemalja više naklonjenih Izraelu

Hrvatska se pridružila izjavi EU i oštroj osudi napada na snage UN-a u Libanonu, u kojoj se izravno proziva Izrael, nakon što je više pripadnika misije UNiFIL ozlijeđeno u prošlotjednim incidentima. Hrvatska ima jednog pripadnika Oružanih snaga RH u toj misiji i neslužbeno se može saznati da radi na tome da ga se izvuče iz tog područja, koje je postao preopasno. EU osudu je inicirao Josep Borell, koji je još na dužnosti visokog predstavnika EU za vanjsku politiku, prije nego procedura za njegovu nasljednicu bude okončana.

Ovaj potez označava veliki odmak od prethodnih neuspjelih pokušaja EU da zauzme jedinstveni stav o izraelskim vojnim akcijama, s obzirom na radikalne razlike između kritičnijih zemalja i zemalja više naklonjenih Izraelu. Telefoni su radili danima, kako bi se države sklonije Izraelu  nagovorilo da se pridruže izjavi. To su naposljetku i uspjeli - svih 27 država se pridružilo u prvoj zajedničkoj izjavi od početka sukoba prije godinu dana - što ipak daje naslutiti da je i kod Izraelu prijateljskih država napad na UN-ovu misiju crvena linija koju ne smiju tolerirati.

- Europska unija izražava veliku zabrinutost zbog nedavne eskalacije duž Plave linije (crte razgraničenja Libanona od Izraela i Golanske visoravni). EU osuđuje sve napade na misije UN-a. Izražava posebno ozbiljnu zabrinutost u vezi s napadima Izraelskih obrambenih snaga (IDF) na Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL), u kojima je nekoliko pripadnika mirovnih snaga ranjeno. Takvi napadi na mirovne snage UN-a predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava i potpuno su neprihvatljivi. Ovi napadi moraju odmah prestati - kaže se u Borrellovoj, odnosno EU izjavi.

POVEZANI ČLANCI:

Ta je izjava puno oštrija od izjave Vijeća sigurnosti UN-a, koje je jučer samo izrazilo zabrinutost zbog napada, pozvalo na suzdržanost obje strane i na poštivanje sigurnosti osoblja i objekata mirovne misije, nigdje poimenice ne prozivajući Izrael.
Od početka izraelske kopnene operacije u Libanonu 1. listopada, položaji UNIFIL-a pogođeni su 20 puta, što uključuje izravnu paljbu i nedjeljni incident u kojemu su dva izraelska tenka probila vrata baze UNIFIL-a, priopćio je UN.

- Petero pripadnika mirovnih snaga ozlijeđeno je tijekom ovih incidenata, uključujući jednog pripadnika mirovnih snaga koji je zadobio ranu od metka- rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric novinarima.

Izrael je, s druge strane, govorio mirovnim snagama UN-a da se premjeste pet kilometara od plave linije koju je postavio UN, a koja razdvaja Libanon od Izraela i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom, da bi u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio  glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu: "Došlo je vrijeme da povučete UNIFIL". Šef mirovnih snaga UN-a Jean-Pierre Lacroix rekao je da se snage UN-a neće maknuti.

>> FOTO Deseci ranjenih u napadu dronovima na Izrael, Hezbollah preuzeo odgovornost

Aftermath of an Israeli air strike in Aitou
1/10
Ključne riječi

Komentara 35

OT
otrovnijezik
16:24 15.10.2024.

Kako se sada AP odjednom promijenio? Znači li to da je počeo "igrati" za Ruse.

DA
darko122
14:40 15.10.2024.

Naravno da treba zaštititi snage UN i žao mi je povrijeđenih, ali prešutjeli ste istinu da je nekoliko metara od UN bio ulaz u tunel Hezbolaha pun oružja i pripremljen za više mjesečni život i terorističke napade

LA
LaleLaci
15:21 15.10.2024.

Zahvaljujući EU naši predsjednik i premijer konačno imaju isti stav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije