NAFTNA MRLJA

Hrvatska spremna za moguće onečišćenje Jadrana

nafnta mrlja
AFP
25.02.2010.
u 20:16

Talijanske službe pokušavaju u Piacenzi obuzdati ekološku katastrofu prije nego što naftna mrlja dospije u regiju Veneto; hrvatski Državni stožer za intervencije se sastao, ponudio pomoć Talijanima i ustanovio mjere za slučaj da nafta dospije u Jadran.

Po svemu sudeći, nafta je iz zatvorene rafinerije Lambro namjernom sabotažom dospjela u rijeku Po; netko je ušao u zatvorenu rafineriju i otvorio ventile. Deset milijuna litara plovi Poom i uzrokuje ogromnu ekološku štetu, a vatrogasci i druge službe pokušavaju je obuzdati što više mogu.

- Najveće operacije odvijaju se u oko Piacenze, gdje se nadamo da ćemo uspjeti zaustaviti najgušći dio mrlje prije nego što uđe u naš teritorij – rekao je Gabriele Ferrari, šef javne sigurnosti u Parmi. Regija Veneto je, pripremajući se za dolazak mrlje, postavila dva broda poprečno preko rijeke.

- Moramo učiniti sve što je moguće da bismo spriječili i ograničili štetu po okoliš i eventualni udarac gospodarstvu i turizmu u delti Poa i Jadranskom moru, području jedinstvenom po svojoj ljepoti i istančanoj ekološkoj ravnoteži – rekao je Isi Coppola, šef regionalne ribarske udruge.

Marina Halužan, glasnogovornica hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, obavijestila je medije o noćašnjem sastanku državnog Stožera za provedbu plana intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora, koji je županijskim operativnim centrima naložio da stave u pripravnost tehničke službe i zaštitna sredstva. Uz pripreme za eventualno onečišćenje mora, jer će mrlja, ako ne bude zaustavljena, stići preksutra do rta Maestra na ušću Poa u Jadran, ponuđena je pomoć Italiji i predloženo aktiviranje subregionalnog plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja koji obuhvaća suradnju Italije, Slovenije i Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 14

PU
pusrane
21:32 25.02.2010.

Državni stožer za intervencije se sastao, ponudio pomoć Talijanima ..... heheheheeee, baš mi imamo čime pomoći Talijanima. Sjetimo se turskog trajekta kad je gorio blizu Rovinja, a mi molili boga da ga bura odnese Talijanima. Nemamo ni poštenog remorkera, aa kamoli druge opreme..

Avatar kresimir*
kresimir*
20:43 25.02.2010.

No krasno. Nemam rijeci. Po tome ce Slovenija postati zabokrecina, a ni mi necemo bit daleko.

OB
-obrisani-
20:55 25.02.2010.

Kad je Hrvatska spremna zasto onda ne posalju pomoc italijanima i zaustave naftu prije nego sto istece u more? Alio posto VL pise gluosti kao i obicno koga onda briga, glavno da se nesto pise.... pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije