Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SNALAZIMO SE KAKO ZNAMO'

Nesreća ne dolazi nikad sama: Hrvatski par u Njemačkoj prolazi kroz golgotu zbog jednog dokumenta

Ilustracija
FREEPIK
10.05.2024.
u 15:54

U srpnju 2023. godine Aleksandri i Tomislavu se rodila kći i od tada za dijete ne mogu dobiti rodni list.

Tomislav Š. i Aleksandra M. iz Osijeka su se preselili 2021. godine u Njemačku. Radili su, zarađivali su, vodili su sasvim pristojan život do rođenja svoje kćerkice 2023. godine. Tada počinju birokratski i financijski problemi za ovu obitelj koja živi u općini Villingen-Schwenningen u saveznoj zemlji Baden-Württemberg.

Obitelj je na rubu očaja te su se zbog toga odlučili obratiti Fenix-magazin.de, jer, kako kaže Tomislav, drugog rješenja nema. "Očajan sam, mene je sram do čega su nas doveli. Nama je hladnjak danima prazan, nemamo novca da u ljekarni kupim djetetu kapi", počinje svoju priču Tomislav.

U srpnju 2023. godine Aleksandri i Tomislavu se rodila kći i od tada za dijete ne mogu dobiti rodni list. Budući da je par zajedno 12 godina, a nisu vjenčani, morali su nadležnoj općini dostaviti dokaz o priznavanju očinstva, kao i ostale potrebne dokumente poput dokaza o razvodu braka, budući da roditelji iza sebe imaju po jedan brak.

Iako su dostavili sve dokumente, do danas nisu dobili potrebni rodni list. "Bez rodnog lista supruga, koja je u radnom odnosu od početka dolaska u Njemačku te ima ugovor za stalno, ne može ostvariti roditeljsku naknadu, kao ni pravo na dječji doplatak", rekao je Tomislav za Fenix-magazin.de.

VEZANI ČLANCI:

Kako nevolja nikad ne dolazi sama, Tomislav je u međuvremenu ostao bez posla. Njegov poslodavac je ugasio tvrtku, te Tomislav Zavodu za zapošljavanje nije mogao dostaviti potrebnu dokumentaciju. Iako se prijavio na Zavod za zapošljavanje, bez potrebne dokumentacije ne može ostvariti nikakve financijske naknade. "Tvrde da ne mogu vidjeti da sam radio cijele vrijeme, a imam od socijalnog dokaz da mi je staž uplaćivan", objašnjava Tomislav.

"Mi od države nismo dobili ni jednog centa. Snalazimo se kako znamo. Posuđujemo od prijatelja, vlasnica stana nam je izašla u susret, jer kasnimo s najmom. Računi nam dolaze. Isključili su nam internet, mobitel, banke traže svoje, računi jednostavno dolaze, a mi ih nemamo od čega platiti", rekao je Tomislav.

FOTO Ispred središnjice Domovinskog pokreta postavljena dva lampiona

Ilustracija
1/9

Komentara 17

Avatar Make my day
Make my day
16:09 10.05.2024.

A zašto se gospodin kao državljanin EU ne zaposli dalje negdje i počne primati plaću od svog rada? U Njemačkoj ne trebaju radnike ?

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
17:23 10.05.2024.

Mislim da se mogu prijaviti u Sozialamt. Trezveno i bez jadikovanja objasniti situaciju i problematiku. Onda imaš hrvatsku katoličku misiju gdje se možeš obratiti. Tu bude uvijek obrazovanih Hrvata koji su dugo (druga treća generacija) tu i znaju kome see i kako obratiti bez lelekanja i jadikovanja. Važno, nipošto se ne obraćati našim novopridošlim kpji su tu zadnjih 10 godina. Oni popravilu nemaju blage veze niočemu i više svojim balkanskim pristupom odmažu nego pomažu.

Avatar Aurel
Aurel
20:21 10.05.2024.

"Iako su dostavili sve dokumente, do danas nisu dobili potrebni rodni list." - a zašto ga nisu dobili??? očito u članku nešto fali... njemačka je jako uređena država, i teško da bi im administracija odbila dati papir ako ispunjavaju sveve uvjete. sigurno su dobili neki odgovor sa objašnjenjem o čemu se radi... jer inače bi odgovorni činovnik pod hitno dobio otkaz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije