PRIPREMA SE I SVEČANA AKADEMIJA

Hrvatski planinari slave 150 godina postojanja! Organiziraju čak 150 izleta u planine

Planinari na Kleku
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
14.10.2024.
u 14:10

U jesen 1874. godine, 15. listopada, u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe sa svojom planinarskom udrugom. Planinarsku zajednicu danas čini 341 planinarska udruga s više od 40 tisuća članova i članica, udruženih u Hrvatski planinarski savez. Hrvatski planinari i planinarke skrbe o više od 6500 kilometara planinarskih putova i 160 planinarskih domova, kuća i skloništa te svake godine provedu više od stotinu raznovrsnih planinarskih škola s ukupno tri tisuće polaznika

Cijele ove godine, i dio one iduće, hrvatski planinari i planinarke imaju razloga za slavlje. I zato slave po cijeloj Hrvatskoj penjući se na naše drage planine. Razlog svim tim slavljima jedna je velika obljetnica koja je vezana upravo uz sutrašnji datum, 15. listopada. Naime, u utorak će se navršiti točno 150 godina postojanja organiziranog planinarstva u našoj zemlji. Tim povodom u zagrebačkom kazalištu Kerempuh bit će održana svečana akademija Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) s atraktivnim glazbeno-scenskim programom i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. I predsjednik Milanović  se proljetos, u subotu 13. travnja, zajedno s preko dvije tisuće planinara iz svih krajeva Hrvatske, popeo na Klek kod Ogulina, čime je i započelo obilježavanje ove značajne obljetnice u znak sjećanja na susret iz 1874. kada je profesor Johannes Frischauf iz Graza Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija. 

Kako doznajemo od organizatora, sutrašnjoj proslavi prisustvovat će predstavnici Planinske zveze Slovenije, s kojom Hrvatski planinarski savez intenzivno, blisko i prijateljski surađuje. Događaj će uveličati i nekoliko ministara Vlade Republike Hrvatske, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora te Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta, uz čiju potporu Hrvatski planinarski savez provodi projekte uređenja planinarske infrastrukture, a bit će u Kerempuhu i niz drugih uzvanika i gostiju iz naše zemlje i svijeta.

Najveća nevladina organizacija koja se bavi zaštitom prirode

U obljetničkom glazbeno-scenskom programu sudjelovat će mezzosopranistica Emilia Rukavina i glazbeni kvartet koji sačinjavaju članice i članovi Zagrebačke filharmonije, a sudionici će moći vidjeti i atraktivne točke plesa na svili koje će izvesti Josipa Kvaternik iz Triko Cirkus Teatra. Na svečanoj akademiji bit će prikazana tri kratka video filma o osnivanju HPD-a prije 150 godina, obilježavanju 80. obljetnice planinarstva 1954. te o djelovanju i postignućima hrvatskih planinara. Okupljenim uzvanicima obratit će se predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak.

POVEZANI ČLANCI:

Bit će to još jedna prigoda da se svi podsjetimo kako se osnivanjem vlastite nacionalne planinarske udruge, toga 15. listopada 1874. u Zagrebu, Hrvatska uvrstila među prve zemlje svijeta u kojima je planinarstvo posebno organizirano te se tako našla u biranom društvu najrazvijenijih alpskih zemalja. Neki njeni članovi ujedno su bili osnivači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu i pokretači mnogih znanstvenih, kulturnih i društvenih zbivanja. Od tada pa sve do danas Hrvatski planinarski savez organizirao je i brojne alpinističke ekspedicije u sva svjetska velegorja, uključujući i uspješne ekspedicije na najviše vrhove svijeta. Tome treba pridodati i postignuća speleologa koji istražuju bogat podzemni svijet Dinarskoga gorja. K tome, 1950. u Hrvatskom planinarskom savezu osnovana je Hrvatska gorska služba spašavanja, čuveni HGSS, a tijekom Domovinskog rata od najspremnijih alpinista, speleologa i gorskih spašavatelja formirana je specijalna postrojba Glavnog stožera Hrvatske vojske - Planinska satnija Velebit.

Hrvatski planinari danas se aktivno skrbe o više od 6500 kilometara planinarskih putova i 160 planinarskih domova, kuća i skloništa te svake godine provedu više od stotinu raznovrsnih planinarskih škola s ukupno tri tisuće polaznika. Planinarsku zajednicu danas čini 341 planinarska udruga s više od 40 tisuća članova, udruženih u Hrvatski planinarski savez koji je jedna od najvećih sportskih udruga u Hrvatskoj i najveća nevladina organizacija koja se bavi zaštitom prirode. I baš zato, planinarske udruge članice Hrvatskog planinarskog saveza uključene su u obilježavanje svoje obljetnice organiziranjem i sudjelovanjem u 150 atraktivnih izleta u hrvatske planine u sklopu ciklusa nazvanog "150 izleta za 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj“. Istim povodom Komisija za zaštitu prirode HPS-a provodi akciju pod nazivom "150 ekoloških akcija za 150 godina planinarstva".

Zašto se obris Kleka nalazi u znaku, grbu HPS-a?  

- U 150 godina protegnutih kroz tri stoljeća, kroz šest država i tri društveno-politička uređenja ne samo da smo opstali nego smo već i veliki nacionalni savez s preko 340 planinarskih udruga i preko 40 tisuća članova. Postigli smo vrijedne rezultate, a posebno smo ponosni što smo kao volonteri korisni i široj društvenoj zajednici - prilikom službenog početka obilježavanja planinarske obljetnice 13. travnja ove godine na Kleku kazao je predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak. A sama proslava 150. obljetnice završit će iduće godine, 17. svibnja, tradicionalnim pohodom Tragom prvog izleta HPD-a po Samoborskom gorju.

A zašto Klek zovemo kolijevkom hrvatskog planinarstva? I zašto se upravo obris te planine, uz cvijet runolista, slova HPD i godinu 1874., nalazi u znaku (grbu) Hrvatskog planinarskog saveza? Odgovore na ta pitanja znaju svi hrvatski planinari i planinarke. No da bismo na njih još jednom podsjetili, jer su vrijedi isticanja, ponosa i pamćenja, prenijet ćemo što su o tom divnom planinskom vrhu Gorskog Kotara i toj godini, pišući o povijesti planinarstva u nas, naveli na stranici Hrvatskog planinarskog saveza: 

- Planina Klek ima posebno mjesto u svijesti naših planinara, ali je značajna i u hrvatskoj povijesti. Još u 17. stoljeću, prije 335 godina, znameniti erudit iz Slovenije Johann Weichard Valvasor prikazao je Klek kao impozantnu hridinu i nazvao je "mons Klyek". Francuski istraživač Belsazar Hacquet krajem 18. stoljeća u svojim je djelima spominjao biljke ubrane na Kleku. Saski kralj Friedrich August II na Klek se popeo dva puta, a 1838. u pratnji mu je bio Josip Jelačić, poslije hrvatski ban. Klek su pohodili mnogi istaknuti znanstvenici, posebice botaničari, a Ljudevit Schlosser toliko je bio povezan s tom planinom da mu je u 19. stoljeću bečki dvor dodijelio titulu viteza Klekovskog. Klek je za hrvatske planinare međutim osobito važan kao mjesto gdje je prije točno 150 godina, u proljeće 1874., inicirano osnivanje planinarske organizacije. Već u jesen te godine u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko društvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe sa svojom planinarskom udrugom. 

>>  FOTO 'Mislio sam da neću preživjeti': Broj ubijenih u 'paklu na Jadranu' je nepoznat. Evo kako danas izgleda

Planinari na Kleku
1/136

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije