Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZ GRANICU S BIH

Policajci pomogli migrantici da rodi: Držali su deke kako bi je zaštitili od pljuska

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
06.11.2019.
u 20:52

PU sisačko-moslovačka potez svojih kolega pohvalila je i na svojim stranicama uz riječi 'Sretna vijest ne bira mjesto'

Kada su policijski službenici u šumi na području Gline, nedaleko od granice s Bosnom i Hercegovinom u utorak poslijepodne uočili dvije osobe, nisu ni slutili kakva će se drama uskoro odvijati.

Usprkos kiši koja je neprekidno pljuštala krenuli su prema uočenim osobama te ubrzo vidjeli kako je riječ o muškarcu i ženi, koji su, sumnjalo se, ilegalno prešli granicu. Odmah na prvi pogled bilo je jasno da se žena nalazi u visokom stupnju trudnoće, a zbog trudova koje je osjećala pozvana je hitna pomoć.

No beba nije htjela čekati te je porođaj ubrzo završio nedaleko od mjesta gdje su ženu policajci i pronašli.

“Sami policijski službenici nisu porađali ženu, no pomogli su joj. Postavili su deku koju su imali sa sobom na koju je žena legla, a iznad nje su držali druge deke kako bi je zaštitili od kiše koja je stalno padala. Dok su čekali hitnu pomoć, davali su joj maramice i vodu, a nakon što se beba rodila zamotali su dijete i utoplili ga dok nije stigla medicinska ekipa koja je ženu i dijete i preuzela – rekao nam je glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik.

Ubrzo se ispostavilo da je riječ o bračnom paru iz Iraka koji su u Hrvatsku ilegalno ušli nedaleko od mjesta gdje su ih policajci uočili. Žena i djevojčica su prevezeni u sisačku Opću bolnicu „Dr. Ivo Pedišić“ gdje se nalaze na oporavku koji za sada protječe bez komplikacija. Tijekom policijske obrade muškarac je rekao da želi zatražiti azil u Hrvatskoj pa je smješten u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu, hotel Porin u Dugavama.

Njemu bi se nakon izlaska iz bolnice trebale pridružiti supruga i kćerkica, te će vjerojatno svi biti prebačeni u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini, gdje su smještene obitelji koje su zatražile azil.

Status djevojčice za sada je neodređen, iako će i za nju vjerojatno biti podnesen zahtjev za azil. No u nekim državama samim rođenjem na teritoriju države može se steći državljanstvo te države, ali u Hrvatskoj nije automatski tako. Naime, iako se samim rođenjem na teritoriju Hrvatske uistinu može dobiti hrvatsko državljanstvo, takva se situacija, prema Zakonu o hrvatskom državljanstvu, odnosi isključivo na slučajeve kada su oba roditelja djeteta nepoznata, državljanstvo im je nepoznato ili ga nemaju, što u ovom slučaju ne vrijedi jer riječ je o iračkim državljanima. Djevojčica će moći dobiti hrvatsko državljanstvo tek ako njezini roditelji odluče zatražiti državljanstvo, a nakon što ispune uvjete za stjecanje državljanstva prirođenjem.To, među ostalim uvjetima, znači da moraju imati i neprekidni boravak u Hrvatskoj više od osam godina.

Ključne riječi

Komentara 2

KO
Kolibri
09:26 07.11.2019.

Ma ovo nije istina, ilegalni migranti u Glini, a ministar Bozinovic tvrdi da imamo najbolje cuvanu granicu u EU i van nje! A sad imamo i jos jednog novorodjenog "Hrvata" viska.

KE
KellyJelly
21:35 06.11.2019.

Kak uvijek pisete da su migranti sve muskarci? Evo cak dvije odjednom presle

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije