BUZETSKI LETAČ

Hrvatski rekorder u duljini preleta ponovno u bolnici

23.02.2009.
u 15:31

BUZET- Jožef Rabič (57), aktualni hrvatski rekorder u duljini preleta (rekord je oborio u Brazilu 2007. godine preletjevši u 8 sati i 53 minute 322 kilometra) i predsjednik Kluba slobodnog letenja Tići iz Buzeta, nastradao je u nedjelju popodne dok je letio iznad grebena Nugla kod Roča.

Sreća u nesreći za buzetskog "tića" bila je što je zadobio samo otvoreni prijelom desne potkoljenice jer, uzmemo li u obzir da je pao s visine od čak 20-ak metara, Jožef je mogao proći sa znatno težim i po život opasnim ozljedama. Prema pretpostavkama Jožefovih klupskih kolega, do nesreće je došlo nakon što je paraglideru zapuhao sjeverozapadni vjetar u leđa i stvorio vrtlog, zatvorivši mu pritom krilo.

Nesretnik nije uspio ispraviti krilo te je pao na kamenito tlo. Kako je bio pri svijesti, ozlijeđeni je pozvao Centar 112 koji je odmah zatim alarmirao buzetske vatrogasce i vozilo Hitne pomoći.
- Dojavu o nesreći primili smo u 13 sati i 23 minute. Četiri vatrogasaca s dva vozila i Hitna pomoć odmah su krenuli na teren u potragu za ozlijeđenim s obzirom da mjesto pada nije bilo poznato. GPS-om smo stupili u kontakt s Jožefom te od njega dobili koordinate gdje se točno nalazi, kazao je zapovjednik JVP-a Buzet Damir Fabijančić. Potraga je trajala više od pola sata.

Zbog teške konfiguracije terena Jožef je u buzetski Dom zdravlja prevezen vatrogasnim vozilom, a odmah zatim zbrinut je u bolnici u Lovranu. Operiran je u nedjelju navečer. Od glasnogovornice Kluba Tići, Nikoline Končarević, koja je jutros kontaktirala Jožefa, doznali smo da se buzetski letač opravlja, no uz velike bolove. S liječnicima još nije razgovarao pa ne zna kakve će biti posljedice kobnog pada. Na pitanje hoće li ponovno u nebeske visine, kaže kako je rano o tome govoriti. Što se točno dogodilo letaču s dugogodišnjem iskustvom, na kojoj visini je letio i kolikom brzinom je propadao te kada je udario o tlo bit će poznato nakon što se podaci leta iščitaju iz njegova mjernog uređaja.

Ovo nije njegov prvi pad. Jožef je pao i prije 14 godina. I tada mu je vjetar zaklopio krilo. Očevici koji su gledali njegov slobodni pad sa 20-ak metara visine mislili su da ga neće pronaći živog. Jožef je tada zadobio teške unutarnje ozljede, slomio zdjelicu, stopala, noge. U bolnici se oporavljao više od mjesec dana. Neko vrijeme nije mogao ni hodati. No, želja da ponovno poleti bila je jača od njegovih zdravstvenih problema. Uzletio je, a kako se nije mogao spuštati na stopala, na zemlju bi "pristajao" na stražnjici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije