položaj manjine

Hrvatski Srbi žale se EU, UN-u, brojnim veleposlanstvima...

dragan crnogorac
Dusko Jaramaz/PIXSELL
12.12.2013.
u 14:20

- Do sada smo u više navrata raznim državnim institucijama ukazivali na sve teži položaj Srba u Hrvatskoj ali kako svi vidimo bez rezultata, kaže predsjednik ZVO-a i saborski zastupnik iz redova SDSS-a Dragan Crnogorac

U narednih nekoliko dana Zajedničko vijeće općina (ZVO), koje okuplja općine sa većinskim srpskim stanovništvom na području Podunavlja, uputiti će na adrese EU, UN-a, brojnih veleposlanstava i drugih međunarodnih institucija dokument u kojem će ukazati na položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Zaključak je to sa održane Skupštine ZVO gdje očekuju da će doći do svojevrsnog konsenzusa među političkim strankama i udrugama koje imaju predznak srpski, a djeluju u Hrvatskoj.

– Nažalost, prinuđeni smo na takav korak. Do sada smo u više navrata raznim državnim institucijama ukazivali na sve teži položaj Srba u Hrvatskoj ali kako svi vidimo bez rezultata. Uslijedilo je skidanje dvojezičnih ploča po cijeloj Hrvatskoj, prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kao i razne izjave koje su dovele do toga da se Srbi u Hrvatskoj osjećaju najnesigurnije od Mirne reintegracije do danas. U dopisu ćemo nabrojati razne stvari koje govore o sve lošijem položaju srpske nacionalne manjine, kaže predsjednik ZVO-a i saborski zastupnik iz redova SDSS-a Dragan Crnogorac. Smatra da će dopis upućen na adrese međunarodnih institucija vjerojatno značiti i određene packe Vladi Zorana Milanovića ali i da će im u isto vrijeme predstavljati i podršku da se situacija dovede u normalu.

Crnogorac kaže kako su u ZVO iznenađeni, a ujedno i zabrinuti, radi uloge Katoličke crkve u Hrvatskoj. – Činjenica je da se Katolička crkva otvorena svrstala kod prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti. I ne samo to nego su se potpisi najčešće i prikupljali u dvorištima župa. I na to ćemo također ukazati, najavio je Crnogorac.

U Hrvatskoj trenutno djeluje desetak političkih stranaka sa srpskim predznakom ali i veći broj raznh nevladinih udruga. Ako ne uspiju postići konsenzus iz ZVO najavljuju da će dopis mešunarodnim institucijama uputiti onda ispred te udruge.

Komentara 34

Avatar Finanz
Finanz
15:21 12.12.2013.

Jedina manjina koja je napala Hrvatsku i jedina manjina u Hrvatskoj koja je vječito ugrožena. Kojoj nikad vođe nisu iskazale trunku kajanja,grižnje savjesti ili krivice. Za sebe samo traže,traže i traže.

Avatar RUN.FAST.RUN.FAR
RUN.FAST.RUN.FAR
14:29 12.12.2013.

srbi prijatelji? gori vic u životu nisam čuo ! deru oni po memorandumu iako niti jednom ne nedostaje ništa već su i građani prvog reda ! da vidimo koliko je srba zaposleno u "građanskim udrugama", sišu novac da bi neprijateljskiljski protiv Hrvata djelovali ! koliko je onih famoznih penzija na umrle...a da su srbi...koji su jednostavno pljačkali Hrvatsku? idemo rješiti stvari sa nepšrijateljima....to mora više prestati...taj srpski teror za koji su zaslužni upravo milanović i josipović !

TA
tatatata
14:42 12.12.2013.

„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina." Dobrica Ćosić "Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž..." Dobrica Ćosić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije