Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3,9 posto

Hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju 2024. raste 13. kvartal zaredom

Dužnosnici i zaposlenici HNB-a trgovali vrijednosnim papirima poslovnih banaka
Sanjin Strukic/PIXSELL
28.05.2024.
u 11:11

Eurostat je nedavno objavio prvu procjenu prema kojoj je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0,4 posto

Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, već 13. kvartal zaredom, za 3,9 posto na godišnjoj razini.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno porastao 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je 13. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, ali sporije nego u posljednjem lanjskom tromjesečju, kada je rast iznosio 4,4 posto.

Rast brži od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u prvom tromjesečju poraslo 3,9 posto na godišnjoj razini, a 1 posto na kvartalnoj razini. Tako je rast domaćeg gospodarstva znatno brži u odnosu na prosjek u EU.

POVEZANI ČLANCI:

Eurostat je nedavno objavio prvu procjenu prema kojoj je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0,4 posto.

Gospodarstvo eurozone je, pak, u prvom tromjesečju poraslo 0,3 posto na mjesečnoj i 0,4 posto na godišnjoj razini.

VIDEO Most Cetina pušten u promet

Komentara 2

Avatar Stradun
Stradun
13:20 28.05.2024.

Gospodarstvo raste! Lijepo je to čuti. Ali, na žalost, rastu i cijene. Raste i inflacija. Pa gdje smo onda?

ŠV
Švapski
12:45 28.05.2024.

Bravo Hrvatska! Skoro 4% rasta mala je senzacija u ovakvim vremenima, pogotovo s obzirom da su stope rasta u nekim velikim zemljama blizu nule. A izgledi su prekrasni s obzirom na vrlo pozitivan razvoj broja turista. Već nekoliko godina vidimo kako je blagostanje u ovoj zemlji sve više i više, što znači da ljudi koji se trude polako ali sigurno postaju sve bolji. Ponosan sam što mogu sve to pratiti ovdje, ali ponekad imam osjećaj da Hrvati sve to ne vide i još uvijek su veliki pesimisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije