europska komisija

Hrvatskoj 71 milijun eura za izbjeglice

A migrant boy waits at his parents' suitcase as they leave the Berlin State Office for Health and Social Affairs with other newly arrived refugees who waited all day to apply for asylum in Berlin, August 10, 2015.  REUTERS/Stefanie Loos
Foto: Reuters/PIXSELL
17.08.2015.
u 12:45

Novac dolazi iz dva fonda EU – 17 milijuna eura iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), a 54 milijuna iz Fonda za unutrašnju sigurnost (IMF), kako je i predviđeno višegodišnjim planom 2014. – 2020.

Europska komisija će u jesen, najvjerojatnije već sljedeći mjesec, odobriti Hrvatskoj više od 71 milijun eura za programe prihvata izbjeglica i za kontrolu granica. Novac dolazi iz dva fonda EU – 17 milijuna eura iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), a 54 milijuna iz Fonda za unutrašnju sigurnost (IMF), kako je i predviđeno višegodišnjim planom 2014. – 2020. Potvrdili su to za Večernji list iz Europske komisije. Za usporedbu, Sloveniji je odobreno oko 54, a Grčkoj 445 milijuna eura. Novac iz AMIF-a koristi se za upravljanje migracijama i azil, dok su sredstva iz IMF-a podijeljena na dvije komponente: 19 milijuna eura Hrvatska će dobiti za policijsku suradnju te informatizaciju, a 35 milijuna za provođenje vizne politike.

Novac nije vezan za schengensku zonu: Bugarska, nečlanica, dobit će novac iz oba fonda, dok Danska, koja je u Schengenu, ali s EU ima izuzeće u policijskoj suradnji, neće. Dosad su odobrena 23 nacionalna programa, a razlog što hrvatski nije – uz nizozemski, slovački i još njih 10 – nije u njegovoj manjkavosti, kako se nagađalo u medijima, već u pravilima EK koja kažu da se programi odobravaju u skladu sa specifičnim prilikama i prioritetima država, objašnjavaju iz EK, a potvrđuje i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

– Programi su predani prije dvije godine, njih 23 su dosad odobrena, a 13 će biti odobreno od rujna. Nije riječ o doradama programa, nego o odluci Komisije i njihovim prioritetima. U 2013. imali smo nešto više od tisuću zahtjeva za azil, a lani 300. Tražitelji azila, njih 85 posto, napuste Hrvatsku prije donošenja odluke pa sada nismo izloženi pritisku kao Grčka ili Italija. Stoga višegodišnji program neće zaobići Hrvatsku – kaže Ostojić.

>>'Izbjeglice na putu do Europe proživljavaju silovanja, mučenja...'

>>Beznađe imigranata i naguravanje za mjesto u vlaku prema EU: Ovdje sam 9 sati i ništa nisam jeo

Komentara 10

HE
hellen3353
13:04 17.08.2015.

Hrvatskoj 71 milijun eura za izbjeglice od fonda za migracije i integracije! NE UZIMAJTE TAJ NOVAC! Migrante cete morati integrirati i ostat ce u Hrvatskoj!

Avatar imotska115
imotska115
13:27 17.08.2015.

Sedamdeset i jedan milijun, to je za njih samo kap u more, a gdje su ostali troskovi, smjestaj, posao, socijalna skrb, itd. Nisam protiv da im se pomogne, ali bogami imamo i mi puno sirotinje koja kopa po kontejnerima.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
14:16 17.08.2015.

Sve to ne mirisi dobro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije