17.11.2013. u 12:00

Nedopustivo je da “europski standardi” nakon više od desetljeća urušavaju hrvatske standarde

Zakonodavni referendum, koji inicira Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, cilja na to da kriterij za ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina bude povišen s najmanje trećine na 50 posto stanovnika. Kriterij “trećine“ u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina već je 11 godina te smo s njim ušli u EU. Već zbog toga ne treba nam jezični “lex Vukovar”.

Stožer se 11 godina prekasno poziva na “europske standarde” u 19 zemalja. I to nakon što kriterij “trećine” do Vukovara nije predstavljao problem. Neprihvatljivo je da izdvojeni slučaj, pa bilo to i mjesto od posebnog pijeteta i osjetljivosti, bude povod bilo za retrogradno bilo za buduće sužavanje stečenih prava manjina u cijeloj Hrvatskoj.

Nedopustivo je da “europski standardi” nakon više od desetljeća urušavaju hrvatske standarde. Svi međunarodni dokumenti, pa i Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina te Povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima, sadrže ogradu da ne mogu utjecati na stečena prava manjina, pa to ne mogu ni “europski standardi”. U nadzoru provedbe Okvirne konvencije, tijela EU već su i kriterij “trećine stanovništva” smatrala visokim, a u slučaju BiH, kriterij 50 posto nerazumnim. Sve više se inzistira na tomu da se pravo na manjinski jezik ostvaruje gdje god postoji interes i potreba.

>>Poznato referendumsko pitanje Stožera

Komentara 16

DU
Deleted user
14:05 17.11.2013.

Ovaj članak zaista ne valja uzeti za ozbiljno. Šteti čak i iole malom ugledu ovih novina. Zakoni se Jurasiću donose i mijenjaju. Kako to da onda po tvojoj "logici" ima zakona koji su doneseni i ne smije se više mijenjati? Cijela Europa ima standard od 50%. To što je Račanova vlada, ničim izazvana, jednostavno taj standard srušila na 33% - danas je razlog za sva zla koja se dogašaju, o kojima se piše i sva zla da se napisano onda od onih koji se s tim ne slažu i obriše. Više je nego potrebno Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina vratiti na prvobitnih 50%. Time se nikoga neće zakonuti - ali će se spriječiti da prevarama i malverzacijama jedna manjina ostvaruje prava na koja u biti nema pravo. Nema danas ni 33, nego 28% srba u Vukovaru, a vlasti to znaju pa su i iz toga razloga sudjelovale u prevari i manipulaciji kod popisa stanovništva 2011. godine. Nitko ne želi nekome ukinuti prava. Ali ta pravo b e z u v j e t n o m o r a j u počivati na istinitim, stvarnim i ne izmanipuliranim podacima. Dakle Ustavni zakon se mora mijenjati jer se od ovog koji je na snazi radi prava jednostrana lakrdija.

SE
sestrićna
14:34 17.11.2013.

znači lex perković može ali lex hr jezik ne?

H9
H99
13:05 17.11.2013.

Stožerova inicijativa nije ni malo retrogadna. Neuzimanje u obzir strašnih zločina koje su Srbi počinili nad Vukovarom bazdušno je i krajnje nehumano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije