Gordan Maras:

'Hrvatskom, ruku pod ruku, upravljaju 'dečki', gospodin Plenković i Bandić'

Gordan Maras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
29.10.2018.
u 11:42

Maras je novinarima rekao i da ne vjeruje da će novi neuspjeli pokušaj rušenja šefa SDP-a Davora Bernardića "pogurati" i druge SDP-ove prema Bandićevom klubu

Premijeru Andreju Plenkoviću predložio bih da posebnim savjetnikom za pitanja korupcije i transparentnosti u javnoj upravi imenuje upravo gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, ironično je danas novinarima u Saboru komentirao SDP-ov Gordan Maras referirajući se na posljednja nagađanja kako će se Bandićevom saborskom klubu zastupnika pridružiti i bivša SDP-ovka Milanka Opačić.

- Očekujem, s obzirom da vidite da je politička trgovina na djelu, da premijer Andrej Plenković napravi određena preslagivanja. Ja bih mu predložio da posebnim savjetnikom za pitanja korupcije i transparentnosti u javnoj upravi imenuje upravo gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. To bi bio jedan logičan slijed događaja, s obzirom da objeručke prihvaća kako Milan Bandić djeluje i kao gradonačelnik i kao političar, da ga Plenković imenuje, ako ne za to, mogao bi i za ministra pravosuđa, mislim da bi to sigurno pokazalo pravo lice vladajuće koalicije i europske politike koju zastupa gospodin Plenković. Znači moj prijedlog je da ga imenuje posebnim savjetnikom za pitanja korupcije i transparentnosti u javnom upravljanju i to bi bilo nešto što bi građanima pokazalo kako to naš premijer poima kako se treba odgovorno ponašati javnim novcem – ironičan je Maras. Dodaje kako Hrvatskom danas očito, ruku pod ruku, upravljaju "dečki, gospodin Andrej Plenković i Milan Bandić".

- Nadam se da je gospodin Plenković ponosan na svog strateškog partnera. Oni negdje po skrivećki vjerojatno dogovaraju – ja tebi političkom trgovinom zastupnike, a ti meni mir da se osjećam sigurno bez obzira što svi vide kako upravljam javnim novcem. To je recimo jedan način na koji funkcioniraju njih dvojica, strateški partneri. Pitam premijera je li ponosan što mu je strateški partner gospodin Milan Bandić? Doduše, nakon Ivana Vrdoljaka sam mislio da ne može izabrati goreg strateškog partnera, ali evo, gospodin Andrej Plenković nas svakim novim potezom ponešto iznenadi – tvrdi Maras.

Ne vjeruje da će novi neuspjeli pokušaj rušenja šefa SDP-a Davora Bernardića "pogurati" i druge SDP-ove prema Bandićevom klubu.

- Očekujem da SDP-ovci ostane u stranci i bore se za SDP. Nelogično mi je da oni koji očekuju raspravu o strani u stranci tu raspravu onemogućuju. Ukoliko se želi rasprava u stranci, onda treba svaku točku dnevnog reda staviti na raspravu, nemoguće je raspravljati o stranci u strani ako ne daš da se raspravlja u stranci – kaže Maras, očito kritizirajući Bernardića jer na kraju nije bilo dovoljno glasova da se zahtjev za Bernardićevim opozivom uvrsti na raspravu.

Komentirao je i odluku HSS-a da otvori pregovora o ulasku u Amsterdamsku koaliciju s IDS-om i GLAS-om za Europske izbore. Zašto se to događa, unatoč Deklaraciji o dobrom društvu koju su lani potpisali Beljak i Bernardić, kaže da treba pitati upravo njih dvoje.

- Meni je žao kada gubimo partnere, ali možda je gospodin Beljak procijenio da je ovo neka nova mogućnost da se stvori neki novi pool i neka opcija u RH, svatko sebi bira ono što će raditi. Ja bih volio da SDP okuplja što veću koaliciju, da se postavi na način da je alternativa HDZ-u. Ali kako ja nisam predsjednik stranke, onda je to pitanje za predsjednika stranke. Mi ćemo izgleda na izbore izaći samostalno, no ponavljam, ne bi bilo loše da SDP okuplja, a ne da se drugi okupljaju kao neka alternativa SDP-u – komentira Maras.

Vjeruje da nije problem da SDP ide samostalno na predstojeće izbore za Europski parlament.

- Ali što se tiče Hrvatske i alternative HDZ-u, volio bih da SDP okuplja, a ne da se drugi okupljaju, SDP bi trebao biti glavna alternativa HDZ-u. To potpisivanje Deklaracije od koje sad nema ništa je zbunjujuća poruka kao što su i mnoge u hrvatskoj politici, ali moramo raditi na tome da nas svi prepoznaju kao alternativu lošoj vladi i onda neće biti niti ovako zbunjujućih poruka – tvrdi Maras.

Ne gleda isto, dodaje, na staru koaliciju s HNS-om koji je pretrčao HDZ-u, kao što bi gledao na suradnju s Beljakom.

- Radim ogromnu razliku između Ivana Vrdoljaka i Beljaka, ta dva čovjeka uopće ne stanu u istu rečenicu. Ja sam bio protiv koalicije s HNS-om i prije izbora 2015. godine jer sam svjestan kako su bili nekorektni u nekim situacijama dok sam ja bio ministar, zahvaljujući Vrdoljaku nismo uspjeli ukinuti članstvo u HGK gdje jedan HDZ-ovac nije ništa konkretno napravio osim što se slikao s predsjednicom RH, a i dalje naši poduzetnici to plaćaju. Tako da sam ja i tada upozoravao na HNS, a što se tiče Beljaka i Vrdoljaka, to je nebo i zemlja, ja Beljaku vjerujem, a Vrdoljaku ne vjerujem ništa – zaključio je Gordan Maras. 

Video: Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Marasa u Saboru

Komentara 12

UB
UBS
11:52 29.10.2018.

ovaj maras ko nejebena žena, stalno se buni i nešto mu smeta...

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
12:43 29.10.2018.

Mavas.... pa i ti si sa svojom bratijom upravljao..... i to jakooo dugo.... i jakooo 'uspješno'.... Zavrti kotačić... ha ha ha.... Kada se sjetim kakve su sve nesposobne bitange bez dana staža upravljale ovom zemljom prvo mi na pamet padnete ti, Bauk, Opanka i Kotromanović.

Avatar nekakav
nekakav
12:00 29.10.2018.

problema nije bilo dok su ruku pod ruku hodali zoki milanović i ivo josipović, ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije