ODZVONILO PARTIJANERIMA

Hvar mijenja turističku politiku nakon građanske peticije; Carpe Diem pozdravio odluku

Hvar: Restoran Gariful i club Carpe Diem čiji su se vlasnici sukobili
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/4
02.08.2024.
u 14:26

Inače, burno je bilo u petak na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Hvara sazvanoj nakon fizičkog sukoba u restoranu Gariful koji je izazvao prosvjede građana i potpisivanje peticije kojom traže da gradonačelnik Rikardo Novak skrati vrijeme noćnog kluba Carpe Diem do 24 sata te da Gradsko vijeće Hvara proširi gradsko područje na otok Marinkovac čime bi ugostiteljski objekt "Carpe Diem Beach" na otočiću bio podložan poštivanju gradskih propisa

Grad Hvar odlučio je napraviti prvi korak u zaokretu od aktualnih turističkih trendova koji rezultiraju neredom, bukom pa i fizičkim nasiljem. Gradsko vijeće Hvara na izvanrednoj sjednici donijelo je zaključak o mjerama koje doprinose učinkovitom upravljanju Grada Hvara i njegovom turističkom smjeru i razvoju.

U prvoj točci je definirano kako je Gradsko vijeće primilo na znanje peticiju građana, kojoim traže ograničenje radnog vremena ugostiteljskog objekta Carpe Diem do 24 sata, i obvezuje se donijeti odgovarajuće odluke kojima će jasno definirati novi smjer turizma. U drugoj točci, traži se od gradonačelnika i komunalnog redarstva da se provodi Odluka o korištenju i zakupu javnih površina koja ne dozvoljava postavljanje akustičnih uređaja, zvučnika, mikrofona i slično kao i provođenje ostalih odredbi Odluke o komunalnom redu. Nadalje, traži se od sanitarnog inspektora počne primjenjivati Zakon o buci uz redovita mjerenja, a u budućnosti postavljanjem sustava kontrole, kao i primjena svih važećih Odluka Grada Hvara na sve gospodarske subjekte, bez iznimki.

U obrazloženju je navedeno kako se godinama krše važeće odluke i pravilnici. "Ovaj niz mjera predstavlja pretpostavku drugačije turističke orijentacije koja radi zaokret od proklamiranog partijanerskog turizma prema održivom turističkom razvoju. Ove mjere početak su razdoblja u kojem će se poštivati gradske odluke i pravilnici te doprinijeti učinkovitom upravljanju gradom. Upravljanje gradom označava proces kojem je cilj uspostava sustava koji će osigurati zadovoljavajuću kvalitetu života i dobrobit svim građanima. Osnovni cilj dobrog upravljanja gradom je zadovoljavajuća kvaliteta života i dobrobit svih građana i poticaj na učinkovito ponašanje na lokalnoj razini" obrazložilo je hvarsko Gradsko vijeće.

Inače, burno je bilo u petak na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Hvara sazvanoj nakon fizičkog sukoba u restoranu Gariful koji je izazvao prosvjede građana i potpisivanje peticije kojom traže da gradonačelnik Rikardo Novak skrati vrijeme noćnog kluba Carpe Diem do 24 sata te da Gradsko vijeće Hvara proširi gradsko područje na otok Marinkovac čime bi ugostiteljski objekt "Carpe Diem Beach" na otočiću bio podložan poštivanju gradskih propisa. Sjednica je bila otvorena za javnost, pa su govorili i građani koji su istaknuli kako su ugrožena njihova ljudska prava, izloženi su buci, a ljudima je "utjeran strah u kosti". Na koncu, prihvaćen je zaključak o mjerama koje bi trebale uvesti red u Hvar, grad koji se turizmom bavi 155 godina.

POVEZANI ČLANCI:

O raspletu situacije oglasili su se i iz kluba Carpe Diem priopćenjem u kojem izražavaju podršku odlukama Grada Hvara, ali i napominju kako njihovi zaposlenici "ne bi trebali biti žrtva interesa pojedinih moćnika". Njihovu poruku prenosimo u cijelosti:

Carpe Diem pozdravlja odluku Gradskog vijeća grada Hvara da se pokrene izrada nove Razvojne strategije turizma Grada Hvara. Spremni smo, kao i svih ovih godina, biti konstruktivni suradnici kako bismo postigli najbolje rezultate za dobrobit građana Hvara i njegovih gostiju. Također, pozdravljamo smirivanje napetosti kako bismo svi mi koji vrijedno radimo, mogli mirno dovršiti sezonu!

Već 26 godina, Carpe Diem predstavlja vitalnu sponu u ovoj zajednici, direktno i indirektno zapošljavajući 300 ljudi, pridonoseći lokalnoj ekonomiji i pružajući vrhunsku uslugu našim gostima. Podsjećamo kako je Carpe Diem drugi najveći gospodarski subjekt u Hvaru, koji značajno doprinosi proračunu Grada Hvara. Također, ne možemo zanemariti naše partnere i suradnike poput barkariola, koji su naši dugogodišnji vjerni suradnici.

Želimo istaknuti da je nakon nedavnih neugodnih događanja, za koja duboko žalimo, uslijedila neviđena hajka na naše ugostiteljske objekte i njihove zaposlenike. Smatramo kako naši zaposlenici ne bi trebali biti žrtva interesa pojedinih moćnika koji nastoje ostvariti svoje političke i poslovne interese, predstavljajući se kao skrbnici lokalne zajednice. Neki od domaćina na ovom otoku grubo su zloupotrebljavali tu činjenicu proteklih dana, vršeći diskriminaciju nad poduzetnicima i ugrožavajući temeljne vrijednosti na kojima Hvar počiva, a to su otvorenost i dobrodošlica za svakog. Carpe Diem će ostati konstruktivan i profesionalan sudionik na turističkoj mapi Hvara i Republike Hrvatske te će nastaviti postavljati standarde u ugostiteljstvu kao primjer kako iz godine u godinu stvarati dodatnu vrijednost svima.

GALERIJA Osoblje hvarskog restorana Gariful u kojemu je došlo do sukoba među ugostiteljima

Hvar: Restoran Gariful i club Carpe Diem čiji su se vlasnici sukobili
1/15

Komentara 2

DO
domagoj1492
18:46 11.08.2024.

Treba pozvati na uništavanje svega što nešto vrijedi i predstavlja! Ima još puno prostora za pasti na nivo Kozareg boka (tu žive naši građani Romi). Dakle, puno posla za naše destruktivce !

MA
Marijan555
16:51 02.08.2024.

Ovih manje od 10% gradjana,potpisnika peticije zele da lokalna samouprava odredjuje tko smije raditi i koji turisti dolaziti u grad ... ha,ha ...sve sami marketinski strucnjaci ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije