SLUČAJ KOJI JE PODIGAO BURU

Zbog sukoba na Hvaru pod istragom 12 osoba: Policija objavila detalje tučnjave u restoranu, evo kako je sve počelo

Hvar: Restoran Gariful i club Carpe Diem čiji su se vlasnici sukobili
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/4
02.08.2024.
u 11:05

Prema kriminalističkom istraživanju, događaji te noći počeli su 28. srpnja u 1:38 sati kada je muškarac (62) ušao j u Gariful i kratko pričao s Gospodnetićem prije no što je izašao

Istraga nasilja u hvarskom restoranu Gariful već danima privlači pažnju javnosti. Prošlog vikenda u restoranu Gariful Ivana Gospodnetića dogodila se tučnjava koja je završila pozivanjem policije, ali i višednevnim prosvjedom Hvarana kojima je ovaj incident, čini se, bio kap koja je prelila čašu. Napadnuti su vlasnik i njegov kuhar.  

Splitsko-dalmatinska policija sada je objavila rezultate drugog dijela kriminalističkog istraživanja ovog slučaja koje je provedeno nad čak 12 osoba. Istraga je utvrdila osnovane sumnje da su dvojica muškaraca, 36-godišnjak i 46-godišnjak, na štetu dvojice muškaraca, vlasnika i glavnog kuhara Garifula, ostvarila obilježja kaznenog djela Teška tjelesna ozljeda u pokušaju (pomaganje) prema članku 118 st. 1. u svezi članaka 34 i 38 Kaznenog zakona, zbog čega je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu upućeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Još deset osoba osumnjičeno je da su ostvarile obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, od čega dvije osobe prema članku 6, a njih osam prema članku 13. U svezi ovih osoba, nadležnom Općinskom prekršajnom sudu bit će podnesen optužni prijedlog za devet osoba, a jedna je sankcionirana izdavanjem prekršajnog naloga. S obzirom na to da su u događaju sudjelovali zaštitar ugostiteljskog objekta i djelatnici zaštitarske tvrtke, o događaju je obaviješteno i Ravnateljstvo CZ u Splitu kako bi bio proveden nadzor nad radom zaštitara, a zbog činjenice da se sve odvijalo u ugostiteljskom objektu, informiran je i DIRH.

Prema kriminalističkom istraživanju, događaji te noći počeli su 28. srpnja u 1:38 sati kada je muškarac (62) ušao u Gariful i kratko pričao s Gospodnetićem (41) prije no što je izašao. Vratio se tri minute kasnije i ponovno obratio vlasniku koji ga je tada odgurnuo. On mu je uzvratio udarcem, u sukob su se uključila još dva muškarca, a stariji muškarac pao na pod. Kada je ustao, dvojica muškaraca uhvatila su ga za ruke i torzo i izvela s terase Garifula. U tom trenutku nitko nije zvao policiju.

POVEZANI ČLANCI:

Situacija je kulminirala u 1:45 kada muškarac (62) treći put ulazi u Gariful, ovog puta s trojicom muškaraca u crnim majicama od kojih je jedan bio zaštitar s licencom i radnim nalogom. Njih četvorica sukobili su se sa šestoricom muškaraca tijekom čega je netko udario muškarca (62) koji je ponovno završio na podu, a kada je ustao, zadao je Gospodnetiću i kuharu Miji više udaraca u glavu predmetima koje je zgrabio sa šanka.

Policija tada, u 1:45, zaprima dojavu o napadu zaštitara na muškarce te u 1:50 u Gariful stiže sedam policijskih službenika. Nakon njihovog dolaska, na terasu je došlo još šest djelatnika zaštitarske tvrtke koji nisu sudjelovali su sukobu, ali su svojim dolaskom uznemirili prisutne građane. U 2:30 uhićen je muškarac (62) koji je zadržan u stanici do prestanka djelovanja alkohola, a nakon toga nad njim je istog dana provedeno istraživanje te je prijavljen zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje dva kaznena djela Teška tjelesna ozljeda u pokušaju na štetu vlasnika i kuhara Garifula. 

U sukobu su lakše ozlijeđene tri osobe. Iz splitske policije napominju da je možda bilo moguće izbjeći eskalaciju događaja da je policija obaviještena kada je muškarac prvi put ušao u Gariful. Dodaju i da su posljednjih dana povećali nazočnost u Hvaru čime su "poslali jasnu poruku da su spremni u svakom trenutku postupati kako bi preventivno djelovali i zadržali stanje javnog reda i mira na povoljnoj razini, ali i poduzeti mjere i radnje i prijaviti osobe koji ne poštuju zakone".

VIDEO Hvarani na prosvjedu potpisuju peticiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije