Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA E-USLUGA

HZMO uveo još jednu promjenu, za ovu potvrdu više ne trebate stajati u redu na šalteru

Zgrada HZMO u Splitu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
05.07.2024.
u 15:45

Nova e-Usluga dostupna je poslovnim korisnicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama, a omogućava podnošenje zahtjeva i izdavanje potvrde.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) od petka, 5. srpnja, omogućio je izdavanje potvrde o prvom zaposlenju elektroničkim putem. Nova e-Usluga HZMO-a dostupna je poslovnim korisnicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama, a omogućava podnošenje zahtjeva i izdavanje potvrde.

Navedena potvrda o svojstvu osiguranika služi radi dokazivanja statusa osobe koja se prvi put zapošljava prema propisima o obveznim doprinosima. Naime, za osobu koja se prvi put zapošljava poslodavac je dužan osigurati dokaz, odnosno potvrdu da nije bila evidentirana kao osiguranik u matičnoj evidenciji HZMO-a do početka osiguranja po prijavi tog poslodavca (potvrda POS-1). Potvrdom se poslodavac može koristiti u postupcima koji se vode u Poreznoj upravi. Za osobu koja već prije ima evidentiran podatak o svojstvu osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju u matičnoj evidenciji HZMO-a, odnosno evidentiran staž osiguranja, izdaje se posebna potvrda (potvrda POS-2).

Radije plaćate gotovinom ili karticom ili na neki drugi način?

Novoj e-Usluzi poslovni korisnici mogu pristupiti putem poveznice, a detaljne informacije o načinu korištenja mogu pronaći u korisničkim uputama. "Uvođenjem nove e-Usluge poslodavcima se pojednostavljuje i ubrzava postupak preuzimanja potvrde o prvom zaposlenju, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, te se smanjuju administrativni troškovi", rekli su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

VEZANI ČLANCI:

GALERIJA Ovo su najduži mostovi u Europskoj uniji, znate li da to u Hrvatskoj nije Pelješki most?

Zgrada HZMO u Splitu
1/17

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije