iznadprosječno toplo

I dalje ćemo rušiti temperaturne rekorde, no uskoro stiže i nova promjena

vrijeme
Foto: PIXSELL
1/7
05.02.2021.
u 09:43

I dok pouzdanije prognoze za drugi dio sljedećega tjedna tek slijede, već sada se može tvrditi kako će ovo razdoblje od 3. do 9. veljače u mnogim krajevima biti među najtoplijima u ovom dijelu godine, kaže glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula

Danas će biti promjenjivo oblačno i iznadprosječno toplo, malo kiše mjestimice može pasti uglavnom na širem riječkom području i u Gorskom kotaru. Najviša temperatura uglavnom između 14 i 19 Celzijevih stupnjeva, u gorju i Istri ponegdje malo niža, javlja DHMZ.

"Ako ste pospani ili ćete biti pospani, razdražljivi, imate neke druge tegobe ili ćete ih imati, jedan od krivaca možda su južina i toplina. I to kakva! Ponegdje čak i rekordna. Pritom se dnevni rekord već dogodio, a tjedni će se tek dogoditi. Naravno, vrlo vjerojatno. Ipak je riječ o prognozi. Premda u veljači ponekad imamo i više od 20°C, ovaj je četvrtak ponegdje, primjerice u Zagrebu, uz 18°C najtopliji četvrti dan veljače u znanoj povijesti. I sljedećih će dana, posebice do nedjelje, diljem Hrvatske toplije od prosjeka biti već ujutro, uz temperaturu ponegdje čak višu i od prosječne najviše poslijepodnevne. Početkom novoga tjedna malo manje toplo, a od srijede slijedi hladnije.

Video: 'Prevario nas je isti podstanar'

No, još uvijek se ne zna koliko jer je veliki rasap prognostičkih izračuna pa na kopnu možemo imati od zamjetnih temperaturnih "minusa", pa i cjelodnevnih, do čak nastavka iznadprosječne topline - malo vjerojatne, ali moguće. I dok pouzdanije prognoze za drugi dio sljedećega tjedna tek slijede, već sada se može tvrditi kako će ovo razdoblje od 3. do 9. veljače u mnogim krajevima biti među najtoplijima u ovom dijelu godine. Ponegdje vrlo vjerojatno i rekordno toplo", piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

"Proljetna toplina nastavit će se do početka novoga tjedna, najizraženija za vikend. Pritom će biti promjenjivo oblačno, uz povremenu kišu u većini krajeva unutrašnjosti osobito od nedjelje poslijepodne, a u subotu će još 'paduckati' uglavnom u gorju, dok će ponegdje biti i prevladavajuće sunčano, posebice u istočnoj Hrvatskoj. I na Jadranu će kiša biti sve češća, posebice od nedjeljnog poslijepodneva, pri čemu su mogući i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. Tijekom vikenda će puhati često jako jugo, mjestimice na udare i olujno, a u ponedjeljak prolazno umjeren jugozapadni vjetar, gdjegod i sjeverozapadni. Temperatura zraka tijekom dana će se malo mijenjati i bit će za veljaču razmjerno visoka", dodaje Vakula.

Ključne riječi

Komentara 3

AU
austrougarskigeneral
09:57 05.02.2021.

pretoplo bilo je toplih veljaca 2014 2016 i lani je bilo toplo,, zime ne mogu više biti kao prije duge ihladne...

DU
Deleted user
20:10 05.02.2021.

Zorane, ono veče kad si reko bit će pretežito vedro, odveo sam jednu Nemicu na plažu. Pala je kiša. Ništa od seksa Zorane. Od sad ću slušati Nikola Vikić Topića. Nadam se da si sretan Zorane ! 😩

5S
505.scrtom
10:04 05.02.2021.

vrakula još smo u veljači ne žuri se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije