Rektor Aleksa Bjeliš nenametljivo je sjedio na podu sa studentima zagrebačkog Filozofskog fakulteta, pažljivo slušajući zaključke plenuma

I idući tjedan studenti bez nastave

24.04.2009.
u 13:04

Na sinoćnjem plenumu Filozofskog fakulteta pojavio se rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš. Došao je saslušati studente jer smatra da kroz medijske kanale ne dobiva točne informacije o studentskim zahtjevima koji su vrlo artikulirani, ustrajni i nude nadu.

Rektor se ondje pojavio kao građanin, nije se nametao i pokazao je dobru volju. Na plenum su došli studenti Hrvatskih studija, Političkih znanosti, Prava, Ekonomije i Primijenjenih umjetnosti koji su zajedno glasovali za nastavak blokade do daljnjega. Studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u ponedjeljak će održati tribinu “Znanje kao roba”, a PMF-ovci su najavili održavanje plenuma u utorak.

Sve veća potpora
Studenti okupljeni u Nezavisnu studentsku inicijativu ne žele pregovarati s ministrom Primorcem nego su mu poručili da dođe na plenum s prijedlogom zakona koji će omogućiti besplatno obrazovanje za sve. Peti dan drže “vlast” na fakultetu u svojim rukama.

S obzirom na svakodnevno širenje studentskog bunta po hrvatskim gradovima, na svim filozofskim fakultetima u državi predavanja, kolokviji, seminari vjerojatno se neće održavati ni idući tjedan. Blokadu Filozofskog fakulteta do ponedjeljka je već izglasovao plenum u Osijeku, a njihovi kolege iz Rijeke i jučer su nastavili prosvjede i blokadu zgrada.

Blokiran je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, na kojem se skupljaju potpisi za besplatno obrazovanje bez smanjenja kvota, strategijsku prenamjenu proračunskog novca u sektor obrazovanja vođenu načelima socijalne osjetljivosti, transparentnost financiranja obrazovnog sustava te da svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama.

Potporu prosvjednicima jučer je maršem od Trga maršala Tita do Filozofskog fakulteta dalo i stotinjak studenata zagrebačkog Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

SDP: Skretanje odgovornosti na fakultete obmana je javnosti

Splićani podijeljeni
Oboružani transparentima i glasni u traženju besplatnog obrazovanja, nisu oduševili samo kolege “filozofe” koji su ih dočekali pljeskom nego i slučajne prolaznike i vozače. Probudili su se i Splićani, no nisu jedinstveni. Okupljeni u “Nezavisnu studentsku inicijativu” zauzeli su zgradu Filozofskog fakulteta i nisu se odazvali članovima Studentskog zbora i Udruge “Studenti za studente” koji traže smanjenje školarina 50 posto od iduće godine i potpuno ukidanje školarina u roku od najviše pet godina. – Moja generacija imala je besplatno školovanje i bilo bi nemoralno da prigovaram zahtjevu studenata – komentirao je u izjavi za portal Index.hr predsjednik Mesić.
Potpora iz Crne Gore

Crnogorsko Udruženje studenata političkih znanosti također je poduprlo kolege sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti koji prosvjeduju zahtijevajući ukinuće školarina i preispitivanje bolonjskog procesa.


Udruženje Zagreb Pride podržava studentsku borbu

Udruženje Zagreb Pride izrazilo je svoju solidarnost i podršku studenticama i studentima u ciljevima i načinu borbe za naša prava, kao i za prava budućih generacija na besplatno obrazovanje - obrazovanje dostupno svima bez obzira na socijalni status i ostale stečene privilegije.
- Pravo na besplatno školovanje i emancipatorsko obrazovanje lišeno opresija, komercijalizacije, nezdravih oblika kompetitivnosti mora postati i biti stvarnost - poručuju iz Zagreb Pridea. (mp)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije