ZAPAMTIT ĆE TO

I milijunaši drhte pred švicarskim kaznama: Jedan od njih je bio nestašan na cesti, pa papreno dobio po novčaniku

Foto: Pixabay
1/2
10.09.2024.
u 19:53

Naime, Švicarska više ne obračunava fiksne novčane kazne nakon određene težine prekršaja, već je temelji na individualnom dohotku. Uvjetna kazna stupa na snagu tek ako ga se u roku od dvije godine uhvati u sličnom prekršaju.

Nije tajna da Švicarska ima stroge zakone i da nimalo se ne šale kad je riječ o prometnim prekršajima. S razlogom mnogi vozači će usporiti i biti malo kulturniji u vožnji nego što bi bili u okolnim zemljama, a razlog za to su i ogromne kazne koje imaju za sve one koji se usude raditi kaos.

No, jedan milijunaš se gadno prevario kad je odlučio raditi što ga je volja i švicarske vlasti su ga fino kazne. Švicarski mediji javljaju kako je 58-godišnjak očigledno vozio preblizu automobilu ispred sebe na A1 u blizini Köllikena u kantonu Aargau u ožujku 2023. Državno odvjetništvo tereti muškarca da pri brzini od 110 do 120 km/h nije održavao razmak od vozila ispred sebe. Policija je temeljem snimke procijenila da je udaljenost bila između osam i dvanaest metara, a na toj brzini trebala je biti oko 60 metara, piše HAK revija.

Sud ga je proglasio krivim na prvostupanjskom postupku i osudio milijunaša na uvjetnu kaznu od 98 500 franaka, što je otprilike oko 105 tisuća eura. Kazna je toliko visoka jer se temelji prema primanjima, koja su procijenjena na 1,7 milijuna franaka neto zarade godišnje. Naime, Švicarska više ne obračunava fiksne novčane kazne nakon određene težine prekršaja, već je temelji na individualnom dohotku. Uvjetna kazna stupa na snagu tek ako ga se u roku od dvije godine uhvati u sličnom prekršaju. No, sud nije ostao na tome. Već su mu dali i novčanu kaznu od 15 tisuća franaka kao dodatnu lekciju.

GALERIJA Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

1/6

Komentara 2

SK
SkvikiZg
06:16 11.09.2024.

Takav zakon bi trebal i kod nas dojti i to pod hitno.

Avatar fidelio
fidelio
21:11 10.09.2024.

Kako je papreno dobio po novčaniku,, ako je kazna uvjetna. 15 tisuća za nekog tko zarađuje 1.7 milijuna godišnje nije ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije