ZNATE LI ŠTO OZNAČAVA?

I ove godine mogli bi imati 'bablje ljeto': Više je teorija zašto ga tako zovemo

Split: Brojni turisti dan proveli u razgledavanju grada
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
04.09.2024.
u 12:40

Topli dani nakon 29. rujna nazivaju se i "miholjsko ljeto" po Svetom Mihovilu, dok se izuzetno topli dani u studenome nazivaju "martinjsko ljeto" prema Svetom Martinu

Rujan je već počeo, a temperature se posljednjih dana penju i do 36 °C. Iako se najavljuje pogoršanje vremena, temperature će i sutra svejedno dosezati 33 °C. Sudeći prema tome, čini se kako nas i ove godine očekuje "bablje ljeto". Riječ je o toplom razdoblju nakon 29. rujna. Nije jednostavno objasniti otkuda potječe ovaj pojam, ni zašto se baš tako zovu topli dani u jeseni, ali postoji nekoliko različitih objašnjenja koja najbolje dočaravaju o čemu se ovdje radi. 

Jedna od teorija je kako baba u ovom slučaju označava vješticu, što je simbol lošeg i izopačenog, a to upućuje i da je upravo vrijeme takvo - naopako. Drugo objašnjenje kaže da izraz dolazi od češke fraze "babi leti" koja znači niti paučine koje vijore u zraku na sunčanim jesenskim danima. Ova paučina pojavljuje se samo na jesen, a ljude je izgled paučine podsjetio na bakinu sijedu kosu i zbog toga "bablje ljeto". 

To je također znak za paučinu što ju u jesen ispredu mladi pauci, koji s pomoću nje, nošeni vjetrom, nalaze mjesta zimovanja. U narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice, a ta paučina koja lebdi predstavlja njihovu kosu. Ta paučina smatrala se i predivom vilenjaka, patuljaka, norni ili djevice Marije. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke.

VEZANI ČLANCI:

Ne postoji samo "bablje ljeto", već su topli dani nakon 29. rujna nazivaju i "miholjsko ljeto" po Svetom Mihovilu, dok se izuzetno topli dani u studenome nazivaju "martinjsko ljeto" prema Svetom Martinu kojeg slavimo 11. studenoga.

"Bablje ljeto" pojavljuje se u više zemalja, samo se svugdje zove drugačije. Popularan izraz "Indian summer" je zapravo izraz koji se za "bablje ljeto" koristi u Sjevernoj Americi, ali se zbog političke nekorektnosti više ne upotrebljava. Neki misle kako ovaj izraz ima izrazito negativan kontekst pa je povučen iz upotrebe.

 

GALERIJA Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski gradovi izgledati za 100 godina. Rezultati su fascinantni
Split: Brojni turisti dan proveli u razgledavanju grada
1/13

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
16:40 04.09.2024.

Baba Rogata. Baba Roge. Babaroga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije