ŽRTVA

I predsjednik Stipe Mesić zgrožen nemarom policije

05.04.2003.
u 00:00

U Virovitici je jedan prijavljen jer je susjedu ubio mačku, a za ubojstvo moje supruge nitko ne odgovara - ogorčen je Čamilj Bljakaj

SLATINA - Od mučkog ubojstva odvjetnice Marije Brnić-Bljakaj pred očima građana Slatine prošlo je godinu dana, a njezina obitelj prvi pisani dokument o zločinu dobila je tek na intervenciju iz Ureda Predsjednika RH 24. ožujka ove godine. Ono što piše u pismu ogorčilo je obitelj.

Podsjećamo da je slatinsku odvjetnicu 22. ožujka 2002. godine iz pištolja usmrtio Antun Nikl, koji je toga dana pokušao ubiti i svoju suprugu Maricu.

Činjenica da je policija nekoliko sati prije tragedije imala u rukama Nikla, koji je prijetio samoubojstvom, ali ga je pustila, ocijenjena je u kriminalističkoj istrazi propustom zbog kojeg su dva policajca stegovno kažnjena rasporedom na drugo radno mjesto i novčanom kaznom.

Umjesto dovođenja u psihijatrijsku ustanovu, slatinski su policajci Antuna Nikla dulje ostavili bez nadzora, a za to je vrijeme počinio ubojstvo.

Nikl je poslije, okružen specijalnom policijom, u svojoj kući iz istog pištolja presudio sam sebi, a zbog sumnje da je zbog nesavjesnoga i nepravilnog postupanja slatinskih policajaca počinjeno kazneno djelo s osobito teškim posljedicama, PU virovitičko- -podravskoj naređena je kriminalistička obrada.

Poslije se pokazalo da su Općinsko državno odvjetništvu u Slatini i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru odbacili prijavu protiv nesavjesnih policajaca, procjenjujući da u njihovu postupanju ne postoje elementi kaznenog djela, jer ono nije učinjeno s namjerom.

Odbacivanje kaznene prijave ogorčilo je obitelj Bljakaj.

- U Virovitici je policija podnijela kaznenu prijavu protiv susjeda koji je susjedu ubio mačku, a za mučko ubojstvo moje supruge do danas nitko ne odgovara, kao da je riječ o mravu. Kao da je ona manje vrijedan građanin ove države. Policija tvrdi da je poduzela sve. Da, da skrati život mojoj supruzi. Uvjeren sam, a postoje i svjedoci, da je policija ubojstvo moje supruge mogla spriječiti - ogorčen je suprug Čamilj Bljakaj.

- Ni u sljedećih 500 godina moja obitelj neće se pomiriti s tvrdnjom da za ubojstvo moje supruge nema krivaca.

Postupanje Državnog odvjetništva je neshvatljivo, a kad sam o svemu razgovarao s predsjednikom Stjepanom Mesićem, on se zgrozio oko postupaka policije. Ne utvrdi li hrvatska pravna država krivce, pravdu ću potražiti u europskim ustanovama za zaštitu ljudskih prava, a u znak prosvjeda na Markovu trgu štrajkat ću glađu - izjavio je Čamilj Bljakaj.

Dragutin Šantoši

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije