Hrvati četvrti u Europi po broju oboljelih

I testise treba redovito pregledavati

Neno Belan i Darko Ivančević
Foto: pocesisrazlogom.com
1/2
21.03.2016.
u 23:00

Rak testisa pogađa mlade, u nas je najviše pacijenata u dobi od 18 do 35 godina

– Jednostavno, kad sam se probudio tog jutra, osjetio sam da mi je lijevi testis veći od desnog. Ništa me nije boljelo i mislio sam da će proći. Dva tjedna nije prolazilo pa sam otišao liječniku koji me hitno poslao urologu. On mi je odmah postavio dijagnozu – tumor testisa – prisjeća se Dražen Blažinović tog siječnja 2004. godine kada je, od nečega što je smatrao bezazlenim i prolaznim, završio na operaciji i potom na 32 zračenja. Danas ovo govori ponajprije kako bi druge potaknuo na razmišljanje i važnost uočavanja promjena na testisima, što je tema o kojoj je muškarcima često neugodno razgovarati. Tako i ovaj danas 43-godišnjak kaže kako mu je dijagnoza bila veliki šok jer nikada nije ni čuo ni razgovarao o nekome s takvom bolešću.

Upozorava mlade

– Tek nakon što mi je postavljena dijagnoza dvojica su mi muškarca koje poznajem godinama rekla da su prošla isto. Ljude je valjda sram o tome govoriti. No, nakon što sam obolio, kad god s nekim razgovaram, trudim se upozoriti mlade dečke: “Gledajte si to, ja sam to prošao i nemojte da vam se dogodi i zakomplicira” – iz duše će ovaj čovjek kojemu se život promijenio preko noći bez ikakve naznake, boli i patnje.

Bol nije osjećao ni 40-godišnji otac troje djece s kojim smo razgovarali, a koji je dijagnozu raka testisa dobio – na godišnjem odmoru. Osjećao je bol u leđima koja je postajala sve jača, a potom je počeo gubiti apetit i snagu.

– Završio sam na ultrazvuku abdomena i odmah sam poslan na Jordanovac, otamo na Rebro i za sat i pol čuo sam dijagnozu. Operiran sam i uslijedila je kemoterapija – opisuje ovaj pacijent čija je priča sretno završila pa dr. Marija Gamulin, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora, ponavlja: “On je izliječen”.

A kod njega se bolest bila proširila i na limfne čvorove i pluća.

Upravo je dr. Gamulin na zagrebačkom Rebru svojim angažmanom pokrenula cijelu priču i javnozdravstvena kampanja “Počeši s razlogom”, kojoj je cilj podizanje svijesti o muškom zdravlju s naglaskom na važnost redovitog samopregleda u svrhu ranog otkrivanja raka testisa već ima učinka.

Dok razgovaramo u njezinoj liječničkoj ordinaciji, taman u vrijeme telefonskog savjetovanja kao dijelu te kampanje, pozivi se redaju jedan za drugim. Muškarci imaju puno pitanja i nedoumica, a dr. Gamulin i na taj im način pokušava otkloniti sumnju ili uputiti ih liječniku. Sluša njihove simptome, neki joj čitaju i nalaze...

Nepoznat uzrok

– Mladi dečki često su sramežljivi i dolaze kad je testis povećan gotovo do pola bedara. Oni to taje, nezgodno im se javiti liječniku, a liječenje mora početi što prije. Jer to su tumori koji rastu na tjednoj razini, a isto se tako tope na dnevnoj bazi pod utjecajem kemoterapije. Hrvatska je prije 20-ak godina bila na dnu ljestvice europskih zemalja po učestalosti tumora testisa, a sada smo, prema posljednjim podacima, otprilike na četvrtom mjestu. Uzrok tomu se ne zna, ali to je najčešći tumor populacije koja ima od 18 do 35 godina – objašnjava dr. Gamulin. Simptomi bolesti su promjene na samom testisu poput otekline, nepravilnosti i čvora pa zbog toga preporučuje samopregled, a sugerira i da bi liječnici školarce i studente trebali pitati imaju li probleme s testisima.

– Drugi čest simptom je bol u leđima jer prvo mjesto gdje se testis drenira limfni su čvorovi uz kralježnicu. Često ti čvorovi znaju narasti više centimetara zbog tumora testisa i onda pritišću živce koji izlaze iz leđne moždine te se javlja bol. Jako je važno da liječnici obiteljske medicine to prepoznaju jer se zna dogoditi, s obzirom na to da je riječ o mladim muškarcima, da misle kako ih leđa bole od sporta, podizanja nečeg teškog... I tada se do prave dijagnoze zna izgubiti tri do šest mjeseci, a to ne smijemo dopustiti – kaže dr. Gamulin apelirajući na samopregled.

>> Ako se otkrije na vrijeme, rak testisa je izlječiv 

>> I Hrvatska će maloljetnicima braniti sunčanje u solariju

Komentara 2

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
02:40 22.03.2016.

meni zena svaki dan pregledava.

KA
kažemja
17:32 22.03.2016.

Najbolje kada to naprave nježni ženski prsti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije