ITALIJA

Iako je opet 'preživio', Berlusconijev pad pitanje je dana

berlusconi u parlamentu
26.10.2011.
u 12:46

Dogovor između Bossija i Berlusconija o mirovinskoj reformi produžio život talijanskoj vladi

RIM – Talijani će od 2026. godine ići u mirovinu sa 67 godina. Taj dogovor između predsjednika vlade desnog centra Silvija Berlusconija i najjačeg koalicijskog partnera čelnika Sjeverne lige Umberta Bossija postignut je u noći pa je kriza vlade danas "odgođena".

No, to ne znači da se ipak sljedeće godine neće organizirati prijevremeni parlamentarni izbori. Na kraju sastanka s predstavnicima Sjeverne lige, koja nije htjela popustiti glede reforme mirovina i podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina, Berlusconi nije krio zadovoljstvo. Ostat će, do novih razmirica s koalicijskim partnerom, u palači Chigi, sjedištu vlade, premda bi i za Italiju bilo bolje da on sam ode u mirovinu. Svjetski listovi pišu da problem Italije nije hoće li talijanska vlada donijeti mjere štednje jer je problem zove – Berlusconi. Kada bi otišao s premijerskog položaja, nova bi vlada mnogo lakše stvorila plan mjera za rezove u državnoj potrošnji i za poticanje ekonomije.

Italija mora do kraja 2013. godine izjednačiti državni dug s bruto nacionalnim proizvodom (BNP). Sada državni dug iznosi 120 posto BNP-a. Rimu je poručeno iz Bruxellesa da provede i mirovinsku reformu i podigne dobnu granicu za odlazak u mirovinu, ali se tome protivi Sjeverna liga. Bossi je izjavio da ne isključuje pad vlade oko mirovinskog pitanja. No Berlusconi i Bossi ipak su se složili pa je pad vlade odgođen. No, kriza talijanske vlade traje i samo je pitanje dana kraj Berlusconijeva predsjednikovanja.

Komentara 1

OB
-obrisani-
14:58 26.10.2011.

Taj cionist ce pasti tek kad u potpunosti sy*b* Italiju....... Naposlijetku, to mu je zadatak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije