mirovna operacija

Iduće godine ukupno 150 vojnika manje ide u Afganistan

'03.09.2012., Zagreb -  Predsjednik Ivo Josipovic  nazocio je svecanom ispracaju 20. hrvatskog  kontigenta u mirovnu misiju ISAF u Afganistan.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
10.10.2012.
u 13:57

Umjesto dosadašnjih 350 pripadnika od 1. siječnja do 30. travnja 2013. godine slalo bi se njih 300, odnosno od 1. svibnja do 31. prosinca do 250 pripadnika Oružanih snaga

Hrvatska će smanjiti broj pripadnika Oružanih snaga u mirovnoj operaciji u Afganistanu tijekom 2013. godine pa bi se umjesto dosadašnjih 350 pripadnika od 1. siječnja do 30. travnja 2013. godine slalo njih 300, odnosno od 1. svibnja do 31. prosinca do 250 pripadnika Oružanih snaga (OS). Objasnila je to zamjenica ministra obrane Višnja Tafra zastupnicima u Hrvatskom saboru tijekom objedinjene rasprave o prijedlogu odluke o sudjelovanju pripadnika OS-a u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) te izvješću o sudjelovanju vojnika u Afganistan od 1. rujna 2010. do 31. ožujka 2012. godine.

U tom je razdoblju u Afganistan bilo upućeno 988 pripadnika OS-a, od čega je u području operacija bila i 31 žena, a djelovali su na dva područja u dva regionalna zapovjedništva Kabul i sjever te su bili raspoređeni na tri stalne lokacije.

– Tijekom izvještajnog razdoblja na pripadnike kontingenta nije bilo izravnih napada. Iako su pokazali iznimnu profesionalnost, kao i u svakoj vojsci, bilo je i nešto kršenja vojne stege u okviru 18 kontingenata. Odnosilo se to na nepravilnu upotrebu vatrenog oružja s posljedicom samoranjavanja, prostrel lijeve potkoljenice našeg vojnika pri čemu su ranjeni i pripadnici belgijskih snaga – objasnila je Tafra te dodala da su neki od pripadnika bili pohvaljeni i nagrađeni najvišim nagradama koje dodjeljuje NATO. Sredstva za pokriće te mirovne misije u Afganistanu za to razdoblje iznosila su oko 380 milijuna kuna. Većina klubova zastupnika podržala je najavu smanjenja broja hrvatskih vojnika u mirovnoj operaciji u Afganistanu.

– Osobno smatram da se radi o jednoj izuzetno neuspješnoj mirovnoj misiji koja može trajati još deset godina kao što već traje deset godina i da neće riješiti suštinu problema jer ni afganistanska policija, ni vojska, pa ni institucije države u ovom trenutku nisu u stanju preuzeti samostalno nastavak gradnje jedne suverene države – kazao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar te dodao da ga brine što nije razjašnjeno je li 2013. godina posljednja godina sudjelovanja Hrvatske u toj misiji, odnosno ima li Hrvatska izlaznu strategiju iz toga.

– Sada je vrijeme, s obzirom na to da smo proglasili opću uzbunu i naredili štednju u Hrvatskoj u svim aspektima, da se to odnosi i na sudjelovanje Hrvatske u mirovnim misijama u sklopu UN-a i NATO-a – poručio je Lesar.

IDS-ov Damir Kajin naglasio je da je on prvi počeo glasati protiv slanja naših vojnika u Afganistan jer misija nije urodila plodom i nastavit će tako glasati.

– Smanjenje broja pripadnika OS RH u Afganistanu znatno će rasteretiti proračun MORH-a, budući da jedan pripadnik OS-a u Afganistanu godišnje košta oko milijun kuna – primijetio je HDZ-ov Tomislav Ivić. HNS-ov Petar Baranović rekao je da 380 milijuna kuna jest velik novac, ali i da je zadovoljan dok se cijena iskazuje u kunama, a ne u nečemu drugom. HDSSB neće podržati odluku o sudjelovanju naših vojnika u Afganistanu jer su im nejasni argumenti zašto je uopće potreban tolik broj naših vojnika tamo, no svejedno pozdravljaju najavljeno smanjenje broja vojnika, kazao je Dražen Đurović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije