Za spas Zvijezde

Igor Beketić: Nisam protiv doma, jer je potreban, nego lokacije

beketić
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
04.07.2014.
u 13:51

To što se sada radi je vandalizam. Svi utvrđeni gradovi obnavljaju svoje utvrde, jedino se u Karlovcu čuva devastacija - kaže član inicijative za spas i revitalizaciju Zvijezde Boris Morsan

Kome je u interesu zadržavanje vojarne u šancu? Što će nam Zvijezda kao brend Karlovca, kada je nemamo – pita se i poručuje Igor Beketić, voditelj Promenada kluba u Karlovcu.

Božanski pogled

Ne slaže se s prenamjenom vojarne koja se nalazi u sklopu Veleučilišta, a koja je prije stotinjak godina izgrađena u šancu, u studentski dom. Radovi su nedavno započeli, a, po najavama, iduće bi godine studentski dom trebao biti uređen.

– Nisam protiv doma, jer je potreban, nego sam protiv lokacije. Svi pričaju o Zvijezdi, a nju čine ti šančevi. Vojarna se nalazi točno u toj “grabi”. Ma koliko bila vrijedna, nalazi se na nečemu vrijednijem – kaže Beketić.

Napominje da se gubi prilika da se vrati izvorni izgled Zvijezde od bastiona svetog Josipa do Karlovog bastiona.

– Dakle, od mjesta nazvanom po osnivaču grada do mjesta nazvanom po svecu zaštitniku – dodaje Beketić. Danas u zoru na pješčanoj plaži na lijevoj obali Korane u središtu Karlovca Kazalište sjena koje vodi organizira prvi od dva performansa koji za cilj imaju podizanje svijesti o ovim pitanjima.

– U arhitekturi postoji koncept božanskog pogleda, koji znači da se izgled, odnosno ljepota nečega isključivo ili najbolje vidi s visine. Upravo je to slučaj i sa Zvijezdom. S obzirom da je iz te perspektive najčešće vide naši labudovi, njima ćemo posvetiti današnji performans koji će se održati tako rano iz razloga što nam treba upravo ranojutarnje sunčevo svjetlo za to – kaže Beketić.

Za subotu najavljuju još jedan performans, ovoga puta u šancu na Gazi, prema sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Karlovac.

– Napravit ćemo dugu balonima karlovačkih boja, koja simbolizira mogućnost dogovora i pronalaska najboljeg rješenja za Zvijezdu – objašnjava Beketić.

To je vandalizam’

Član inicijative za spas i revitalizaciju Zvijezde Boris Morsan, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, ističe da na Gazi postoji prostor od deset hektara koji u potpunosti zadovoljava sve potrebe Veleučilišta za narednih sto godina.

– To što se sada radi je vandalizam. Svi utvrđeni gradovi obnavljaju svoje utvrde, jedino se u Karlovcu čuva devastacija. Šančevi i bedemi su najvredniji dio Zvijezde, a kuća kakve se u njoj nalaze ima po svim gradovima - dodaje Morsan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije