Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktiva Europske unije

Ilčić: Guraju agende u kojima su žene samo tijelo

Zagreb:  Ladislav Ilčić predao kandidacijsku listu za Europski parlament
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.04.2024.
u 13:34

U nekim je medijima objavljeno da je Ladislav Ilčić bio u najmalobrojnijoj skupini zastupnika koji su glasali protiv Direktive, no on to opovrgava

Za prvu Direktivu Europske unije protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Europskom parlamentu glasalo je 522 zastupnika, među kojima i zastupnici HDZ-a i SDP-a. Samo je 27 bilo protiv, a među 72 suzdržana našli su se hrvatski europarlamentarci Ladislav Ilčić, Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić. U nekim je medijima objavljeno da je Ilčić bio u najmalobrojnijoj skupini zastupnika koji su glasali protiv Direktive, no on to opovrgava. U glasanju sam bio suzdržan, kaže. Kao odgovor poslao nam je snimku izjave koju je dao N1 televiziji, u kojoj je rekao da je Direktiva, isto kao i Istanbulska konvencija, temeljno pogrešan pristup borbi protiv nasilja nad ženama.

Cjelovitost ljudske osobe

– Moramo raditi na poštovanju cjelovitosti ljudske osobe. Žene nisu samo tijelo nego su i emocije, stavovi i duhovni i društveni aspekt osobe. Ta cjelovitost nedostaje u ovom izvješću. I dalje se guraju agende kojima se žene doživljava samo kao tijelo, i to jednostavno ne može, kao ni Istanbulska konvencija, dugoročno donijeti rezultate. Ja sam za puno cjelovitiji pristup. Bio sam suzdržan jer u Direktivi ima i dobrih stvari kao što je osuda silovanja i prisilnih spolnih odnosa – rekao je Ilčić. Žene, dodao je, zaslužuju puno veću zaštitu.

– Nama nikakvo nasilje ne dolazi u obzir, poštujemo žene u punini onoga što one jesu – izjavio je Ilčić. Za komentar njihove suzdržanosti zamolili smo i Sinčića i Kolakušića, no nisu se javili. Ženska mreža Hrvatske ističe da Direktiva označava ključan korak u zaštiti žena i djevojčica od rodno utemeljenog nasilja u svim sferama života, uključujući i internet.

VEZANI ČLANCI:

– U svjetlu nadolazećih izbora za Europski parlament naglašavamo da zastupnici Kolakušić, Sinčić i Ilčić nisu dali podršku zaštiti žena i djevojčica od nasilja na razini Europske unije – navodi Ženska mreže Hrvatske. Sve države članice EU u roku od tri godine moraju uskladiti svoje zakonodavstvo s Direktivom čiji je cilj, uz ostalo, kriminalizacija određenih oblika nasilja koji nerazmjerno pogađaju žene i nisu dovoljno uzeti u obzir na nacionalnoj razini, poput kriminalizacije silovanja na temelju nedostatka pristanka, sakaćenja ženskih spolnih organa i određenih oblika nasilja na internetu kao što je, na primjer, sve učestaliji cyberflashing, slanje opscenih slika i poruka. Utvrđen je i dulji opis otegotnih okolnosti za kaznena djela za koja su predviđene strože kazne koji uključuje i namjeru kažnjavanja žrtava na temelju njihova roda, seksualne orijentacije, boje kože, vjere, socijalnog podrijetla i političkog uvjerenja.

Sveobuhvatni zakon

– Ovo je sveobuhvatan zakon koji će spriječiti nasilje nad ženama, zaštititi žrtve i procesuirati počinitelje te tako osigurati holistički pristup u borbi protiv ovih strašnih zločina – rekla je suizvjestiteljica Frances Fitzgerald. EU parlament traži da države članice žrtvama omoguće pristup pravosuđu i pravo na odgovarajuću zaštitu.

 

GALERIJA Ni Milanović nije odolio: Pogledajte kako je zavirio u jedan Rafale
Zagreb:  Ladislav Ilčić predao kandidacijsku listu za Europski parlament
1/19

Komentara 4

Avatar Sta
Sta
19:06 27.04.2024.

Nije to jedina agenda koju guraju banda globalisticka

Avatar Prosenjak
Prosenjak
20:57 28.04.2024.

Ilčić je rijedak slučaj u hrvatskoj politici. Ja još nisam vidio da je rekao nešto što ne stoji. Čovjek je u pravu u svemu što kaže. A i inače, u životu se najviše treba paziti onih stvari koje su primamljive na prvi pogled.

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
19:15 27.04.2024.

Direktiva Europske unije o sakaćenju ženskih spolnih organa? Kad je netko u Europi u zadnjih 200 tisuća godina sakatio ženske spolne organe? Sve do danas, u okviru promicanja rodne ideologije, gdje se najobičniji psihološki problemi tinejdžera rješavaju davanjem blokatora puberteta, dakle kastracije, i rezanjem spolnih organa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije