Dugoreške majke

Imamo najskuplji vrtić i tražimo vraćanje starih cijena

vrtic
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
15.10.2014.
u 14:00

U Netretiću Općina osigurava 850 kuna, ali kažu da nemaju sredstva da cijena bude kao i Dugorešanima 750 - napominju

Djeca nam dolaze doma i govore da prijatelja više nema u vrtiću, jer ga mame više nisu mogle plaćati. Zamislite kako je to čuti – kažu Blanka Zoretić, Margareta Maradin Ivanić i Marija Spudić Trbuščić, čija djeca pohađaju Dječje jaslice i vrtić Duga Resa.

Jedinstvena cijena

Bune se protiv cijene za smještaj djece u vrtiću nakon njihove zadnje korekcije i upravo skupljaju potpise ostalih roditelja. B. Zoretić iz Duge Rese ima jedno dijete u vrtiću i njegov smještaj plaća 750 kuna. Njezina nezaposlena sugrađanka M. Maradin Ivanić u vrtiću ima dva sina i plaća ga 1350 kuna, M. Spudić Trbuščić iz Netretića vrtić za svoje dijete plaća 850 kuna.

– Prije poskupljenja su postojali cjenovni razredi i plaćalo se po dohotku. Želimo da se to vrati – kaže B. Zoretić. M. Spudić Trbuščić podsjeća kako je potom određena jedinstvena cijena od 750 kuna za prvo dijete, 600 za drugo, a, ukoliko roditelji imaju više od troje djece u vrtiću istovremeno, smještaj je besplatan.–

Nama u Netretiću Općina osigurava 850 kuna, no kažu da nemaju sredstva da cijena bude kao i Dugorešanima 750 – veli M. Spudić Trbuščić.M. Maradin Ivanić dodaje da roditelji nabavljaju i higijenske potrepštine.

– U Ogulinu je 600 kuna, u Slunju 500 do 600, u Karlovcu 680. Izgrađen je treći vrtić koji je prekrasan. No, ako se već krpaju loše poslovne odluke, neka nam se obnovi igralište staro 33 godine, neka se plati asistent za djecu s poteškoćama u razvoju i kupe osnovni materijali za rad – dodaje M. Maradin Ivanić.

Gradonačelnik Ivan Baršić smatra da politiziraju.

– U vrtiću je 303 djece, a tri mame rade halabuku. Zakonski, Grad može pokriti najviše polovicu ekonomske cijene vrtića, a mi to kršimo, jer roditelji umjesto 850 kuna plaćaju 750. U EU nema subvencioniranja smještaja, ali do 2020. godine se moraju osigurati prostorni kapaciteti za svu djecu, što smo mi već riješili – kaže Baršić.

Dodaje da je do lipnja bilo 320.000 kuna dospjelog, a nenaplaćenog potraživanja vrtića prema roditeljima.

– Cijena koju sada imamo je prošla sve odbore prije no što je usvojena na Gradskom vijeću. Ekonomska se računa po tome koliki su troškovi boravka djeteta 24 sata. U Karlovcu je to 1690 kuna, a kod nas 1700 – kaže Baršić.

Zapošljavanje iz nužde

Ravnateljica vrtića Mira Štedul je u rujnu zatražila od Gradskog vijeća dodatnih 924.107 kuna. Kaže da je trošak zaposlenih povećan za 573.980 kuna zbog novih zapošljavanja iz nužde.

A 45.000 kuna se odnosi na prilagođavanje kuhinje, skladišta, garderobe čistačica i kuharica i smočnice mjerama HACCP-a nakon naloga sanitarne inspekcije.

Za administrativne troškove treba dodatnih osam tisuća kua, a 297.127 za opremanje vrtića. Očekuje se povećanje prihoda od 50.000 kuna do kraja godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije