Jedan dolazak u Hrvatsku bio je dovoljan da odluči: tu će živjeti! Zamišljeno, ostvareno: Belgijka Christine Scholtes Čović sada živi u Rakovici i ručno izrađuje praline i čokoladne tartufe.
Našla muškarca života
Naravno, nije baš bilo tako jednostavno, ali bajkovito jest. Najprije se zaljubila u ovdašnju prirodu, a onda i u u muškarca svog života.
Sve je počelo prije četiri godine, kada je s prijateljima obišla Jadran i Plitvice. Noćenje u Rakovici, 1.200 km udaljenoj od belgijskog doma, rezultiralo je odlukom: tu će kupiti kuću! Potraga je potrajala, u konkurenciji je bilo područje do Plaškog. Ono što je željela našla je tamo gdje je tražiti i počela, u Rakovici, točnije pet km udaljenoj Staroj Kršlji.
– Kupila sam krajem 2008. kuću i imanje od devet hektara. Bilo je sve zapušteno, nitko tu nije živio 20 godina i potrajalo je dok smo to uredili. Pomagali su mi mnogi i tako sam našla i muža! Đulaga je s druge strane granice, iz Šturlića u Bosni i Hercegovini, ja iz Belgije, iz Virtona, a sada smo oboje u Rakovici. Svadba je bila našem ranču – priča, odličnim hrvatskim, Christine.
To je peti jezik koji govori: materinji francuski, španjolski, engleski, tajlandski, ne računa li se – sa smiješkom dodaje – šturlički, kojim se govori u mjestu odakle joj je suprug. Novinarka i povjesničarka, prevoditeljica i slastičarka, živjela je u različitim dijelovima svijeta.
– Iz Belgije sam otišla studirati u Južnu Afriku, razmjenom studenata stigla na Tajland, iz Etiopije izvještavala kao novinarka, u Francuskoj učila za slastičarku, ali kad sam vidjela Plitvice... Prekrasno za život, prilika za biznis – objašnjava. Seoski turizam ponajprije, jer u Staroj Kršlji, u kojoj je samo šestero stanovnika, namjerava urediti mjesto za odmor, duge šetnje, jahanje – četiri konja iz Škotske već ima! – uživanje u domaćoj hrani i prirodi kakva se malo gdje može naći. Dok toga ne bude, prionula je najslađoj ovisnosti mnogih, čokoladi. Stvara je u unajmljenom prostoru.
Prokleti papiri
– Htjela sam raditi u našoj kući, ali nemamo vode! Htjela sam i prodavati čokoladu i kolače, ali se ispostavilo da ne može biti slastičarnica i trgovina... Ovdje treba puno papira i nije jednostavno do njih doći, a i uvjeti koje treba ispuniti drugačiji su nego u Belgiji. Bilo bi dobro da je sve to jednostavnije jer bitni su i mali biznisi, ne samo velike tvornice. Ako u malom mjestu netko zaposli troje ili četvero ljudi, to je puno – smatra Christine.
Otvorila je poduzeće Lički vrt, iz Belgije je stigla oprema kojom je radila čokoladu, i počela proizvoditi Lika Chocolate – ručno rađene praline i tartufe. Dvadesetak vrsta: s malinama, marcipanom, rumom i grožđicama, narančom i medom, lješnjacima, keksima, tramincem, šljivovicom ili lavandom iz Rakovice.
– Recepti su moja tajna, ali baza je belgijska čokolada – najbolja na svijetu - a dodaci uglavnom lokalni proizvodi. Odlično se miješaju! Rado bih koristila i domaći maslac i vrhnje, no još nisam našla prodavača – priča, pažljivo umačući tartufe u čokoladnu kremu s kokosom.
Osim širenja posla i prodaje pralina i tartufa na više mjesta, a ne, kao sada, samo u jednom hotelu i trgovini u Zagrebu, te putem interneta, Christine želi proizvoditi i čokoladu s likom medvjeda i Velikim slapom. Namjerava otvoriti i školu za izradu čokolade.
– Za one koji to žele profesionalno raditi ili za one koji dođu na odmor. U Rakovici ću dočekati mirovinu; dosta sam se selila! – zaključuje.
eto ona dodje iz Belgije a u Hrvatskoj vecina ljencari::::