IZ MINUTE U MINUTU

Pucali na Trumpa, odveli ga krvavog s pozornice: U incidentu dvoje poginulih, među njima i napadač

Napad na Trumpa
Foto: REUTERS
1/5
14.07.2024.
u 06:12

Bivši američki predsjednik Donald Trump okrznut je metkom u napadu na predizbornom skupu u Butleru, objavio je Washington Post pozivajući se na okružnog tužitelja. Napadač i jedan od posjetitelja ubijeni su.

* Pucnjava na skupu Donalda Trumpa, bivši američki predsjednik krvario iz uha.
* Dvije osobe su smrtno stradale, među njima je i napadač.
* Tajna služba: "Bivši predsjednik je na sigurnom."
* Trumpov glasnogovornik javlja da je bivši predsjednik dobro.

Tijek događaja iz minute u minutu: 

5.00 - Bivši američki predsjednik Donald Trump objavio je na društvenoj mreži Truth Social da mu je metak u napadu na skupu u Butleru probio gornji dio desnog uha.  "Bilo je mnogo krvi pa sam shvatio što se događa", napisao je.  "Neshvatljivo je da se takvo što može dogoditi u našoj zemlji". Opširnije pročitajte OVDJE.

4.30 - Na predizbornom skupu Donalda Trumpa u Pennsylvaniji u subotu, američka tajna služba je „neutralizirala napadača koji je preminuo”, stoji u izjavi objavljenoj na X-u. „Osumnjičeni napadač ispalio je više hitaca prema pozornici s povišenog položaja izvan skupa”, stoji u priopćenju. „Jedan od gledatelja je poginuo, a dvoje je teško ozlijeđeno. Incident je trenutno pod istragom i tajna služba je službeno obavijestila Federalni istražni ured (FBI). Opširnije pročitajte OVDJE

02:40 Donald Trump Jr., najstariji sin bivšeg predsjednika, upravo se oglasio i otkrio stanje svojega oca. "Upravo sam razgovarao s ocem telefonom i odlično je raspoložen. On se nikada neće prestati boriti da spasi Ameriku, bez obzira na to što mu radikalna ljevica priprema", rekao je. On nije prisustvovao skupu, potvrdio je suradnik za CBS News.


02:15 Američki predsjednik Joe Biden oglasio se nakon pucnjave na skupu Donalda Trumpa u Pennsylvaniji. "Zahvalan sam što čujem da je na sigurnom i da mu je dobro", poručio je, među ostalim, Biden. Više čitajte ovdje.


02:05 Napadača na skupu Donalda Trumpa ubila je Tajna služba, kazao je izvor iz Tajne službe za CNN.


02:03 Oglasio se i bivši američki predsjednik Barrack Obama. "U našoj demokraciji apsolutno nema mjesta političkom nasilju. Iako još ne znamo točno što se dogodilo, svi bismo trebali osjetiti olakšanje jer bivši predsjednik Trump nije ozbiljno ozlijeđen i iskoristiti ovaj trenutak da se ponovno obvežemo na uljudnost i poštovanje u našoj politici. Michelle i ja mu želimo brz oporavak."


02:00 Čelnici republikanske i demokratske stranke užasnuti su pokušajem atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji. Trump je u napadu okrznut metkom, ali je dobro i na sigurnom. Na fotografijama i snimkama vidi se krv na njegovu desnom uhu.  Napadač i jedan od posjetitelja skupa ubijeni su. 

"Užasnut sam onim što se dogodilo na skupu u Pennsylvaniji i laknulo mi je što je bivši predsjednik Trump na sigurnom. Političkom nasilju nema mjesta u našoj zemlji", rekao je čelnik republikanske većine u Senatu Chuck Schumer. Trump će biti republikanski predsjednički kandidat na izborima u studenome. 

Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries rekao je da su njegove misli s Donaldom Trumpom. "Amerika je demokracija. Političko nasilje bilo koje vrste nikada nije prihvatljivo." Bivši predsjednik George W. Bush "zahvalan" je što je bivši predsjednik Donald Trump na sigurnom nakon "kukavičkog napada". 

Milijarder i tehnološki investitor Elon Musk objavio je da podržava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon subotnjeg incidenta u Butleru i poželio mu je brz oporavak. Prvi međunarodni izrazi podrške Trumpu stigli su od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i mađarskog mu kolege Viktora Orbana.


01:39 Na Twitteru se oglasio Donald Trump Junior, sin bivšeg američkog predsjednika. Objavio je fotografiju svojega oca nastalu tijekom incidenta, poručivši da se Trump nikada neće prestati boriti kako bi spasio Ameriku.


01:37 Objavljena je snimka trenutka pucnjave na Trumpovom skupu. Agenti su ga odveli krvavog s pozornice. Video pogledajte ovdje.


01:35 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je blisko surađivao sTrumpom dok je služio u Bijeloj kući između 2017. i 2021., napisao je na X-u, bivšem Twitteru: "Sara [njegova supruga] i ja bili smo šokirani očiglednim napadom na predsjednika Trumpa. Molimo se za njegovu sigurnost i brz oporavak."


01:30 Osoba za koju se vjeruje da je pucala na današnjem skupu Donalda Trumpa u Pennsylvaniji je mrtva, kao i jedna osoba koja je nazočila skupu, rekao je okružni tužitelj okruga Butler. Osim dvoje smrtno stradalih, vjeruje se da je još jedna osoba u kritičnom stanju, javlja Sky News.

Napad na Trumpa
1/12

01:00 Incident se dogodio u Pensilvaniji gdje je Donald Trump održavao predizborni skup. U jednom trenutku su se začuli zvukovi slični pucnjevima, nakon čega se Trump primio za uho i spustio na pod. U tom trenutku su agenti tajne službe skočili na pozornicu i odveli Trumpa u automobil. Njegov je glasnogovornik kasnije otkrio kako je Trump 'dobro'.

Nakon što su ga podigli s poda i krenuli prema automobilu, Trump je dignuo šaku u zrak. Pojavila se i snimka na kojoj se vidi incident i čuju pucnjevi dok okupljeni vrište. Republikanski senator iz Ohija, J.D. Vance, rekao je u objavi na platformi društvenih medija X: 'Svi mi se pridružite u molitvi za našeg predsjednika Trumpa i sve na tom skupu. Nadam se da su svi dobro.'

Novinari koji su bili na skupu javljaju kako se čuo 'niz glasnih eksplozija i praskova' prije nego su agenti tajne službe pojurili prema Trumpu. Navode kako su agenti odmah zgrabili Trumpa.

Steven Cheung, glasnogovornik Donalda Trumpa, rekao je da je bivši predsjednik 'dobro'. - Trump se zahvaljuje snagama reda i hitnim intervencijama na njihovoj brzoj akciji tijekom ovog gnusnog čina. On je dobro i nalazi se na pregledima u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Više detalja će uslijediti - navodi Cheung u izjavi.

- Incident se dogodio navečer 13. srpnja na Trumpovom skupu u Pennsylvaniji. Tajna služba je provela zaštitne mjere i bivši predsjednik je na sigurnom. Ovo je sada aktivna istraga Tajne službe i daljnje informacije bit će objavljene kada budu dostupne - rekao je Anthony Guglielmi, šef komunikacija američke Tajne službe.

VEZANI ČLANCI

 

Ključne riječi

Komentara 24

JO
jocoudriga
06:08 14.07.2024.

Dobro je završilo, frizura izdržala i nije završila kao kolateralna žetva.

EJ
ejStef
03:17 14.07.2024.

To je tako kada se forsira podjela i aktivisti preuzimaju glavnu riječ. Nema više argumenata i razmjene mišljenja, igra se na ono tko je glasniji, tko jače vrišti, a onda nakon toga dolazi ovo... Zadnji puta kada je Trump pobijedio ekipa je demolirala dio Washingtona, a inače ruše spomenike, pale američke zastave i sl. Ovo je očekivani korak dalje... Sigurno da su mogući i drugi razlozi, od vojne industrije, pa do toga da je sam to organizirao, no obično su najjednostavnija tumačenja točna... I sad, rezultat ovoga je vjerojatno njegov izbor za predsjednika.

Avatar Bitanga
Bitanga
05:23 14.07.2024.

Sitnica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije