ANALIZA LJUBICE GATARIĆ

Uvozom strane robe uspješno smo uvozili i visoku inflaciju, no ne ide nam najbolje s uvozom niže inflacije

31.08.2024.
u 14:38

Uspješno smo uvozili visoku inflaciju, no ne ide nam najbolje s uvozom niže inflacije jer se pad sa svjetskih robnih burzi sporo pretače na domaće cijene.

Ključne riječi

Komentara 3

EJ
ejStef
16:19 31.08.2024.

Hm, baš. Ako pogledate cijene voća i povrća na tržnicama i u centrima, ne bi se baš reklo da je uvozna roba skuplja. CIjene u centrima su bile nekoliko puta manje... Što se tiče drugih proizvoda, to je otišlo gore, prvi je Orbico digao cijene svojih distribucijskih proizvoda, onda Atlantic, pa ostali. Nikada nećemo znati da li su ih to natjerali principali ili su iskoristili priliku. Domaći proizvođači su držali cijene nekih proizvoda, no na kraju su i oni posustali, pa imate zadnja poskupljenja Kraša, prije toga Podravke i sl... Neka poskupljenja su opravdana, jer su sirovine otišle u nebo, poslovanje je jako poskupilo, logistika prvenstveno itd. Nešto se poskupljenja dobilo uvođenjem Eura, uglavnom usluga, koje su otišle red veličine gore. Shodno tome su poskupili i proizvodi... Očekuju nas daljnja poskupljenja, uvođenje carina će poskupiti i elektroniku i potrošnu robu, koja je ionako već drastično skuplja nego u Aziji ili Americi... Sada kada se ukinu subvencije, opet će skočiti inflacija kod nas, ovaj puta radi energenata, što će opet povući i cijene proizvoda, zajedno s novim povećanjima primanja u javnom sektoru i povećanja mirovina, te povećanja porezne presije... Uglavnom, imamo zatvoreni krug iz kojeg se više ne možemo izvući.

DA
Davor200
14:59 31.08.2024.

Lopovski narod

ŠI
Šipak
14:55 31.08.2024.

Uzmi novce i bježi o tome se radi stara priča 7 debelih i mršavih krava skladišta su puna koja se polako prazne samo primjer kave. mnogi ne znaju da ne piju frišku kavu nego vjerojatno 5-6 godina staru tako čokolade i još mnogo toga drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije