Alternativni operatori i Končar nude Vladi atraktivan projekt

Inicijativa: Od 5. razreda svaki učenik dobit će besplatno računalo

kompjuter
AFP
23.09.2009.
u 18:41

Ako se samo 20 posto udjela ukupnog tržišta udžbenika prebaci godišnje u elektronski oblik, uspjeh je zajamčen! Projekt bi financirala Vlada kroz regulatorno tijelo HAKOM.

Školski udžbenici na internetu, svi učenici opremljeni prijenosnim računalima te korištenje računala u obrazovanju - nije neostvariv cilj. Uz dobru volju i dobar projekt Hrvatska bi mogla postati zemlja znanja i uspješno se obračunati s recesijom, posebice kada se radi plaćanju udžbenika i ostalih nastavnih materijala.

Upravo s tim ciljem Udruženje za telekomunikacije na poticaj svojih članica, prvenstveno alternativnih operatora pozvat će Vladu Republike Hrvatske da u okviru proturecesijskih mjera i izrade proračuna za 2010. godine planira sredstva za zajednički projekt radnog imena - Novi akcijski plan razvoja širokopojasnom pristupu internetu 2010. - 2013. e-ŠKOLA.

Končareva računala
- Radi se sveobuhvatnoj inicijativi koja bi doista bila za dobrobit svih. Postoje uvjeti da doista svaki učenik viših razreda osnovne škole te svi učenici svih razreda srednjih škola imaju širokopojasni pristup internetu i računalo i u školi i kod kuće.

- Ciljeve smo postavili i u razdoblju od četiri godine u potpunosti bi mogli biti ispunjeni. Jer, ako se samo 20 posto udjela ukupnog tržišta pisanih udžbenika prebaci godišnje u elektronski oblik ovaj projekt, uspjeh je zajamčen - kaže Petar Čavlović, predsjednik Udruženja telekom operatora HGK-a.

Alternativni operatori, H1, Optima, Amis, Metronet i B.net u stanju su, s obzirom na raspetljane lokalne petlje, pružiti svima širokopojasni pristup internetu. U osmišljenoj akciji i s potporom Vlade svaki učenik imao bi mogućnost posjedovati broadband kod kuće.

- Učenici bi trebali pristup internetu dobiti bez jednokratne naknade i uz povlaštene tarife. Evidencija je učenika zaživjela, postoje matične knjige učenika koje sadrže sve informacije tako da problema ne bi smjelo biti - objašnjava Čavlović. Budući da sama veza nije dovoljna, u udruženju su promislili te kontaktirali i Končar-elektroniku i informatiku koji proizvode računala te tvrdi Čavlović, razgovori su otpočeli i mogli bi biti uspješno okončani ako i Vlada pokaže malo sluha za dugoročno ulaganje u razvoj zemlje.

Učenicima laptop
Prijedlog jest da se uz poticaje svi učenici petih i viših razreda te srednjoškolci opreme prijenosnim računalima Končara, i to bez ikakvih nadoplata samih učenika. Novac bi Vlada trebala uplanirati u proračun i kroz regulatorno tijelo HAKOM-a financirati projekt, objašnjava Čavlović. Usto, kaže Čavlović, radi se o prijedlogu i inicijativi, no projekt nije zatvoren i za druge tvrtke, napose ostale operatore iako smatra da je postojeći kostur optimalan i svakako zaslužuje provedbu.

Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa trebalo bi izraditi četverogodišnji program izrade elektroničkih udžbenika i ostalog, edukaciju nastavnika. Projekt počinje s, po jednom osnovnom i srednjom školom po svakoj županiji izborom iz ukupnog broja svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar punkufer
punkufer
11:37 29.09.2009.

Besplatno računalo NE POSTOJI. Njega netko mora platiti. Tko? Država, Vlada, porezni obveznici, narod. Lijepo je takvo što obećati ali nije dobra ideja. Što se pokazalo i s knjigama.

ZA
Zagrebas
12:43 25.09.2009.

Odlicno, to bi moglo biti nesto najbolje sto se nasem skolstvu dogodilo. Naravno, uz uvjet da se dobije usput i neki jeftini flat rate pristup na Internet preko CARNeta i neka se uvedu unificirani udzbenici za sve predmete (samo jedan za matematiku za x-ti razred, samo jedan za hrvatski za x-ti razred i itd.). Velika prednost je i to sto velika sveucilista daju svoje materijale preko Interneta (npr. MIT OCW, snimke predavanja na video.google.com i youtube.com; pogledajte sto nude na npr. http://www.youtube.com/user/ucberkeley ). Zakon.

LU
lužnjak
23:43 23.09.2009.

Pun pogodak. Podržimo ovaj plan.Sjajno od, c-192

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije