Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majstori robotike i umjetne inteligencije iz Slavonskog Broda

Inovacije u obrazovanju: Tehnička škola opremljena modernom opremom vrijednom 6,5 milijuna eura

Slavonski Brod: Dan otvorenih vrata Tehničke škole
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/17
08.05.2024.
u 09:21

Učenici brodske Tehničke škole svoje znanje i vještine bruse na modernim 3D printerima i skenerima, osciloskopima i uređajima za virtualno zavarivanje

Stara škola za nove generacije! Epitet je to koji s pravom nosi slavonskobrodska Tehnička škola, koja je zahvaljujući 6,5 milijuna eura vrijednom europskom projektu Regionalnog centra kompetentnosti Slavonika 5.1 opremila svoje laboratorije i praktikume novim strojevima i opremom. Brodska škola ide ukorak s vremenom, prateći potrebe gospodarstva i tržišta rada. Prvi u Hrvatskoj uveli su novo zanimanje tehničara za 3D tehnologije, za koje će se učenici obrazovati već od sljedeće školske godine.

Svoje mogućnosti i ponudu predstavili su na Danu otvorenih vrata osmašima, potencijalnim budućim učenicima, koji su u edukativno-zabavnim aktivnostima mogli doznati sve što ih zanima o školi i zanimanjima, ali i o izvannastavnim sadržajima, Erasmus+ programu i sportskim aktivnostima.

– Želimo djeci pokazati što je to doista virtualno zavarivanje, što je hidraulika, elektropneumatika, što radimo u obnovljivim izvorima energije, kakvi su to mobilni sustavi za solarnu energiju. Upoznali smo ih i sa znanstvenom matematikom, odnosno kako se u matematici može uživati, igrati, a ne samo da bude bauk. Isto tako, pokazali smo im kako uz pomoć softverskih alata projektirati i 3D vizualizirati stambene objekte – kazala je ravnateljica škole Vikica Lukić. Školu danas pohađa 537 učenika koji svoje znanje i vještine bruse na modernim uređajima za virtualno zavarivanje, osciloskopima, 3D printerima i 3D skenerima.

POVEZANI ČLANCI:

Slavonski Brod: Dan otvorenih vrata Tehničke škole
1/17

Jedna od stvari koje su privukle najveće zanimanje osnovnoškolaca upravo je uređaj za virtualno zavarivanje, čije su prednosti višestruke. Radeći na njemu, učenici se odmiču od loših radnih uvjeta. Na taj način vježbaju ruku i ujedno štede elektrode.

– Da bi zavarivač bio vješt, mora raditi sate i sate. Simulator zavarivanja pomaže mu da vježba postupke. Dakle, na jednom uređaju možemo mijenjati i položaje i postupke zavarivanja. Za učenika je još prednost da na ovaj način pod kontrolom drži i prati svoj rad. Uređaj mu pokazuje treba li nešto ispraviti ili vratiti i tek kada postigne određeni postotak onda može ići dalje – istaknula je Božica Rajković, nastavnica strojarske grupe predmeta.

FOTOGALERIJA Ovo će biti novo središte Zagreba 2026.: Pogledajte kako napreduju 80 mil. € vrijedni radovi

Slavonski Brod: Dan otvorenih vrata Tehničke škole
1/39

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije