SUMNJE

Inspekcija zabranila prodaju megamina

13.11.2001.
u 00:00

* Prema nekim informacijama, u Ministarstvu zdravstva već nekoliko mjeseci o megaminu postoji negativno rješenje

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva u petak je, nakon kontrole tvornice u Osijeku, do daljnjega zabranila prodaju megamina. Zbog sumnje da je štetan za zdravlje, inspektori su uzeli uzorke sirovine i gotovog proizvoda koji ide na dvije neovisne analize u Županijski zavod za javno zdravstvo u Osijeku i u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu. Analizom i tzv. superanalizom, koja ima funkciju vještačenja, treba dokazati ili opovrgnuti sumnju da su u megaminu, kako nam je rečeno iz izvora bliskih Ministarstvu zdravstva, i neki elementi koji škode zdravlju. Doznajemo također da je inspekcija trebala privremeno zapečatiti tvornicu, no kako je prijetio sukob inspektora i radnika, tvornica nije u petak zatvorena. Prema dostupnim informacijama, to će se dogoditi danas uz potporu policije.

Otkad se pojavio na tržištu, megamin prate kontroverzne priče. Prema jednima, riječ o običnom vitaminskom preparatu, prema drugima sadrži elemente koji nisu u skladu s dijetetskim pripravcima i zapravo su štetni za zdravlje, a prema trećima pomaže čak i u liječenju karcinoma. Ipak, megamin je istodobno pratila i agresivna promidžba pa se, iako nije registriran, prodaje i u ljekarnama. Kutija ovoga proizvoda s 240 kapsula košta 300 kuna.

Proizvođači su megamin prijavili kao dijetetski pripravak, što znači da prema Zakonu podliježe registraciji. Povjerenstvo za dodatke prehrani Ministarstva zdravstva nije bilo zadovoljno priloženom dokumentacijom i nije izdalo rješenje o registraciji. Točnije, prema nekim informacijama, u Ministarstvu zdravstva već nekoliko mjeseci o megaminu postoji negativno rješenje koje je čekalo potpis ministra zdravstva.

Od glasnogovornika tvrtke TriboTech Vedrana Kosovića dobili smo priopćenje u kojem se, među ostalim, kaže, da pisana zabrana o prometu i prodaji megamina nije dostavljena, odnosno, da je sanitarni inspektor obavijest o toj zabrani izrekao usmeno. Tvrtka TriboMin je jučer uložila zahtjev za izuzećem inspekcijskih službi Osječko-baranjske županije zbog nepoštivanja procedure određene njihovim propisima, te je uložila kaznenu prijavu protiv dvoje sanitarnih inspektora zbog zlouporabe ovlasti.

Prosvjede za takve nezakonite postupke, kaže se, također u pisanom priopćenju, uložila je i tvrtka Megamin Interanational iz Villacha, koja je vlasnik zaplijenjene robe jer je za prodaju pripravaka u Austriji ovlaštena austrijska, a ne hrvatska inspekcija. Megamin ima sve potrebne certifikate za prodaju u Europi.

Diana Glavina

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije