POKRENUT UPRAVNI POSTUPAK

Inspekcija zabranila radove na hidroelektrani na Uni zbog štetnog utjecaja na prirodu

Suvaja: Izgradnja ilegalne hidroelektrane na Uni
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/4
20.08.2024.
u 08:55

Radovi su počeli bez prethodno provedene ocjene prihvatljivosti za područje ekološke mreže te je protiv investitora pokrenut upravni postupak

Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata investitoru na rijeci Uni zabranila je radove na izgradnji male hidroelektrane Una-mlin, snage 160 kW, na k.č.1287/6, k.o. Neteka u području ekološke mreže Natura 2000. – HR 2001069 Kanjon Une. Radovi su počeli bez prethodno provedene ocjene prihvatljivosti za područje ekološke mreže te je protiv investitora pokrenut upravni postupak, priopćili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

– Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata zatražila je mišljenje Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije kao stručno-analitičkog tijela za poslove zaštite prirode kako bi se utvrdilo jesu li zahvatom na izgradnji male hidroelektrane Una-mlin narušene značajke ciljnog stanišnog tipa, odnosno jesu li oštećena staništa populacije zavičajne vrste te je li prouzročena štetna posljedica za prirodu – kažu iz DIRH-a. U odgovoru koji su dobili nedvojbeno pak stoji kako je “provedenim radovima došlo do štetnog utjecaja na prirodu te da se ne može isključiti i daljnji negativan utjecaj provedbe zahvata, kako na ciljeve očuvanja i cjelovitosti područja ekološke mreže tako i na bioraznolikost u cijelosti”.

Podsjetimo, Zelena akcija, Greenpeace u Hrvatskoj i WWF Adrija zatražili su obustavu radova izgradnje mini hidroelektrane u neposrednoj blizini vrela Une, a mještani i lokalne udruge kod Srba, mjesta u općini Gračac, s istim ciljem prije više od mjesec dana počeli su prosvjede i blokadu radova. Zelena akcija zbog toga je još sredinom srpnja podnijela pisanu prijavu DIRH-u, a u međuvremenu su otkrivene brojne nepravilnosti vezane za izmjene i dopune lokacijske dozvole za koju prije podnošenja zahtjeva za izdavanje rješenja o izmjeni i/ili dopuni lokacijske dozvole 2015. nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode.

POVEZANI ČLANCI:

K tome, iako je investitor građevinsku dozvolu od resornog odjela Zadarske županije, ispostave Gračac, dobio 2016. – iduće tri godine, koliko je dozvola vrijedila, nije započinjao ništa, nego dvije godine nakon njezina isteka, u srpnju 2024. Ni u vrijeme izdavanja lokacijske i građevinske dozvole projekt Una-mlin nije bio u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, tvrdili su iz Akcije, koja je 22. srpnja i dopunila prijave protiv investitora. Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ovih su dana pak objavili kako ne mogu poništiti pravomoćne dozvole za izgradnju male hidroelektrane Una-mlin, osim ako se u kaznenom postupku ne utvrdi da su “navedeni akti izdani kao posljedica kaznenog djela”.

Nakon odluke DIRH-a čini se da su mještani, lokalne udruge i čuvari prirode, kojima su podršku davale i osobe iz javnog života poput Mile Kekina, Darka Rundeka... dobili zadovoljštinu. Ali ne, nažalost, i već devastirani okoliš jedne od najljepših i najčišćih krških ljepotica u Europi. 

>> VIDEO Na plaži kupači, a pokraj njihovih glava automobili

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije