Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neopravdano povećanje

Inspektorat objavio rezultate nadzora nakon uvođenja eura: Evo gdje su cijene najviše rasle

Tijekom prvih 14 dana nove 2023. godine, u blagajnama se nalaze i euri i kune
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
12.01.2023.
u 18:30

U pekarnicama su kruh i ostali pekarski proizvodi poskupjeli do 15 posto, iznimno i 30 posto, usluge u frizerskim, kozmetičkim salonima... do 50 posto

Hoće li i na koji način premijer Andrej Plenković ostvariti prijetnje o zamrzavanju ili vraćanju cijena na postavke iz 2022. te ukidanju subvencija i dizanju poreza na račun onih koji su se početkom ove godine drznuli neopravdano povisiti cijene svojih proizvoda i usluga umjesto da ih precizno preračunaju iz kune u euro, znat će se već danas. No muljalo se, sad je već sigurno, naveliko. Prema inspekcijskim nalazima Državnog inspektorata – gotovo svaki treći trgovac i pružatelj usluga te svaki drugi ugostiteljski objekt kojemu je ovih dana, od 7. do 11. siječnja, na vrata pokucala tržišna ili turistička inspekcija povećao je cijene nakon 31. prosinca lanjske godine, neki i više od 50%! Pojačane inspekcije koje je zatražila Vlada, ali i po zaprimljenim prijavama potrošača, obuhvatile su čak 696 nadzora u trgovini na malo, uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima.

Vraćali cijene na staro

– U 178 nadzora utvrđeno je neopravdano povećanje cijena te 67 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, a u 103 je u tijeku je utvrđivanje činjenica – kažu iz Inspektorata, ističući kako to znači da je u 30% obavljenih nadzora, izuzev onih u kojima se činjenice još utvrđuju, bilo prekršaja. Od 398 provedenih nadzora tržišne inspekcije (154 pružatelja usluga, 173 u trgovini na malo te 71 u trgovini na malo pekarskim proizvodima) nepoštena poslovna praksa neopravdanog povećanja cijena utvrđena je u njih 51, od čega u 29 slučajeva u uslužnim djelatnostima, 14 u pekarnicama te osam u ostatku trgovine na malo.

U frizerskim, kozmetičkom salonima... prosječno, neopravdano povećanje nakon 31. prosinca iznosilo je 20%, u pojedinim slučajevima i do 50%.

Večernji TV: Ministar Filipović o vraćanju cijena na one prije uvođenja eura

Pileće meso, pureće meso, dimljena pečenica, voda, sok, jaja samo su neki od proizvoda za koje je nadzorima u maloprodaji utvrđeno prosječno povećanje cijena do 13% u odnosu na zadnji dan lanjske godine – tvrde inspektori. U pekarnicama je zabilježeno povećanje cijena kruha i ostalih pekarskih proizvoda do 15%, u iznimnim slučajevima i 30%. Objašnjavaju kako je od 51 obavljenog inspekcijskog nadzora gdje su dokazana neopravdana povećanja cijena 40 poslovnih subjekata tijekom inspekcije vratilo cijene na staro.

Turistički su pak inspektori u istom razdoblju obavili 298 kontrola te su u 127 slučajeva (42,6 %) utvrdili da su ugostitelji neopravdano povećavali cijene svojih usluga. – Komparativnom analizom cijena pojedinih usluga po starom cjeniku te važećem, novom cjeniku od 1. siječnja 2023., pojedine ugostiteljske usluge rasle su od 0,5 do 15%, a iznimno u pojedinim slučajevima i od 16 do 43% – pokazali su nadzori. Čak 127 ugostitelja podiglo je cijene, a njih 22 je tijekom posjeta inspektora vratilo cijene na staro.

– U svim slučajevima utvrđenog neopravdanog povećanja cijena inspektori poduzimaju propisane upravne i prekršajne mjere sukladno Zakonu o zaštiti potrošača. Poslovnim subjektima zabranjuje se nepoštena poslovna praksa te se poduzimaju prekršajne mjere izricanjem kazni koje za pravnu osobu iznose 10.000 kn/1327,23 € do 200.000 kn/26.544,56 €, za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 10.000 kn/1327,23 € do 15.000 kn/1990,84 € te za fizičku osobu-trgovca od 5000 kn/663,61 € do 15.000,00 kn/1990,84 € – kažu iz Inspektorata. 

Sankcionirati pojedince

Tomu treba pripisati i inspekcijske nalaze od 2. do 4. siječnja kada je provedeno 350 inspekcijskih nadzora u području trgovine i uslužnih djelatnosti te utvrđeno kako je u svim segmentima došlo do podizanja cijena otprilike za 31%. Bura u javnosti se pak ne stišava. Trgovci udruženi u HUP-u ovih su dana poručili kako je do rasta cijena došlo unatrag zadnjih godinu i pol dana, intenzivno u zadnjem kvartalu 2022., ali ne zbog eura.

Tvrde kako “poštuju pozitivnu zakonsku regulativu” te da nije bilo propusta u formiranju cijena prilikom prelaska na euro. – Naš je stav od početka bio da ako ima nepravilnosti, državna tijela ih trebaju detektirati i sankcionirati – kazali su iz HUP-a. Iz HOK-a su pak poručili da su se obrtnici dobro pripremili za proces konverzije kune u euro i da povećanje cijena nije posljedica konverzije, nego povećanja troškova poslovanja. Na potezu je premijer Plenković. 

 

 

Komentara 35

KA
Karloho
17:23 12.01.2023.

Sto je sa velikim trgovačkim centrima,oni su izgleda svete krave?

PA
parenga
16:50 12.01.2023.

Okrugli pakirani integralni kruh u Eurospinu poskupio je od 01.01. više od 10%, ja ga tamo više nikad neću kupiti, iako je dobar. Iz principa ne.

DU
Deleted user
18:13 12.01.2023.

Rasformirati/maknuti s državnog financiranja sve udruge za zaštitu potrošača. Osnovati potpuno nove. Snimiti cijene svih trgovačkih lanaca u matičnim zemljama i kod nas. Svakodnevno objavljivati komparativne analize i savjetovati potrošačima da izbjegavaju sve one koji svoje proizvode prodaju skuplje negoo u matičnim zemljama. Jedina smislena borba protiv kvazi oligopola je jačanje svijesti i snage svih nas potrošača. Imali smo prilike svjedočiti ovih dana uvredama zdravog razuma svih nas, u objašnjavanju pojedinih stranih trgovaca zašto su kod nas skuplji. Imati višestruko niže troškove radne snage i to ne spominjati, nego tupavo lagati o manipulativnim i sličnim troškovima...uvreda zdravog razuma hrvatskog potrošača. Rješenje je vrlo jednostavno i nema veze s državnim uplitanjem...komparativne analize cijena novih udruga za zaštitu potrošača i javne liste onih koje treba izbjegavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije