Kako "namirisati" plodove mora zatrovane naftom? Kako spriječiti da takve namirnice dođu do potrošača?
Kako navodi agencija AP, u Meksičkom zaljevu su počeli raditi inspektori za hranu koji razvijaju novu, ali prijeko potrebnu vještinu. Oni, naime, vježbaju svoje nosove za prepoznavanje nepoželjnih i opasnih mirisa.
Nadzor nad ulovom tisuća ribara iz četiriju saveznih država je mukotrpan posao, a već je zatvorena trećina saveznih voda i tisuće četvornih milja državnih voda određenih za ribarenje. To je prva crta obrane.
Druga će crta obrane biti "uvježbani nosovi". Savezni dužnosnik Brian Gorman tvrdi da je uvježban nos vrlo učinkovito oruđe, podsjetivši da nos stoljećima služi u pripravljanju vina, maslaca i sireva.
Je, sada bu se uvela i nova kategorizacija ribe, tzv “Bleifrei tuna“ ili “visoko oktanski škampi“ a gastro novinari će koristiti fraze kao npr : divan losos sa laganom aromom diesela