Obitelj Šarac

Inženjeri skupljaju papir 
i prehranjuju 13-ero djece

Obitelj Šarac (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
24.12.2012.
u 23:50

Darovi ispod bora izostat će zbog besparice, ali u obitelji Dubravke i Marka iz Slavonskog Broda radosno iščekuju rođenje malog Isusa. Tu su radost podijelili s nama

Ja ću, ja ću! – vikale su Marta (10), Barbara (8) i Magdalena (5) kad je majka Dubravka pitala tko će ove godine kititi bor za Badnjak. Na upit tko će ga raskititi, djevojčice su iznenada zašutjele, ali stvar je spasio dvogodišnji Luka, koji je ponosnim i odrješitim glasom prekinuo neizvjesnost: “Ja ću ga raskititi!” Tako je to u petnaesteročlanoj obitelji Šarac iz Slavonskog Broda. – Luka skida kuglice, prošle je godine gotovo sve poskidao. Ne možeš mu zabraniti i gotovo – smije se Dubravka. Marko, Dubravka i njihovih trinaestero djece već šesnaest godina preživljavaju od očeva prikupljanja i prodaje starog papira i kartonske ambalaže. Oboje su inženjeri strojarstva, ali nikada nisu uspjeli pronaći posao u struci. Troje se djece, doduše, u međuvremenu odvojilo: najstariji Ivan (22) radi u Švedskoj, Jelena (21) studira fizioterapiju u Vukovaru, a Helena (20) farmaciju u Zagrebu. Međutim, ostali su još na okupu. Nikolina (18) i Petar (16) idu u srednju školu, Marko (14), Stjepan (12), Marta (10) i Barbara (8) u osnovnu, a Magdalena (5), Marina (3), Luka (2) i sedmomjesečni David u školu će tek za koju godinu.

Dubravka kaže kako Božić za njezinu obitelj znači priliku za novo okupljanje. Tada svi zajedno u mirnom i blagoslovljenom ozračju slave Isusovo rođenje i uživaju u zajedničkom druženju.

– Božiću i Uskrsu posebno se vesele najmlađa djeca, jer znaju da im tada dolaze brat i sestre. U toj sveopćoj radosti i oni shvaćaju da je riječ o nečemu velikom i važnom. Međutim, meni je Božić cijelu godinu. Nastojim da ta međusobna solidarnost i pomaganje postane trajna kategorija u mojoj obitelji, jer blagdan traje samo ta dva dana, a mi ipak živimo cijelu godinu – govori Dubravka.

Tati Marku nije lako, otkupna cijena papira toliko je pala da je bavljenje poslom kojim prehranjuje svoju obitelj došlo na rub isplativosti. Fizički i psihički nije više u mogućnosti svaki dan voziti dvije ture po tisuću kilograma kartona. No, optimizam ga ne napušta. Na blagdanskom stolu Šarčevih i ove će se godine naći i pečenke, i kolača, i svih drugih delicija. Darovi će, nažalost, vjerojatno izostati. Novca je malo, želja puno, a ako želju ispunite jednom djetetu, morate svima.

– Ne gladujemo, ali ne živimo baš ni u obilju. Našoj obitelji za jedan dan nije dostatno pet litara mlijeka, a katkad nam je malo i pet kilograma kruha. Čim nas je više u kući, raste i potrošnja struje i vode, pa su računi za režije veoma visoki, a tek odjeća, obuća, knjige – kaže Marko.

Osim najbliže rodbine i nekolicine dobrih ljudi, gotovo nitko im ne pomaže. Magdaleni je krsna kuma Jadranka Kosor, Luki bivši državni tajnik u Ministarstvu obitelji Stjepan Adanić, ali oni od toga imaju samo - čestitke. Ipak, Božić je vrijeme kada sve negativnosti padaju u drugi plan. Starija će se djeca i ove godine tiskati na polnoćki u mjesnoj crkvi, a roditelji će poraniti na jutarnju božićnu misu.

– Nastojimo ne samo na Božić nego i svaki dan potisnuti brige i ne opterećivati se njima. Svaki čovjek ima problema, kod nas su malo izraženiji jer smo brojna obitelj, ali ja se jednostavno prekrižim i kažem: “Sutra je novi dan”. Danas ćemo riješiti jednu stvar, sutra drugu i tako malo-pomalo idemo kroz život – optimist je Marko.

Komentara 4

DU
Deleted user
19:02 25.12.2012.

Toliki fakulteti, a gumice nigdje...

KO
korisnikvecpostoji
20:27 26.12.2012.

Meni nije jasan ovaj dio teksta "Osim najbliže rodbine i nekolicine dobrih ljudi, gotovo nitko im ne pomaže. Magdaleni je krsna kuma Jadranka Kosor, Luki bivši državni tajnik u Ministarstvu obitelji Stjepan Adanić, ali oni od toga imaju samo - čestitke. " Prvo - zašto bi im itko pomagao?! Pa sami su, svjesno, napravili 13-ero djece. Zašto očekuju pomoć? I zašto od krsnih kumova svoje djece očekuju išta više od čestitke?! Jesu li Kosorušu i Adanića izabrali da bi imali koristi od njih? Svašta!

Avatar Meggi
Meggi
17:36 25.12.2012.

Bog kaže: ''Plodite se i množite i napučite zemlju i sebi je podložite! ... i ''Ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete jesti ili piti; niti za svoje tijelo: u što ćete se obući! Zar nije život vredniji od hrane, a tijelo od odijela? Pogledajte ptice nebeske! Niti siju, niti žanju, niti sabiru u žitnice, i vaš ih Otac nebeski hrani. Zar vi niste mnogo vredniji od njih? Promotrite poljske ljiljane kako rastu! Niti siju, niti žanju. A ja vam kažem da se ni Salomon u svoj raskoši svojoj nije zaodjenuo kao jedan od njih. Pa ako tako Bog odijeva poljsku travu koja danas jest, a već se sutra baca u peć, zar neće mnogo radije vas, malovjerni?! Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže pogani – jer zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati! Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.” (Mt 6, 25-34) Ako čovjek živi prema evanđelju, Bog će se uvijek pobrinuti za njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije