Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'raj za varalice'

iOS 18 donosi skrivene i zaključane aplikacije: Evo kako funkcionira nova opcija

Foto: Pixabay
1/3
11.06.2024.
u 10:28

Dok roditelji koji žele sakriti određene aplikacije od djece, poput onih za kupovinu ili bankarstvo, pozdravljaju ovu značajku, neki korisnici izrazili su zabrinutost zbog mogućih zloupotreba

Od trenutka kada su se pojavile glasine o iOS-u 18, društvene mreže su se užarile od spekulacija. Novo ažuriranje Appleovog operativnog sustava za iPhonee obećava revolucionarne promjene, no jedna nova značajka izazvala je podijeljene reakcije među korisnicima.

Apple je 10. lipnja konačno otkrio neke od ključnih značajki iOS-a 18. Među njima, najviše pozornosti privukla je opcija skrivanja i zaključavanja aplikacija. Prema službenoj najavi na Appleovoj web stranici, iOS 18 donosi korisnicima veću kontrolu nad njihovim uređajima, omogućujući im upravljanje tko može vidjeti njihove aplikacije, kako se kontakti dijele i kako se uređaji povezuju s dodacima.

"iOS 18 korisnicima daje još više kontrole s alatima za upravljanje tko može vidjeti njihove aplikacije, kako se kontakti dijele i kako se njihov iPhone povezuje s dodacima," navodi Apple. "Zaključane i skrivene aplikacije nude korisnicima bezbrižnost da informacije koje žele zadržati privatnima, poput obavijesti aplikacija i sadržaja, drugi neće nenamjerno vidjeti. Korisnici sada mogu zaključati aplikaciju; a za dodatnu privatnost, mogu sakriti aplikaciju, premjestiti je u zaključanu, skrivenu mapu aplikacija."

POVEZANI ČLANCI:

Dok roditelji koji žele sakriti određene aplikacije od djece, poput onih za kupovinu ili bankarstvo, pozdravljaju ovu značajku, neki korisnici izrazili su zabrinutost zbog mogućih zloupotreba, piše Unilad. Reakcije na društvenim mrežama nisu dugo čekale. Jedan korisnik na X-u napisao je: "Ne mogu zamisliti što će se dogoditi s novom mogućnošću skrivanja aplikacija na vašem iPhoneu s novim ažuriranjem iOS-a 18." Drugi korisnik dodao je: "Ažuriranje iOS-a 18 omogućuje vam zaključavanje određene aplikacije... što olakšava skrivanje vaših sumnjivih aktivnosti lmao." Nazivajući novu značajku 'rajem za varalice', treći korisnik komentirao je: "Na ažuriranju Applea možete sakriti i zaključati aplikacije, a one se neće ni pojaviti ako tražite riječi u traci za pretraživanje."

Jedan korisnik sarkastično je primijetio: "iOS18 je skriveno ažuriranje poveznice. Možete sakriti aplikacije, a one čak nisu vidljive u pretrazi. Mogu sakriti aplikacije i zaključati pomoću Face ID-a. Skrivene aplikacije su u biblioteci aplikacija, ali se neće prikazati osim ako ih vaš Face ID ne otključa." I dok su neki oduševljeni novim mogućnostima koje donosi iOS 18, drugi su zabrinuti zbog potencijalnih zloupotreba i skrivenih namjera korisnika. Kako god bilo, jedno je sigurno - iOS 18 već izaziva snažne reakcije i potiče rasprave o privatnosti i sigurnosti na iPhone uređajima.

FOTOGALERIJA U dopisivanju često koristite emoji srca? Evo što svako od njih označava

1/16

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije