17.07.2015. u 12:00

Inicijatori referenduma neka rade svoj posao, a ne da budu paralelna Vlada

Ipak će bez naroda. Građanska inicijativa Za referendum, koja je svoju kampanju temeljila na sloganu “Nećete bez naroda”, nije uspjela prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Inicijativa koja okuplja 15 sindikata i sedam nevladinih udruga htjela je da narod odluči želi li da se broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma sa sadašnjih 10 posto birača, oko 382.000, smanji na 200.000 te da se potpisi mogu prikupljati na svim javnim mjestima. Potpise su skupljali dva tjedna, u naletu euforije najavljivali su da će imati čak milijun potpisa, a na kraju su ih prikupili 340.000. Dakle, 42.000 manje od potrebnog broja.

Inicijativa je htjela olakšati proceduru raspisivanja referenduma s ciljem da se Vladi i Saboru onemogući donošenje bitnih odluka, a da ne pitaju narod. No taj narod očito nije bio previše zainteresiran za to.

A taj manjak interesa za direktnu demokraciju ponajprije je posljedica poplave referendumskih inicijativa u posljednje vrijeme. Prikupljali su se potpisi za referendum o braku, pa o ćirilici, pa o outsourcingu, pa o koncesiji autocesta, pa o izbornom sustavu. Sve te inicijative, osim one o izbornom sustavu, uspjele su prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, a održan je samo jedan – onaj o braku. Ustavni sud zabranio je referendume o ćirilici, outsourcingu i koncesiji. Iako je većina na referendumu odlučila da se u Ustav uvrsti odredba kako je brak isključivo zajednica žene i muškarca, ubrzo nakon toga zakonom su istospolni partneri dobili sva prava kao da su u braku. Bio je to bačen novac i trud. Za outsourcing, ćirilicu i koncesiju bilo je uzaludno skupljanje potpisa jer su ti referendumi zabranjeni. I što je narod zaključio iz svega toga? Zaključio je kako te referendumske inicijative zapravo nemaju nikakvog smisla i da se oni koji ih organiziraju trebaju baviti svojom osnovnom djelatnošću, a ne biti paralelna Vlada ili Sabor.

>> Građanska inicijativa 'Za referendum' nije uspjela prikupiti potreban broj potpisa

Komentara 7

MA
marijaqwer
12:20 17.07.2015.

Nazalost nije prikupljeno dovoljno potpisa.Mozda je jedan od razloga i taj sto je vlast izigrala sve prethodne referendume bez obzira na izrazenu volju naroda.Demokracije nema a visestranacje je tek pokrice za vladanje iz sjene.Grcki referendum je najbolji primjer kako see grubo krsi volja naroda.Mi smo Grckoj slicniji nego li itko pomoslio : veliki ( neotplativ ) dug, rasprodana drzavna imovina, mnogo mladih umirovljenika, previse birokrata"uhljeba", propast i gubitak radnih mijesta, masovno iseljavanje i politicari koji se bore za vlast samo za ostvarenje svojih interesa.

KA
kafka
14:16 17.07.2015.

Tek toliko o tome zašto nam kako nam je!

KA
kafka
14:18 17.07.2015.

Ostaju samo vile, motike, ... .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije