Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTU PLAĆE, ALI I CIJENE

Iseljenici se vraćaju kući: 'Nije se toliko Hrvatska popravila koliko je Njemačka u kolapsu'

Berlin city view ahead of the UEFA Euro 2024
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/3
09.07.2024.
u 20:48

Prema podacima njemačkog Zavoda za statistiku, prošle je godine u Njemačku doselilo nešto više od 20 tisuća, a iselilo više od 24 tisuće Hrvata

Prošle se godine u Njemačku doselilo manje stranaca nego prijašnjih godina, a prvi je put i broj Hrvata koji su se uselili manji od broja onih koji su se iz Njemačke vratili kući. Nakon 11 godina, u Hrvatsku se vratio i Milan koji je preselio obitelj i građevinsku firmu u rodni Imotski.

"Definitivno je konačno, nedostaje mi domovina, Imotski, Zagreb i želim sada biti tu. Nije se toliko Hrvatska popravila koliko je Njemačka u kolapsu, plaće su porasle za 10 do 15 posto, a sve je abnormalno poskupjelo", kaže povratnik iz Njemačke za RTL te dodaje: "Ima ljudi još u Njemačkoj, ali mnogi ne mogu od njemačke penzije ni živjeti tamo pa im je ovdje malo lakše".

Više od deset godina u Njemačkoj živi Marija iz Zagreba, no ona ne planira otići. "Završila sam faks tu, osnovala obitelj, pokrenula dva posla. Da me je netko prije deset godina pitao gdje ću biti, ne bih sa sigurnošću mogla reći da je to Njemačka", kazala je. 

Prema podacima njemačkog Zavoda za statistiku, prošle je godine u Njemačku doselilo nešto više od 20 tisuća, a iselilo više od 24 tisuće Hrvata. Ministar naglašava da će pravi uspjeh biti kada se krenu vraćati mlade obitelji. "Imat ćemo nekoliko novih mjera u proračunu", rekao je ministar demografije Ivan Šipić.

 

GALERIJA Voda iz fontane, ručnik na glavi, beton i hlad... Pogledajte kako turisti u Dubrovniku pronalaze spas od vrućine
Berlin city view ahead of the UEFA Euro 2024
1/21

Komentara 53

MA
marinerocro
22:54 09.07.2024.

Za sposobne, poduzetne, samostalne u Hrvatskoj ima puno mogućnosti, a nitko ne može platiti živjeti svoj na svome, među svojima.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
23:19 09.07.2024.

Otkako je Marka otišla nije to više ista Njemačka

ST
starigrad
08:43 10.07.2024.

Mogu samo potvrditi izjave u clanku. Prije deset godina je bila druga prica, ali sada je stvarno tako. Znam, zato sto zivim vani i vidim. Kada bi Hrvatska znala iskoristiti to, a na zalost nece znati! Njemacka vec duze nije ono sto je bila. Vracaju se cijele obitelji, i one cija djeca su tu rodena i idu u skolu, znaci ne netko tko se nedavno doselio. Hvala Bogu, neka su na svojoj grudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije