egipat

ISIL nema oružje za rušenje aviona na 10 km visine

Egipat
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.11.2015.
u 10:01

Javila se i kći kopilota koja kaže kako joj se otac uoči leta žalio na tehničko stanje aviona, kompanija to demantira

Islamisti nisu srušili zrakoplov, ISIL nema sustave koji mogu pogađati letjelicu na visini od 10 tisuća metara. To ne znači da teoretski nisu mogli postaviti bombu u zrakoplov ili izazvati neku sabotažu. Ipak, najvjerojatniji uzrok pada je mehanički kvar – ustvrdio je britanski protuteroristički stručnjak Charles Shoebridge komentirajući tragediju ruskog putničkog zrakoplova koji se u subotu srušio iznad Sinaja.

Airbus A321 ruske kompanije Kolavia sa 224 putnika i članova posade srušio se dvadesetak minuta nakon polijetanja iz zračne luke u egipatskom Sharm-el-Sheikhu, odakle je prevozio turiste, mahom ruske državljane, u Sankt Petersburg.

Zrakoplov je pronađen raspolovljen na dva dijela, a ostaci tijela putnika razasuti su na pet kilometara. Pronađeno je zasad nešto više od stotinu i pedeset tijela.Prve teorije govorile su kako se 18 godina star Airbus raspao u zraku na dva dijela, no istražitelji koji su došli na mjesto nesreće tvrde kako položaj dijelova pokazuje kako se letjelica raspala prilikom udara u zemlju. Snimke pokazuju i kako je zrakoplov u jednom trenutku gotovo potpuno okomito počeo padati.

Pilot zrakloplova prije rušenja nije prijavio kvar, niti je zatražio prinudno slijetanje. Ovu nesreću iskoristio je ISIL koji je vrlo aktivan na Sinaju kako bi poslao priopćenje da su oni srušili zrakoplov. Teroristi imaju samo ručne protuzračne sustave koji ne mogu obarati letjelice na toj visini. Ruski istražitelji koji su stigli u Egipat uzimaju i tragove goriva. Javila se i kći kopilota Sergeja Trukačeva koja kaže da joj se otac uoči leta požalio na tehničko stanje aviona, no iz kompanije to demantiraju. Istovremeno dok traje istraga, unatoč svim uvjeravanjima kako islamisti nisu pogodili zrakoplov sa zemlje, Lufthansa je već objavila kako više neće letjeti rutama koje prolaze preko Sinajskog poluotoka.     

>> Ruski dužnosnik: Zrakoplov se raspao još u zraku

Komentara 12

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
10:12 02.11.2015.

Da nemaju oružje takvog dometa i preciznosti potvrđuje Lufthansa i Air France koji do daljnjega obustavljaju letove nad Sinajskim poluotokom.

Avatar Idler 3
Idler 3
10:16 02.11.2015.

Al uvijek mogu imat torbe s tika-taka mehanizmom !?

Avatar Hazl113
Hazl113
13:24 02.11.2015.

"ISIL nema oružje za rušenje aviona na 10 km visine". Nisam baš siguran u ovu izjavu. Koliko sam primijetio taj ja avion bio jedini u zraku u krugu od 80km. Moguće je raketu zrak-zrak prilagoditi da postane zemlja zrak. Civilni zrakoplov nema nikakvu zaštitu, a motori toplinski zrače. Ono što svi priznaju da ISIL među svojima ima i stručnjake. Kažem sve je moguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije