U svijetu okusa i mirisa, slastičarstvo predstavlja jedinstvenu umjetnost koja zahtijeva strast, kreativnost i predanost. Upravo u tom kontekstu, Coca-Cola HBC Adria provodi projekt „Raise the Bar“ koji se predstavlja kao ključna podrška mladima u ugostiteljstvu i turizmu, posebno konobarima, barmenima, baristima, chefovima i slastičarima, na njihovu putu prema vrhu.
Projekt „Raise the Bar“ strukturiran je kroz tri ključna programa: akademiju, stipendije i program Raise the Bar Youth.
Akademija podrazumijeva besplatnu edukaciju barista, barmena i konobara, objedinjujući teorijsku i praktičnu nastavu.
Projekt također obuhvaća dodjelu stipendija perspektivnim kuharima i slastičarima s 1 do 5 godina iskustva u ugostiteljstvu.
Treći program, pod nazivom „Raise the Bar Youth“, namijenjen je maturantima s ugostiteljskim usmjerenjem, a potiče ih da se usmjere prema kreativnom i stručnom rastu. Uvođenjem mladih talenata u svijet ugostiteljstva, program ne samo što investira u njihovu budućnost već i doprinosi unapređenju kvalitete hrvatskog ugostiteljstva i turizma.
Kroz iskustvo jednog od bivših stipendista, otkrivamo put do školovanja na prestižnim učilištima.
Prva ljubav prema slastičarstvu: Kako je sve počelo?
Matija Kuzmić, kao dijete, nije sanjao o superherojima ili svemirskim letjelicama. Njegova mašta bila je ispunjena mirisima raznih slastica.
– Od malih nogu bio sam okružen raznim tijestima, tradicionalnim kolačima i tortama – prisjeća se Matija s osmijehom.
Otkriva kako su mu brojni slastičari s domaće scene, među kojima su Robert Hromalić, Maša Salopek, Maša Šimić te njegov kolega Juraj Klepić, veliki uzor i inspiracija.
Sve je započelo u Trgovačko-ugostiteljskoj školi u Karlovcu. Iako je prvotno upisao smjer za kuhara, slastičarska nota u njemu je prevagnula. Prvo iskustvo prakse u Hotelu „Korana Srakovčić“ označila je njegov ulazak u svijet profesionalnog slastičarstva. Njegova strast prema slastičarstvu, posebno francuskom, ojačala je tijekom obrazovanja u Karlovcu. Na putu prema ostvarenju svoga sna o studiranju francuskog slastičarstva u Parizu, Matija je otkrio Stipendije „Raise the Bar“.
– Francusko slastičarstvo oduvijek me je impresioniralo kreacijama i činilo mi se kao najbolji odabir da prikažem sebe kroz deserte i monoporcije. U trećem razredu srednje škole, kada sam se odlučio na ludu ideju studiranja francuskog slastičarstva u Parizu, kolegica mi je poslala link stranice za prijavu: raisethebaradria.com, da se prijavim za „Raise the Bar“ stipendiju i tako je sve počelo.
Proces prijave: Jednostavan, ali ispunjen strašću
Proces prijave na Stipendiju „Raise the Bar“, kako ga opisuje Matija, bio je iznimno jednostavan. Stipendisti biraju školu i program u suradnji s timom „Raise the Bara“, prilagođavajući ih vlastitom znanju, iskustvu i karijernim planovima.
Proces odabira stipendista provodi se kroz dvostupanjsku analizu prijava. Prvi korak uključuje evaluaciju motivacije kandidata, njihova iskustva i planova za budući razvoj. U drugom koraku, tehničko znanje kandidata ocjenjuju vrhunski chefovi, sommelieri i stručnjaci iz ugostiteljskog sektora, osiguravajući selekciju najboljih kandidata te njihovu pripremu za izazove modernoga ugostiteljskog sektora.
– Ključna stavka bila je želja i strast prema poslu – otkriva Matija i dodaje kako mu je priča o njegovoj prvoj signature torti „Caramel rhapsody“, tanki biskvit s komadićima karamele i bademima, creamaux od tamne čokolade, creamaux od karamele, crunchy baza od kokica povezanih tamnom čokoladom te dulce de leche mousse, koju je napravio sa 16 godina, postala ključan element prijave.
Ostvarenje sna: Prestižno učilište i stažiranje u svjetski poznatim restoranima
Osvajanjem stipendije, Matija je dobio priliku dodatno se educirati na Ecole Ducasse u Yssingauxu, međunarodno priznatoj školi kulinarstva i slastičarstva, zahvaljujući kojoj je stekao vrhunsku edukaciju pod mentorstvom renomiranih kuhara, stručnjaka za ugostiteljstvo te višestrukih dobitnika Michelinovih zvjezdica i Meilleurs Ouvriers de France, prestižnog natjecanja za Francuske obrtnike.
Otkriva i kako ga je Stipendija „Raise the Bar“ „lansirala u nebesa“ i dala mu snažan vjetar u leđate otvorila nova vrata u svijetu slastičarstva.
– Pružila mi je priliku stažiranja i učenja novih tehnika u zagrebačkom Noelu pod vodstvom kuhinje Brune Vokala. Nakon završene stipendije, otvorila se prilika za stažiranje u „Alchemistu“ u Copenhagenu, a kroz mjesec dana otišao sam stažirati u restoran „Geranium“ u Copenhagenu.
Velika podrška tima i trenuci za pamćenje
Matija ističe kako je tijekom cijelog procesa imao podršku „Raise the Bar“ tima, počevši od same prijave pa sve do odabira škole, obrazovanja i u konačnici do ostvarenja svoga slastičarskog sna.
Dodaje kako će mu finalni krug odabira stipendista i kuhanje pred poznatim chefovima ostati zauvijek urezani u sjećanje kao posebni trenuci u njegovoj karijeri.
Budućnost u slatkim notama i poruka mladima
Kada je budućnost u pitanju, njegova je vizija kristalno jasna. Planira nastaviti daljnja stažiranja i usvajanje novih tehnika prije negoli otvori vlastitu slastičarnicu ili desert dining restoran, što mu je oduvijek san.
Za kraj, Matija daje snažnu poruku mladima koji razmišljaju o prijavi za Stipendije „Raise the Bar“: „Definitivno se prijavite, slijedite svoje snove i na tom putu ostanite vjerni sebi. Uvijek se trudite upijati nova znanja i vještine koje će vam kasnije itekako koristiti i pomoći vam da se istaknete među konkurencijom.“
Prijave za peti ciklus stipendija "Raise the Bar" otvorene su do 1. veljače. Više informacija i prijavni obrazac dostupni su ovdje.
Stipendije, kao ključni segment ovog projekta, osiguravaju da se financijske barijere ne pretvore u prepreke pred talentima koji sanjaju o svjetskim pozornicama slastičarskog umijeća. Kroz osnažujuću podršku Coca-Cola HBC Adria, Stipendije „Raise the Bar“ čine da snovi postanu stvarnost, otvarajući vrata školovanju na prestižnim učilištima i pružajući mladima priliku za istraživanje novih perspektiva. Matijina priča svjedoči o tome kako strast, podrška i prilike, uz malu dozu hrabrosti i odvažnosti, mogu oblikovati slatki put prema uspjehu.
Sadržaj donosimo u suradnji s Coca-Colom HBC Adria.