sjećanja

"Istina jednog vremena" kao svjedočanstvo Domovinskog rata

gorenak (1)
Foto: presnimila Lj. Risek
1/3
27.02.2012.
u 11:03

Brojne Ivančane, koji su došli na otvaranje izložbe, fotografije su vratile na početak 90-ih godina i prisjetile ih događanja koja su im zauvijek obilježila živote

– Zahvaljujući izoštrenom fotoreporterskom instinktu svojstvenom samo profesionalcima Darko Gorenak svojim je fotoobjektivom zabilježio autentična događanja, motive i slike iz Domovinskog rata koje govore više od tisuću riječi. Na njegovim fotografijama nisu samo poznata lica nego i brojni anonimni ljudi iz našeg susjedstva koji u tim danima nisu grijali fotelje i grabili tvornice, već su uzeli puške u ruke i pošli hrabro braniti domovinu. S odmakom od dva desetljeća Gorenak nas svojim fotografijama, koje su ujedno objavljene i u bogato ilustriranoj fotomonografiji, vraća prizorima ratne tematike koje je snimio u Varaždinu i okolici, ali i na mnogim drugim hrvatskim bojišnicama.

To je na svečanosti otvaranja izložbe fotografija s ratnom tematikom, naslovljene "Istina jednog vremena“, autora Darka Gorenka, izjavio recenzent Zlatko Mehun, i sam jedan od mnogih novinara koji su tih dana izvještavali s ratišta. Gorenka je Domovinski rat zatekao na radnom mjestu fotoreportera u varaždinskom dopisništvu Večernjega lista, a slijed događaja i njega je odveo u samo srce ratnih događanja. Šezdesetak slika snimljenih u Varaždinu i okolici, u zapadnoj Slavoniji, u Sloveniji, ali i u Mađarskoj, Gorenak je prikazao je i brojnim okupljenim Ivančanima.

Izložbu je suorganizirala Srednja škola Ivanec, a uime pokrovitelja, Grada Ivanca, otvorio ju je predsjednik Gradskog vijeća Čedomir Bračko. Posjetiteljima se obratio i predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga Ljudevit Cikač, a kratki program priredili su Vokalni ženski ansambl "Sakcinski" pod vodstvom Nade Peček i učenica Ana Kovačević.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije