Kriza na vrhuncu

Puigdemont u pismu zaprijetio Rajoyu: Španjolska Vlada ukida autonomiju Katalonije

Španjolska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
19.10.2017.
u 10:45

Katalonski premijer Carles Puigdemont je danas kazao da "suspenzija proglašenja neovisnosti ostaje na snazi".

Danas u 10 sati po lokalnim vremenu istekao ultimatum koji je španjolska Vlada postavila vođi Katalonije Carlesu Puigdemontu da odustane od svojih nastojanja za proglašenje neovisnosti regije. 

Španjolska vlada objavila je da će u subotu održati izvanrednu sjednicu i pokrenuti postupak ukidanja autonomije Katalonije. "Španjolska vlada će nastaviti s procedurom predviđenom člankom 155. ustava o ponovnom uvođenju zakonitosti u autonomnoj regiji Kataloniji", stoji u vladinu priopćenju. "Na izvanrednoj sjednici u subotu vijeće ministara će usvojiti mjere i proslijediti ih senatu kako bi se zaštitili interesi svih Španjolaca, uključujući građane Katalonije i uspostavio ustavni poredak u Kataloniji", dodaje se.

Puigdemont zaprijetio Rajoyu glasovanjem u parlamentu

Priopćenje je izdano nakon što katalonski predsjednik Carles Puigdemont nije do 10 sati udovoljio ultimatumu španjolskog premijera Mariana Rajoya da odustane od zahtjeva za neovisnost.

On je umjesto toga u pismu Rajoyu upozorio da će Katalonija proglasiti punu neovisnost od Španjolske ako Madrid nastavi prijetiti suspenzijom autonomije. "Ako vlada bude i dalje odbijala dijalog i nastavila represiju, katalonski parlament može, ako to bude smatrao potrebnim, prionuti glasovanju o formalnom proglašenju neovisnosti", rekao je Puigdemont.

Podsjetimo, nakon referenduma održanog 1. listopada, Puigdemont je potpisao deklaraciju o nezavisnosti, ali ju je odmah suspendirao i zatražio pregovore sa središnjom španjolskom Vladom. Oni, pak, najavljuju da će ukinuti regionalnu autonomiju Katalonije, ako vlasti u Barceloni nastave inzistirati na nezavisnosti.

Španjolska
1/25

Strah od nereda 

Strahuje se da bi takav potez španjolske Vlade mogao dovesti do nemira u Kataloniji, piše BBC. Članak 155. španjolskog Ustava iz 1978. godine omogućuje Vladi da uvede direktnu kontrolu nad regijom u slučaju krize, no to još nikada u prošlosti nije iskorišteno. 

Uoči približavanja krajnjeg roka ultimatuma, u Španjolskoj su se održali masovni prosvjedi zbog pritvaranja dvojice lidera separatističkog pokreta. Španjolski premijer Mariano Rajoy je Puigdemontu postavio rok da se konačno izjasni o pitanju nezavisnosti. 

- Nije tako teško odgovoriti na pitanje: je li Katalonija proglasila nezavisnost? Ako je, onda je Vlada dužna reagirati na samo jedan način, a ako nije, onda možemo razgovarati - kazao je Rajoy u parlamentu. Službeni Madrid je kazao da je ovo drugi i posljednji ultimatum nakon što Puigdemont u ponedjeljak nije jasno rekao je li proglasio nezavisnost. 

Komentara 3

GU
General_U
13:16 19.10.2017.

živila neovisna katalonija !!!!!

GO
goran2hr
08:51 20.10.2017.

Onaj tko želi nezavisnost svoje države, treba biti nacionalista i suverenista. A taj Puigdemont je eurofil?! Znači smutljivac sa tko zna kakvim motivima. Bilo bi dobro da ga Španjolci strpaju u zatvor.

DH
dalibor.hren
05:01 20.10.2017.

Odluka o neovisnosti je pravo svakog naroda! Mislim da se španjolska vlada ponaša isto kao i ona Francova. Hrvatska je, na žalost, svoju noevisnost morala izboriti oružjem. Bojim se da isti scenarij čeka i Katalonce, ili će i dalje živjeti pognutih glava, u neželjenoj zajednici, ili će se postaviti odlučno i čvrsto u realizaciji volje svojeg naroda!? Zato, Katalonci, glave gore i u boj za neovisnost!!! Živjela neovisna Katalonija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije