Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Sofija šalje rakete S-300; Šefica ISW-a: Ukrajinci postižu važne napretke u protuofenzive

Ukrainian servicemen fire a self propelled howitzer towards Russian troops in Donetsk region
Foto: STRINGER/REUTERS
1/25
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.09.2023.
u 23:19

Institut za proučavanje rata citira ruskog vojnog blogera koji tvrdi da su se bivši Wagnerovci, koji su napustili organizaciju, sada pridružili PMC-ima "Redut" i "Volunteer Corps"

Zapovjednik ruske Crnomorske flote i jedan od najviših časnika ruske mornarice, Viktor Sokolov snimljen je kako u utorak sudjeluje u videokonferenciji, samo dan nakon što su ukrajinski specijalci rekli da su ga ubili. Na fotografiji koju je objavilo rusko ministarstvo obrane, Sokolov je prikazan za vrijeme navodnog sudjelovanja u videokonferenciji zajedno s ministrom obrane Sergejem Šojguom i ostalim najvišim admiralima i zapovjednicima vojske.

VIDEO Snimka sukoba dva tenka - ukrajinska posada je pobijedila

Tijek događaja: 

23:09 - Predsjednica Instituta za proučavanje rata (ISW) Kimberly Kagan komentirala je za Sky News kakva je najnovija situacija o stanju s terena u Ukrajini. Kako je kazala, ukrajinske su snage napravile važne pomake u svojoj protuofenzivi, dodajući kako je to omogućilo ''micanje ruskih snaga iz Bahmuta''.

- Još ne bismo trebali očekivati velike kretnje prema ruskim snagama. Ono što bismo mogli vidjeti je da bi Ukrajinci mogli nastaviti sa svojim uspjehom i prijeći obrambene ruske snage, kao i da se Rusi sve manje mogu braniti - pojasnila je.


19:54 - Sjedinjene Države uvele su u srijedu sankcije mreži za koju tvrde da pomaže nabavljati dijelove za iranski program bespilotnih letjelica i optužile Teheran da opskrbljuje Rusiju bespilotnim letjelicama za napade na Ukrajinu. Mreža je omogućila isporuke i financijske transakcije za potporu moćnoj Islamskoj revolucionarnoj gardi (IRGC) u nabavi kritične komponente korištene u iranskim dronovima Šehid-136, priopćilo je ministarstvo financija. 

POVEZANI ČLANCI:

Nove sankcije od srijede ciljaju na subjekte i pojedince u Iranu, Kini, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), dodaje ministarstvo. "Bespilotne letjelice iranske proizvodnje i dalje su ključni alat Rusiji u njezinim napadima u Ukrajini, uključujući one koje teroriziraju ukrajinske građane i napadaju njihovu kritičnu infrastrukturu", rekao je  dužnosnik ministarstva financija Brian Nelson.


17:36 - Bugarski parlament odlučio je u srijedu donirati Ukrajini projektile S-300 iz sovjetskog doba, nakon što je ranije odobreno slanje oklopnih vozila, potvrdivši promjenu politike prema pomaganju Kijevu. "Riječ je o neispravnim projektilima zemlja-zrak S-300 koje Bugarska ne može popraviti, ali koji mogu poslužiti ukrajinskoj vojsci", rekao je predsjednik odbora za obranu Hristo Gadjev, ne precizirajući njihov broj.

Po stručnjacima, Ukrajina bi ih trebala moći osposobiti ili ih iskoristiti za rezervne dijelove. Bugarska ima značajne zalihe oružja i njezine tvornice rade punim kapacitetima od ruske invazije na Ukrajinu. Članica EU-a i NATO-a, ali povijesno i kulturno bliska Moskvi, Bugarska je mjesecima odbijala slati bilo kakvu vojnu pomoć Ukrajini da bi u lipnju promijenila politiku pod utjecajem nove proeuropske vlade. Od tada je odlučila poslati Ukrajini stotinjak oklopnih vozila te streljivo za lako oružje iz policijskih zaliha.

No političari su s tim u vezi jako podijeljeni. Novi tekst, koji su predložile tri parlamentarne skupine koje imaju 168 zastupnika od ukupno 240, izazvao je burnu raspravu u parlamentu, a glasanje je održano iza zatvorenih vrata što se ne pamti.

"Odluka je odobrena i slučaj je zaključen", rekao je za javni radio jedan od zastupnika koji stoje iza te inicijative, Deljan Peevski.

Socijalisti su rekli da su bojkotirali glasanje ocijenivši ga "nacionalnom izdajom". Bugarski predsjednik Ruman Radev, koji se žestoko protivi slanju vojne pomoći strahujući od eskalacije, optužio je vladu i parlament da se ponašaju kao "donatori stranih vojski" na štetu bugarskih oružanih snaga.


15:24 Snimljen je dramatičan trenutak kada je golemi transportni zrakoplov 'ruske proizvodnje' izletio s piste u Africi i eksplodirao. Postoji sumnja da je mlažnjak bio povezan s Wagnerovom vojskom. Zrakoplov Il-76 zapalio se u Maliju, gdje su stacionirane Wagnerove trupe, samo nekoliko tjedana nakon što je vođa privatne plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin stradao u eksploziji zrakoplova u blizini Moskve. Objavljeno je da je ruski pilot zrakoplova poginuo. Okolnosti nesreće još nisu poznate. 

13:12 - Ukrajinski napad izveden u petak na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimu "proveden je na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi" i koordiniran s njima, u srijedu je iznijela optužbu ruska diplomacija.

"Nema ni najmanje sumnje da je napad bio planiran unaprijed uz pomoć i upotrebu zapadnih obavještajnih sredstava, satelitske opreme NATO-a i izviđačkih zrakoplova", rekla je na redovitoj konferenciji za novinare glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova, dodavši da je napad "proveden na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi i u tijesnoj suradnji s njima". 

Krim, ukrajinska regija koju je Moskva anektirala 2014., u središtu je ruskoga vojnog sustava u sklopu ruske ofenzive na Ukrajinu, kako za opskrbu trupa koje su okupirale južnu Ukrajinu, tako i za napade. Usred ukrajinske protuofenzive Kijev nastoji prenijeti borbe na ovaj poluotok. Stoga su ukrajinske snage posljednjih tjedana pojačale napade projektilima i dronovima na to područje. 

VEZANI ČLANCI:

London i Washington zasad nisu reagirali na optužbe ruske diplomacije.

Ukrajina tvrdi da je u petak u napadu ubila oko trideset časnika, među kojima je i zapovjednik Crnomorske flote Viktor Sokolov, no rusko ministarstvo obrane u utorak je objavilo fotografije na kojima se vidi kako on sudjeluje u videokonferenciji.

Istodobno su ukrajinske specijalne vojne snage objavile da je u tijeku proces u sklopu kojega nastoje "razjasniti" objavljene informacije. Pritom ističu da je identifikacija žrtava vrlo teška.

U srijedu je službeni medij ruske vojske, tv kanal Zvezda na Telegramu objavio kratak video intervju bez navedenog datuma koji navodno prikazuje zapovjednika Viktora Sokolova, u kojemu on hvali uspjehe svojih trupa.

AFP nije uspio iz neovisnih izvora provjeriti istinitost fotografija ni datum kada su one nastale. 


10:26 - Prema izvješću lokalnih medija, Rusija koristi novu bespilotnu letjelicu koja podsjeća na onu koju je Ukrajina rasporedila protiv moskovskih snaga. BAS-80, koji se uspoređuje se s dronom Switchblade, već se koristi u Ukrajini, navodi Newsweek temeljem informacija Telegram kanala povezanog s Kremljem.

Nedugo nakon što su se ruske snage domogle dronova Switchblade prošle jeseni, pojavili su se prototipovi BAS-80.

Rat u Ukrajini potaknuo je razvoj dronova munjevitom brzinom. Letjelice bez posade omogućuju vojnim snagama da vide i prate ciljeve, kao i da snimaju i izvode napade. Moskva je raspoređivala bespilotne letjelice Shahed iranskog dizajna tijekom cijelog rata kako bi se približile ukrajinskim gradovima i infrastrukturi, a Kijev je više puta slao svoju bespilotnu letjelicu "Beaver" u glavni grad Rusije.

SAD je poslao nepotvrđeni broj bespilotnih letjelica Switchblade u Ukrajinu kao dio vojne pomoći. Proizvedena od strane američkog izvođača AeroVironmenta, najnovija verzija Switchblade 300 ima domet veći od 20 kilometara i može letjeti više od 20 minuta. 

Videozapisi podijeljeni na internetu prikazuju da su Ukrajinci Switchblade koristili još u svibnju 2022. Naime, on je učinkovit protiv osoblja i neoklopljenih vozila. S obzirom na to, smatra se kako BAS-80 vjerojatno neće prouzročiti značajnu štetu ukrajinskim glavnim borbenim tenkovima.

Switchblade
Foto: ABACA/ABACA


07:43 - Rusko ministarstvo obrane regrutira bivše članove Wagner grupe za vlastite privatne vojne tvrtke (PMC), prema Institutu za proučavanje rata (ISW).

ISW, kako prenosi Sky News, citira ruskog vojnog blogera koji tvrdi da su se bivši Wagnerovci, koji su napustili organizaciju, sada pridružili PMC-ima "Redut" i "Volunteer Corps" povezanima s Ministarstvom obrane.

Također, bloger je ustvrdio da su se te bivše Wagnerove trupe počele premještati sa svojim novim jedinicama u područje Bahmuta u Ukrajini.

Što se tiče Wagnerovih trupa koje su još uvijek povezane s organizacijom, bloger je naznačio da je novi šef plaćeničke skupine Anton Yelizarov koji pregovara s Ruskom nacionalnom gardom o uključivanju Wagnerovih jedinica u njezine redove.


07:30 - Promet na Krimskom mostu nakratko je bio obustavljen tijekom noći. Oko 6.43 ujutro po lokalnom vremenu promet je zaustavljen, a ljudi su zamoljeni da "ostanu mirni i slijede upute službenika za sigurnost prometa". U 7.11 ujutro, promet je ponovno uspostavljen.

Sky News ističe kako je promet mostom ranije zaustavljan zbog napada dronovima ili raketama, no nije poznato je li to bio slučaj i ovoga puta. 

Komentara 63

RM
ruski mordor
08:39 27.09.2023.

Iz jasnog razloga ruski propagandisti ne vole spominjati nacističke vojne formacije u samoj Rusiji. Najveća je bila Russische Befreiungsarmee (ROA) koja je imala najmanje 120-130.000 ljudi. Sastojala se od Rusa, kao dio Wehrmachta 1942.-1944. Osim ROA-e, postojala je i 29. SS dobrovoljačka pješačka divizija "RONA" (1. ruska), divizija "Russland" i druge. Broj Rusa koji su surađivali s Hi.tlerom i nacistima je više stotina tisuća i nekoliko je puta veći od broja Ukrajinaca koji su surađivali s nacistima. Naravno, ruska propaganda i njezine marionete o tome šute, ali vrište o tobožnjim "nacistima" u Ukrajini.

IO
ioniq
08:43 27.09.2023.

rusi cijelo vrijeme lažu o etničkom čišćenju i zatvaranju škola u Ukrajini, no istina je upravo suprotna ruskim lažima! Koliko je škola u Donbasu s ruskim jezikom ostalo od 2014. do 2022. na teritoriju pod kontrolom Ukrajine? SVE! Koliko jee ukrajinskih škola ostalo na teritorijima Donjecke regije koje je Rusija okupirala 2014.? NITI JEDNA !

BR
barba roga
08:51 27.09.2023.

iz povijesti, ne tako davne: Na današnji dan prije 30 godina, Sokhumi je pao u ruke separatističkih i ruskih snaga, što je dovelo do etničkog čišćenja Gruzijaca. Čim je rusija tu, metode su uvijek iste, brutalne i krvave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije