SABORSKA ZASTUPNICA SDP-a

Ivana Marković: Jadrolinija kupuje stare brodove, tko od toga profitira?

Mali Lošinj: U tijeku je očevid nakon što je troje djelatnika Jadrolinije poginulo nakon pada rampe
Foto: Nel Pavletic /PIXSELL
1/3
17.08.2024.
u 01:00

Mišo Krstičević: U dva mandata Davida Sopte, šefa Uprave, nije kupljen ili izgrađen nijedan novi trajekt

Stanje u Jadroliniji, kupnja starih i dotrajalih brodova kao i upravljanje tvrtkom bile su teme konferencije za novinare saborske zastupnice SDP-a Ivane Marković, potpredsjednice saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, i njezina kolege Miše Krstičevića koji je prozvao premijera zbog izostanka ikakve empatije nakon pogibije trojice pomoraca.

– Želim izraziti sućut obitelji poginulih pomoraca, posadi "Lastova" i svim zaposlenicima Jadrolinije i upozoriti na strateško upravljanje Jadrolinijom, odnosno kupnju neadekvatnih, starih brodova na što upozorava struka i sindikati. Zašto se Jadrolinijom upravlja na ovakav način, zašto se kupuju stari i dotrajali brodovi suprotno mišljenju struke i Hrvatskom registru brodara koji daje preporuku da se ne kupi? Zašto uprava i ministarstvo ignorira sva ova upozorenja i nastavlja po svom? Tko od toga profitira? – rekla je Ivana Marković i navela primjere brodova "Oliver" koji je ovoga ljeta satima plutao s putnicima u kanalu i "Sv. Duje" koji je neadekvatan.

– Zbog njihove nabave predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije Damir Zec podnio je ostavku – navela je Marković koja zamjera premijeru Plenkoviću četiri dana šutnje nakon stravične tragedije, da bi na kraju pričao o šteti za Vladu, a izgubljeni su ljudski životi. Mišo Krstičević istaknuo je kako je flota nacionalnog brodara devastirana lošim i mutnim poslovanjem.

– David Sopta ostat će upamćen i kao jedini predsjednik Uprave državne brodarske kompanije u čijim dvama mandatima nije kupljen ili izgrađen nijedan novi trajekt – rekao je Krstičević. Istaknuo je kako nema dvojbe da se radi o lošim poslovnim odlukama koje donose štetu Jadroliniji, a prije svega utječu na sigurnost građana i gostiju.

– Nema dvojbe da ovdje jako smrdi na provizije, korupciju i kaznena djela. Iskreno želim vjerovati da nema dvojbe i o tome hoće li DORH hitno, pošteno i neovisno odraditi svoj posao – rekao je Krstičević koji je kritizirao ministra Butkovića i premijera za kojega je rekao kako je pokazao snažan prijezir prema nečijoj smrti, izostanak bilo kakve empatije. 

Komentara 2

JA
Jatiser
11:15 17.08.2024.

Kad nas opkradaju takvi nepismen jaci poput Butka niti nismo za drugo!

TR
tratincica68
12:56 19.08.2024.

Idemo opet.sve su pokrali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije