SPLITSKI GRADONAČELNIK

Ivica Puljak: Za suradnju Centra i Možemo! tek će doći vrijeme

Gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
15.03.2023.
u 19:45

Splitski gradonačelnik tvrdi da nisu u sukobu s braniteljima te da kupuju običan, službenički auto

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak suočen je s prosvjedom građana zbog smeća, sukobom s braniteljima zbog gradskih prostora, optužbama investitora za blokadu dovršetka najvećeg nebodera u Hrvatskoj... On kaže da u Splitu nema afera, već krivih interpretacija. Zato smo ga pitali o brojnim temama o kojima se u posljednje vrijeme govori.

Nakon protivljenja građana Spinuta vrlo je izgledno da će se smeće iz gradske jezgre i dalje pretovarivati kod Grgura Ninskog. Kakvu sliku grad Split ostavlja pred turistima?

Taj problem rješavamo sistematski, ali nailazimo na otpor ljudi koji ne žele red i čist grad već se bave politikantstvom i ne razmišljaju o posljedicama svoga djelovanja. Ponudili smo više rješenja. Neka ne ovise samo o nama, no napravit ćemo sve da se problem čišćenja središta grada ljeti riješi. Izostane li podrška Gradskog vijeća, bit ćemo osuđeni na nastavak nezadovoljavajućeg stanja.

Što planirate s Vilom Dalmacijom, hoćete li srušiti zid koji je dijeli od plaže i otvoriti građanima njezin okoliš?

Da, plaža Vile Dalmacije bit će dostupna svima, a otvorit ćemo je nakon ishođenja dozvola.

Zbog najave iseljavanja Hvidre i Batta iz Vile Dalmacije, kao i onih branitelja koji su bespravno u stanovima, došli ste u sukob s braniteljskim udrugama. Kako ćete riješiti taj problem?

Nismo u sukobu s hrvatskim braniteljima niti bismo ikada pomislili na takvo što. Postoje zakoni i propisi koji hrvatske građane ne promatraju kao branitelje i nebranitelje. To što prethodne vlasti nisu provodile zakone, nego ih na razne načine izbjegavale, sada se tumači kao da smo mi odabrali nekoga kao drugu stranu tobožnjeg sukoba. Poštujući branitelje nastavit ćemo postupati ispravno, a gdje god je moguće izići ćemo im ususret, u okviru propisa i zakona. Čak i u vašem pitanju stoji da je netko "bespravno u stanovima" pa se pitamo mogu li se pojmovi bespravno i branitelji tako postaviti da je normalno da branitelji nešto dobivaju bespravno? To je degradacija branitelja kao skupine kojoj trebamo davati nešto bespravno, jer im država to isto nije u stanju osigurati pravno i ispravno.

Iseljavate i političke stranke iz gradskih prostora. Predsjednik HDZ-a Tomislav Šuta kaže da je to politička osveta i pokazivanje mišića.

Političke stranke neće biti dovedene do izbacivanja na ulicu, nego će elitni prostori biti tako i tretirani. Nema privilegiranih prostora za privilegirane političke stranke. Ako neka stranka želi elitni prostor, ona ga može dobiti po tržišnim uvjetima. Sve druge stranke koje prostore trebaju za rad, a ne za paradiranje i reklamiranje svoje moći, dobit će adekvatne gradske prostore na sasvim zadovoljavajućim lokacijama. A "pokazivanje mišića" je upravo bila praksa da si neke stranke osiguraju elitne prostore kako bi građanima slale poruku svoje moći. Neka gospodin Šuta za svoje nebulozne tvrdnje pokaže dokaz koju smo mi to moć iskoristili da vlastitoj stranci, koja je u Splitu pobijedila s rezultatom kakav HDZ nije nikad ostvario, dodijelimo neki elitni prostor.

U sklopu uvođenja reda treba se iseliti i jedan privatni vrtić i posljednji antikvarijat u gradu. Hoće li se to riješiti ili ni za koga nema popusta?

I za ta dva slučaja u javnosti se iznose verzije priče koje ne polaze od elementarnih činjenica. Antikvarijat nije plaćao ni tu povlaštenu cijenu najma, a mi nemamo pravo birati kome ćemo davati prostor besplatno ili po simboličnoj cijeni. Antikvarijat je privatna tvrtka. Kao gradska vlast nemamo pravo na pogodovanje privatnoj tvrtki, a svi koji javno provode pritisak da smo bezosjećajni neka kažu kojim sve privatnim poslovima trebamo dati gradske prostore besplatno ili za simboličnu naknadu. Slično je i s privatnim vrtićem kojemu je prethodna vlast odobrila plaćanje više nego dvostruko ispod natječajno ugovorenog iznosa. To je pogodovanje privatnoj tvrtki.

Grad Split izgubio je sudski postupak kojim je htio smijeniti T. Šutu s mjesta direktora ViK-a. Što mu zamjerate, osim što je predsjednik HDZ-a?

Grad Split nije izgubio nikakav sudski postupak vezan za gospodina Šutu, to je netočna informacija. Donesena je privremena mjera suda. Zamjeramo mu što se grčevito drži za fotelju direktora. O njegovu radu najbolje govori to da više vremena i energije ulaže u borbu za fotelju nego u rješavanje problema s projektima, od kojih ni jedan nije završio na vrijeme. Nakon četiri godine obnašanja funkcije direktora ViK-a, Split i dalje ima zamućenu vodu, gubi više od 50% vode, dok se projekt aglomeracije nije pomaknuo ni milimetar.

Sudski spor nepravomoćno je izgubila još jedna gradska tvrtka, Splitska obala. Treba vratiti na posao pomoćnika direktora. Kako to komentirate?

Tvrtka je dala detaljno objašnjenje i žalit će se na odluku. Javna je tajna da je teško dati otkaz ljudima zaposlenima u javnom sektoru, makar i na izmišljenim radnim mjestima. Nadamo se da će se to promijeniti kako bi svi pošteni i vrijedni radnici u javnim upravama i javnim tvrtkama mogli biti adektvatno plaćeni za svoj rad.

Što je s projektom Žnjan, kada će početi uređenje?

Projekt Žnjan ide po planu. Nakon 25 godina taj dio grada uredit će se i biti svima na ponos. Izrađuje se dokumentacija o nabavi, dovršava ishođenje dozvola, finalizira financiranje mogućim kreditom Europske investicijske banke i bespovratnim nobvcem iz fondova EU. Raspisivanje natječaja za izvođača planira se za travanj, a njegovo zaključenje, ne bude li opstrukcija, za početak ljeta, pa bi radovi mogli počeli odmah nakon sezone.

Svi pišu i o natječaju Grada Splita za novi automobil. Što kupujete?

Kupujemo običan auto niže klase, za službenike. Senzacionalistički napisi o tom običnom vozilu izgledaju malo pretjerano, da se diplomatski izrazim.

Posjetio vas je Tomislav Tomašević što je prvi službeni radni posjet zagrebačkoga gradonačelnika splitskom. Jeste li dogovorili konkretnu suradnju na razini gradova?

Dogovorili smo, među ostalim, suradnju u gradnji priuštivih stanova za dugoročni najam, u gospodarenju otpadom, u razvojnim projektima i standarde predškolskih ustanova.

Možemo li očekivati i političku suradnju između stranaka Možemo! i Centar?

Kolega Tomašević i ja naslijedili smo neke stare politike koje mijenjamo novima, svatko na svoj način. Politički smo u tom smislu bliski, ali i mi kao Centar i Možemo! smo još uvijek u fazi izgradnje vlastitih struktura i mreža u Hrvatskoj. Još trebamo rasti i osnaživati vlastite vizije i politike. A onda ćemo vidjeti što će uoči izbora biti najbolje za maksimalan rezultat novih politika u odnosu na stare. Cilj je da nove politike zamijene stare. Za takvu suradnju tek će doći vrijeme.

Kako se razvija sukob oko West Gatea?

Sukob ne postoji. Postoji isključivo važeća građevinska dozvola i inzistiramo da se ona poštuje. Investitor je izveo nelegalnu dogradnju, o kojoj jasno govori i Društvo arhitekata Split, i onda mu je za problem krivac netko tko kaže da svi trebaju poštovati zakone i propise. I terase na rivi, i štandovi u Hrvojevoj i najveći neboder. Krivac za problem je onaj tko je odlučio da nešto radi nelegalno, a ne onaj tko mu to ne može odobriti i progledati kroz prste, kako se u Hrvatskoj naučilo raditi. Zato smo na dnu kao država reda, a u vrhu kao država naknadnih legalizacija nereda.

>> VIDEO Objavljujemo cijelu tablicu Vladinog paketa mjera: Ovo su zamrznute cijene ulja, mlijeka, mesa...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije